Meny Stäng

Stabilitetstest av husbåt – så gick det

Annons

Ni minns kanske att vi valde att göra ett stabilitetstest av husbåten efter ombyggnationen? Men jag tror att vi glömt att berätta om resultatet … Det var ett ordentligt test som inleddes när båten låg på land. Ett antal killar kom hit med mätutrustning, scannade av båten med laser och fick två miljoner mätpunkter, som sedan lades in i ett dataprogram.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fat med vatten

Steg 2 genomfördes när båten låg i vattnet. Stora fat med vatten (motsvarande sex personers tyngd) placerades på olika sidor av båten och lutningen uppmättes. Det sista steget inkluderade beräkningar i dataprogrammet.

Resultatet

Resultatet då? Jo, husbåten sätts relativt lätt i gungning inledningsvis, men stabiliserar därefter upp.

“Det moment med vilket husbåten vill räta upp sig är ständigt ökande vid de krängningsvinklar som kan uppstå vid normal användning. Total förlust av stabiliteten sker först vid 56 graders krängning. Den sammanvägda bedömningen av stabiliteten är att risken för kantring är mycket låg.”

stabilitetstest av husbåt

Med andra ord behöver vi inte oroa oss. Att göra det här testet var inte direkt billigt, men det känns bra att ha gjort det ordentligt och nu har vi allting svart på vitt i en 18 sidor lång rapport …

Husbåten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev