Meny Stäng

Borgen Malbork i Polen – en medeltida riddarborg

Annons

Borgen Malbork i Polen ligger i den polska staden med samma namn. Borgen uppfördes av Tyska orden på 1300-talet och är den största tegelbyggnaden i Europa. Detta är en riktigt mäktig borg, som du inte vill missa under ditt besök i Polen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Borgen Malbork i Polen

Borgen Malbork i Polen är en imponerande medeltida fästning. Den pampiga borgen sattes upp på Unescos världsarvslista 1997, och det är inte svårt att förstå varför den här borgen ska bevaras och skyddas. Vi besökte borgen tillsammans med våra vänner Lennart och Beata, och strosade runt på området i några timmar med en audioguide.

Krakowresor

Det är fascinerande att tänka tillbaka på alla händelser som utspelat sig just här, och det är också häftigt att titta på alla kreativa lösningar som användes för att uppnå bekvämlighet inuti borgen.

Riddare i Tyska orden

År 1274, efter Preussiska korståget, började Tyska orden bygga borgen Malbork, som på tyska hette Marienburg efter skyddshelgonet Maria. Borgen, som tog 230 år att bygga, blev därefter ordens högsäte fram till mitten av 1400-talet.

Borgen Malbork i Polen

Riddarna i borgen blev fler och fler, vilket innebar att man gång på gång blev tvungen att utvidga och bygga borgen större. Till slut blev borgen den största befästa gotiska byggnaden i Europa, omfattande närmare 52 hektar.

Borgen hade ett fördelaktigt läge vid floden Nogat, och borgen tog ut tull och hade full kontroll över handeln med bärnsten. När staden Malbork föll under Hansan hölls många av de viktiga Hansamötena i borgen.

Borgen Malbork i Polen

Ett polskt kungligt residens

På 1400-talet, under det Trettonåriga kriget stötte Tyska orden på motstånd från sina städer på grund av höga skatter. Samtidigt inledde Kungariket Polen ett nytt fälttåg mot ordensstaten, och 1466 blev Malbork en del av Kungliga Preussen, en av Polens provinser. Borgen fungerade som ett av Polens kungliga residens, fram till Polens delning år 1772.

Malbork borg i Polen

Svensk ockupation

Under det Trettioåriga kriget (1618-1648) ockuperade svenska styrkor borgen Malbork flera gånger. De ockuperade först borgen 1626 och 1629, och därefter ockuperade de den igen 656 och 1660, under Karl X Gustavs polska krig.

Fattighus och vapensmedja

Efter Polens delning 1772 kom Malbork att tillhöra Västpreussen i Kungariket Preussen. På den här tiden hade man låtit borgen förfalla, och den användes som fattighus och som kaserner för Preussens armé. Under Napoleoneran användes borgen som sjukhus och vapensmedja.

Man övervägde att riva borgen, men efter att man ställt ut gravyrer av borgen väcktes allmänhetens intresse för historien. En restaurering påbörjades 1816, och fortsatte fram till Andra världskriget.

Malbork - Polen

Andra världskriget

När Adolf Hitler kom till makten på 1930-talet använde nazisterna borgen för vandringar för Hitlerjugend. Borgen fick stå modell för Tredje riktes ordensborgar, men under strider i området 1945 förstördes över halva borgen.

Återigen en del av Polen

Vi slutet av Andra världskriget blev staden och borgen Malbork återigen en del av Polen. Borgen har efter detta restaurerats vid upprepade tillfällen och fungerar nu som museum.

Borgen Malbork i Polen

Audioguidning i borgen Malbork

Vi köpte biljett (cirka 90 kr/person) och fick då hörlurar med guidning på engelska och tillgång till rummen inuti borgen. Byggnaden är enorm och verkar totalt ointaglig, med vallgravar, vindbryggor och solida murar med portar efter portar.

Borgen Malbork i Polen

Inuti borgen Malbork

Det är riktigt fascinerande att promenera runt i borgområdet, och ännu mer intressant att se borgen från insidan. Borgar är stora och kalla och inte alltid så gästvänliga, och just därför var det fascinerande att se hur man med medeltida teknik gjort sitt bästa för att få värme och bekvämlighet.

Inuti borgen Malbork i Polen

De stora vackra salarna var till exempel utrustade med ganska avancerad medeltida uppvärmningsteknik, eller fjärrvärme. Vi fick också se köket med dess enorma eldstäder och slottets små badrum. Dessutom finns i slottet utställningar med vapen och världens största bärnstensutställning. Turister i massor och se till att ha gott om tid.

Restaurang i en husbåt

Att gå flera timmar kostar energi och vi valde att prova en restaurang, eller pråm som vi hade gått förbi på väg till borgen i Polen. Restaurangen vi hittade låg i en husbåt vid vattnet framför borgen Malbork.

