Meny Stäng

Försäkring på långresan

Annons

Ska du ut och resa en längre tid och undrar hur det fungerar med försäkring på långresan? Vi ska ge oss iväg på en resa i Europa med vår husbil under ett halvår-år och har börjat luska i det här med försäkringar. Här kan du se vad vi kommit fram till. Självklart vill vi gärna höra dina synpunkter och erfarenheter!

Försäkringar för egendom hemma

Om man lämnar hus eller lägenhet hemma är det förstås viktigt att ha detta försäkrat! Eftersom vi har husbåt har vi en båtförsäkring. Dessutom har vi en hemförsäkring. Den senare har vi hos If, eftersom det är det enda bolag (vad vi kunnat hitta) som erbjuder hemförsäkring när man bor i husbåt. Oavsett bolag är det förstås viktigt att kolla vad som täcks av försäkringen!

Försäkring på långresan – Personer

Genom hemförsäkringen har man vanligtvis reseförsäkring i 45 dagar. Därefter kan man teckna en extra reseförsäkring, men detta är vanligtvis extremt dyrt.

Det billigaste alternativet vi hittat var backpackerförsäkring (personer under 40) eller reseförsäkring plus (personer över 40) hos Solid Försäkringar. Om man betalar en resa med ett kontokort, kan det också hända att man har försäkring genom det, men det gäller ju inte när man reser med husbil.

Eftersom vi reser i Europa tror vi att vi ska klara oss på enbart det Europeiska sjukförsäkringskortet (beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan) i kombination med en vanlig olycksfallsförsäkring. Det enda vi vet att vi missar då är ambulanstransport hem, vilket man endast kan få om man har en reseförsäkring.

Försäkring på Långresan – Fordon

Om man reser med bil eller husbil behöver man ju dessutom ha fordonet försäkrat. Vi har en husbilsförsäkring, och har kollat upp att den gäller i de länder vi reser i.

Vi har dessutom Vägassistans, så att vi kan få hjälp om bilen går sönder och blir stående längs vägen någonstans. Vi har båda dessa försäkringar hos Motormännen, men det finns förstås andra försäkringsbolag som har dessa tjänster också.

Försäkring på långresan

Läs gärna mer om försäkringar och hur det kan vara att råka ut för en olycka på resan, hos bloggaren 4000 mil.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev