Meny Stäng

Riddarborgen i Malbork – den medeltida borgen i Polen

Den här historiska borgen i norra Polen, känd som riddarborgen i Malbork, ligger 80 kilometer norr om Gdansk. Borgen är den största tegelbyggnaden i Europa och därmed världens största tegelslott. Den medeltida fästningen, som har tre torn, uppfördes av Tyska orden på 1300-talet och är idag känd som riddarborgen i Malbork eller medeltidsborgen Malbork. Borgen, som ligger i Marienburg, var under under lång tid de polska kungarnas residens. Nu har vi besökt den och en väldigt bra och prisvärd restaurang tillsammans med våra vänner Lennart och Beata.

Malborks historia

År 1274 började den Tyska Orden bygga medeltidsborgen-Malbork, som på tyska hette Marienburg. Borgen blev sedan ordens högsäte (ordens huvudstad) fram till mitten av 1400-talet. Borgen tog 230 år att bygga och det var en kristen riddarorden. Det var krig mellan den Tyska Orden och Polen både i början och mitten av 1400-talet, och 1466 blev Malbork ett polskt slott.

Slottet fortsatte vara polskt fram till 1722, då Polen delades och det blev en del av Preussen. Värt att nämna är också att borgen blev besatt av svenska trupper tre gånger efter 1629 och de var de enda gångerna. Den största tegelbyggnaden i Europa och även den största fästningen, fick inte svenskar att backa, haha.

Malbork - Polen

I slutet av andra världskriget 1945 förskansade sig tyska förband i Marienburg och borgen skadades svårt vid Röda Arméns erövring. Efter detta ställdes staden under polsk förvaltning, fick det polska namnet Malbork och befolkades av polska medborgare. Under efterkrigstiden har omfattande restaureringsarbeten genomförts på medeltidsborgen-Malbork och den är sedan 1997 förklarad som världsarv av Unesco. Det är en gotisk arkitektur och den består av tre delar, lågborgen är den ekonomiska delen, mellanborgen var stadsmästarens palats och högborgen tillhörde klostret med fyra ringmurar.

RiddarBorgen i Malbork, Marienburg i Polen

RiddarBorgen i Malbork i Polen

Att besöka riddarborgen i malbork

Vi köpte biljett (ca 90 kr/person) och fick då hörlurar med guidning på engelska och tillgång till rummen inuti borgen. Byggnaden är enorm och verkar totalt ointaglig, med vallgravar, vindbryggor och solida murar med portar efter portar. Det är riktigt fascinerande att promenera runt i borgområdet, och ännu mer intressant att se borgen från insida Riddarborgen i Malbork och Medeltida fjärrvärme

Inuti en av salarna

Borgar är stora och kalla och inte alltid så gästvänliga, och just därför var det fascinerande att se hur man med medeltida teknik gjort sitt bästa för att få värme och bekvämlighet. De stora vackra salarna var till exempel utrustade med ganska avancerad medeltida uppvärmningsteknik, eller fjärrvärme. Vi fick också se köket med dess enorma eldstäder och slottets små badrum. Dessutom finns i slottet utställningar med vapen och världens största bärnstensutställning. Turister i massor och se till att ha gott om tid.

malbork

Restaurang i en husbåt

Att gå flera timmar kostar energi och vi valde att prova en restaurang, eller pråm som vi hade gått förbi på väg till borgen i Polen. Restaurangen vi hittade låg i en husbåt vid vattnet framför borgen Malbork. Det såg möjligtvis lite skräpigt ut utanför, men vi är glada att vi inte tvekade. Vi hade en ovanligt trevlig kväll här, med god mat i charmig miljö. Dessutom kunde vi kika över vattnet mot borgen Malbork. Ett besök på den här restaurangen passar utmärkt före eller efter ett besök i borgen.

Polen Malbork restaurang

Husbåtsrestaurang

Grill restaurang Polen

Restaurangens grill

Polsk middag på restaurang i Malbork

Det blev en riktig polsk middag i husbåtsrestaurangen. Vi beställde in den polska soppan zurek som vi älskar, och som innehåller korv, ägg och potatis. Dessutom beställde vi in bröd, hemlagad leverpastej och inlagda gurkor, samt öl och vodka. För det här kalaset fick vi punga ut med 300 kr för alla fyra. Helt otroligt billigt!

Restaurang i Malbork

Bara lokala produkter

Middagen låter kanske inte så exklusiv, men det var riktigt, riktigt gott. Även enkel mat kan smaka bra i Polen eftersom den ofta är lagad från grunden. Här berättade de till exempel att de tillverkade leverpastejen själva och la in gurkorna i restaurangen. Självklart fanns det också andra rätter att välja på, som kött och fisk, men idag var vi väldigt nöjda med soppa.

Det är väldigt billigt i Polen och ungefär halva priset jämfört med Sverige. Att få sitta på ett mindre ställe och få in fina råvaror för små pengar är en lyx. Det här stället ser inte mycket ut för världen men vi rekommenderar det starkt. En härlig utflykt med både mat och sevärdhet och lokalproducerat!

Ställplats för husbilar nära Malbork

Den här borgen är väl värd ett besök! Om du kommer med husbil kan du stanna tio minuters promenad bort, på en liten trevlig ställplats i en privat trädgård (ul. Walowa 12). På ställplatsen finns el, vatten och avlopp … och om man vill får man plocka äpplen från träden!

På ställplatsen U. Walowa

På ställplatsen U. Walowa 12

Läs mer: Den historiska hansastaden Gdansk i Polen