Det såg möjligtvis lite skräpigt ut utanför, men vi är glada att vi inte tvekade. Vi hade en ovanligt trevlig kväll här, med god mat i charmig miljö. Dessutom kunde vi kika över vattnet mot borgen Malbork.

Restaurangens grill

Polsk middag på restaurang i Malbork

Det blev en riktig polsk middag i husbåtsrestaurangen. Vi beställde in den polska soppan zurek som vi älskar, och som innehåller korv, ägg och potatis. Dessutom beställde vi in bröd, hemlagad leverpastej och inlagda gurkor, samt öl och vodka. För det här kalaset fick vi punga ut med 300 kr för alla fyra. Helt otroligt billigt!

Restaurang i Malbork

Middagen låter kanske inte så exklusiv, men det var riktigt, riktigt gott. Även enkel mat kan smaka bra i Polen eftersom den ofta är lagad från grunden. Här berättade de till exempel att de tillverkade leverpastejen själva och la in gurkorna i restaurangen. Självklart fanns det också andra rätter att välja på, som kött och fisk, men idag var vi väldigt nöjda med soppa.

Ställplats för husbilar i Malbork

Om du kommer med husbil kan du stanna tio minuters promenad bort, på en liten trevlig ställplats i en privat trädgård (ul. Walowa 12). På ställplatsen finns el, vatten och avlopp … och om man vill får man plocka äpplen från träden!

På ställplatsen U. Walowa
På ställplatsen U. Walowa 12

Mer att se och göra i närheten

Med utgångspunkt i borgen Malbork är det inte så långt att besöka de tre fina städerna i trestadsregionen: Gdansk, Gdynia och Sopot. Vi kan också varmt rekommendera ett besök i den fina staden Torun. Om du istället vill fortsätta österut kan du upptäcka landtungan Krynica Morska på Vistulanäset eller fortsätta till de Masuriska sjöarna. Ännu fler tips till Polen hittar du om du klickar på bilden nedan.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Har du besökt borgen Malbork i Polen?

Har du besökt borgen Malbork i Polen? Vad var din upplevelse? Är du intresserad av att uppleva den här typen av sevärdheter?

Resa till Malbork

 • Läge: Malbork ligger 62 kilometer sydöst om Gdansk i Polen.
 • Bil/husbil: Det tar cirka 45 minuter att köra från Gdansk till Malbork. Det finns flera parkeringsplatser i Malbork. Om du kommer med husbil finns också en central ställplats på ul. Walowa 12, varifrån du kan promenera till borgen.
 • Tåg: Det går att åka tåg mellan Gdansk och Malbork. Tågresan tar 30-40 minuter beroende på tåg.

Öppettider

 • Sommartid: På sommartid (1 maj – 30 september) håller Malbork öppet 09-17 (exteriört 09-18). (2019)
 • Vintertid: På vintertid (1 oktober – 30 april) håller borgen öppet 10-15 (exteriört 10-16). (2019)
 • För aktuella öppettider: Observera att öppettiderna kan ändras samt att det kan finnas avvikelser, till exempel på helgdagar. Kolla borgens webbsida för aktuella öppettider.

Priser på Malbork

 • Priser: Vuxna betalar 45 PLN (ca 120 kronor) för en biljett inklusive audioguide (2019).
 • Rabatterade priser: Rabatterad biljett, för studenter och pensionärer med flera, kostar 35 PLN (ca 90 kronor). Familjebiljett kostar 150 PLN (ca 395 kronor). Barn under 7 år går in gratis. Om man kommer på slutet av dagen ges viss rabatt.
 • För aktuella priser: Observera att priserna kan ändras. Kolla aktuella priser på Malborks webbsida.

Service vid Malbork

 • Restauranger: Det finns två restauranger på området: Gothic Café & Restaurant (stängt under januari-februari) samt restaurang Piwniczka.
 • Butiker: Det finns en slottsshop, en souvenirshop och en butik som säljer bärnsten. Dessutom finns ett bibliotek som håller öppet tisdag-fredag klockan 10-15 (2019).
 • Evenemang: Olika evenemang arrangeras i borgen, som till exempel showen “Cross and Sword – Light and Sound in the Malbork Castle”. Det ordnas också “Natt på museum”, då borgen en kväll håller öppet sent samt guidade nattliga turer, då man kan få uppleva borgen i ett annat ljus.
 • Läs mer: Du hittar mer information på borgens webbplats.

Boende i Malbork

 • Hotell: Det finns flera hotell i Malbork, i olika prisklasser.
 • Camping: Ställplatsen Kulikowski ligger centralt på ul. Walowa 12.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev