Meny Stäng

Tjäna pengar på bloggande – 5 sätt att få inkomst

Annons

Kan man tjäna pengar på bloggande, och i så fall hur då? Och är det egentligen ok att tjäna pengar på bloggen, eller blir man en mer ”oärlig” bloggare då? Vi ska försöka bringa lite klarhet i hur du kan få betalt för din blogg. Samtidigt ska vi diskutera för- och nackdelar och berätta hur vi själva förhåller oss.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Annonser

Ett av de mest uppenbara sätten att få betalt på en blogg är att ha annonser. Annonserna kan ligga i sidhuvudet, i sidfoten eller i sidokolumnen och annonsören betalar för en viss tidsperiod. Bäst betalt får man om man får uppdraget direkt via annonsören, men då måste man ha ett företag så att man kan fakturera och skatta.

Det finns också affilitenätverk, som Tradedoubler. Genom dessa kan man lägga ut annonser, och sedan får man betalt per klick eller i form av en viss procent vid försäljning. Google Adsense är en annan form av annonsnätverk, där man automatiskt får anpassade Google-annonser på sidan.

Fördelen med annonser är att det är ett ganska rättframt och ärligt sätt att göra reklam. Nackdelen är att relativt få företag är intresserade av klassiska annonser, samt att affiliate-nätverk ofta ger ganska dåligt betalt.

2. Sponsrade inlägg

Sponsrade inlägg är en djungel, men i korthet innebär det att man skriver ett inlägg (eller får ett färdigskrivet inlägg) som innehåller länkar till en kund. Det kan också handla om att man skriver om en destination eller en produkt. Den här typen av marknadsföring är den som efterfrågas oftast, enligt vår erfarenhet. Detta kan vara helt ok om man är tydlig med att inlägget är sponsrat och är ärlig med sina åsikter, men kan bli känsligt om man ”låtsas” gilla en produkt, som man egentligen bara fått betalt för att gilla.

Bäst betalt får man om man har direktkontakt med ett företag, men då krävs att man har ett eget företag så att man kan skatta för inkomsten. Det finns också mellanhänder som t.ex. Blogvertiser. Dessa betalar ofta ut redan skattade pengar, men å andra sidan får man inte så mycket betalt.

3. Bloggportaler som betalar

Vissa bloggportaler betalar bloggare för att blogga där. Vi tror att Nouw och Myshowroom är exempel, men har egentligen ganska dålig koll. Nackdelen kan vara att man inte har en egen domän, och därför inte kan styra över sin egen sida.

4. Egen webbshop

Flera av de bloggare som tjänar större summor på sina bloggar har också en webbshop. I en sådan kan man sälja kläder, smycken, böcker eller vad det nu kan vara … Men nu pratar vi ju inte bara lite fritidssysselsättning. En webbshop tar förstås också tid att sköta!

5. Föreläsa

En del nischade bloggare kan ibland ses som ”experter” inom sitt område, oavsett om det handlar om blommor, bakning eller sökmotoroptimering. Då är det också möjligt att man blir tillfrågad om att föreläsa, och då kan detta bli en extra inkomst.

Hur förhåller vi oss?

Vi bloggar i första hand för att det är roligt och de inkomster vi gör oss på bloggen är ganska obetydliga. Just nu, när vi tar tjänstledigt och ska ut och resa, måste vi dock erkänna att även små inkomster känns viktiga!

Vi har ett mindre antal annonser i högerkolumnen och skriver ibland sponsrade inlägg. Vi är dock alltid tydliga med att inlägget är sponsrat, eller skrivet i samarbete med ett företag, och skriver endast sådant som vi står för och som är våra egna åsikter.

WIFI.se

Har du en egen blogg?

Berätta gärna hur du förhåller dig till det här med att tjäna pengar på bloggen, och dela gärna med dig av dina erfarenheter. Ju mer öppna vi bloggare är mot varandra, desto mer kan vi lära oss och desto bättre kan vi navigera i den här djungeln!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev