Meny Stäng

Baranow Sandomierski – slott i östra Polen

Nu har vi påbörjat den spännande resan österut i Polen! Från att nyligen ha befunnit oss i Krakow, där man hör svenska talas lite här och där, har vi gett oss av mot ”okända” trakter. Målet är de uråldriga skogarna med visenter och vargar längst i öster, och på vägen dit försöker vi hitta olika intressanta stopp. Det första stoppet blev på slottet Baranow Sandomierski.

Från Krakow och nordöst

Vi träffade ett par trevliga svenska campinggrannar på campingen i Krakow och stannade för en trevlig pratstund och utbyte av restips. Sedan började resan i nordöstlig riktning, med ett första stopp vid slottet Baranow Sandomierski.

Resväg i Polen

Renässans-slottet Baranow Sandomierski

Det vackra renässans-slottet ligger vid floden Wisla i sydöstra Polen, och är ett imponerande exempel på renässans-arkitektur. Slottet byggdes i slutet av 1500-talet och tillhörde den adliga familjen Baranowski. Senare tillföll slottet en herre vid namn Rafał Leszczyński, och det är hans familj som designat och smyckat ut slottet så som det ser ut idag.

baranów sandomierski
Slottet sett från trädgården
baranów sandomierski
Riktigt cool och vacker trappa på innergården! (Det vita är ett bröllopstält)

Visning på (lite) engelska

Vi gick in i slottet och köpte biljetter till nästa guidade tur. Tjejen i receptionsdisken ursäktade att guidningen skulle bli på polska, och eftersom vi inte bokat i förväg kunde vi förstås inte ha några invändningar på det. När guiden kom visade det sig att vi var den enda besökarna på turen … Kanske inte så kul att guida bara oss två på polska?

Det slutade med att receptionisten fick förbarma sig och visa oss runt. Hon pratade någorlunda bra engelska, men bad om ursäkt för att hon inte kunde hålla någon regelrätt guidning … Men vi fick i alla fall se slottet, så vi var nöjda!

Kapell i Baranow Sandomierski slott
Ett litet kapell i slottet – här är vigsel varje helg!
Baranow Sandomierski Polen
Slottets vackraste rum
Djurformade möbler
Ääälskar de här möblerna! Inget svenskt jante här inte!

Vidare mot nya äventyr!

Efter besöket fortsatte vi ännu längre i nordostlig riktning – hela tiden med siktet inställd på nationalparken Bialowieza. Här finns den enda återstående delen av den jättelika urskog som en gång täckte hela det europeiska låglandet. Men kanske blir det några stopp på vägen också. Hoppas du hänger med!

Men först, missa inte att kolla in Peters film från slottet Baranow Sandomierski! Vyerna uppifrån är, som du kanske förstår, filmade med hans drönare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev