Meny Stäng

Europaresan 2009

Annons

Resan runt Europa kan summeras som enormt rolig. Det fanns aldrig något tillfälle då vi var osäkra, för något rån eller liknande. Det kändes nästan löjligt att vi monterat in ett kassaskåp, men det gör man för att det inte ska finnas ens en liten risk, att bli av med till exempel passen. Den enda gången vi visade dem var när vi skulle åka hem med färjan mellan Polen och Sverige. Det finns ju inga gränser kvar, man vet knappt när man kommer in i ett nytt land.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Med husbil i Östeuropa

Det fanns nog lite tankar i östra Europa, att vad händer om jag får punktering eller om motorn börjar krångla? De är ju inte höjdare på engelska, så hur ska vi förklara att vi behöver kanske en bärgningsbil? Men med teckenspråk går det nog.

Alla människor som vi träffade i Tjeckien och Polen uppfattade vi som mer ödmjuka och trevliga än på många andra platser i Europa. Tar man bara in på ställplatser eller campingar i öst, så är man riktigt säker. Dessutom är det halva priset på mat, dryck och campingar.

Polska städer

Vi besökte Krakow, som är en väldigt vacker stad. Vi blev också förtjusta i Gdansk. Gamla stan i Gdansk är otroligt vacker och det är riktigt billigt. En halv liter öl 12 kronor, mat för halva priset, god och enormt mycket. Nattliv och fina vita sandstränder som i Italien, i flera mil och ändå så nära.

Italien

Det var också härligt att njuta av värmen i Italien. Vi tyckte mycket om norra Gardasjön. Venedig är ju också väldigt vackert men det tar ut sin rätt av dålig mat och är väldigt dyrt.

Italien, Gardasjön

Färja Nynäshamn – Gdansk

På hemvägen från Europa tog vi färjan Gdansk – Nynäshamn. Vi är inte så beresta med husbil, vi har mest flugit runt halva jordklotet, men nästa år börjar vi att åka Nynäshamn-Gdansk. Fördelen med det är att vi som bor så nära Stockholm har 45 minuters körning till båten, och sen vila 19 timmar som båten tar till Gdansk.

Man kan äta en god middag och sova, åka av båten till en camping som tar 20 minuter, se Gdansk och bada i två-tre dagar och hinna varva ner. Det blir vår melodi nästa år. Båten kostar en del, men vi tror det går jämt ut och det blir mindre körning.

Jag (Peter) var väldigt slutarbetad när vi åkte, så det var tungt att köra ner i Europa, det är ju 170 mil bara till Österrike, så det kändes. Så om man räknar bensin, 780 kronor för att ta sig över Öresund, och båten mellan Rödby-Puttgarden 700 kronor, så blir det en slant, samt ställplats på vägen.

Strand i Gdansk
Strand i Gdansk

Prenumerera på vårt nyhetsbrev