Meny Stäng

17 frågor om att resa – och våra svar

Annons

Idag bjuder vi på 17 frågor om att resa – med våra svar på frågorna. Vi har inspirerats till detta inlägg av vår resebloggarkollega “Discovering the Planet” som har skrivit frågor och svar här. Har du en blogg eller sajt? Låna gärna frågorna och skriv dina egna svar! Har du inte en egen blogg? Välj någon av frågorna och skriv ditt svar i en kommentar!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Hur reser du helst och varför?

Vi reser allra helst med vår husbil FREEDOM. Husbilen betyder frihet för oss. Vi kan stanna när vi vill och byta riktning när vi önskar. Dessutom är det bekvämt. Man har alltid sovrum, badrum, kök och kontor med sig, och det känns lite som hemma, även när man är på resande fot. Men även om vi gillar att resa med husbil så varierar vi gärna med andra typer av resor.

Vår husbil FREEDOM på Snibbens Camping i Höga kusten

2. Nämn en upplevelse du vill att fler ska se, besöka, testa eller “utsätta sig” för?

När vi är på resa gillar vi att rida häst eller paddla kanot. Dessa två aktiviteter, som man kan göra på många håll i världen, ger en ofta en rofylld, naturnära och samtidigt lite spännande upplevelse. Ofta känns det som att man upplever platsen på en nytt sätt, från ett annat perspektiv!

Hästridning i Kappadokien
Ridtur i Kappadokien i Turkiet

3. Vilken är din favoritrestaurang i världen?

Det är svårt att välja bland alla fantastiska restauranger vi besökt, men vi kommer att tänka på Entrée Restaurant i Olomouc i Tjeckien. Allting i den här restaurangen är inspirerat av naturen, allt från inredningen till de fantastiska små maträtterna. Här gäller det att boka bord i god tid!

Restaurang Entrée i Olomouc

4. Vilka tre länder har den godaste maten?

Det är förstås svårt att välja … Vi säger Frankrike för fantastiska skaldjur, ostar och viner, för att inte tala om såser, soppor, grytor, 3-rättersmenyer och allt annat gott. Vi säger också Turkiet för alla smårätter och goda röror som de gärna fyller bordet med, innan det är dags för huvudrätten. Sist men inte minst säger vi Sverige, för alla bra restauranger, och för godsaker såsom fisk och skaldjur, kantareller och bär.

Smårätter på Millical Restaurant i byn Uchisar, Turkiet

5. Har du någon gång gjort bort dig kulturellt?

När vi reste till Kenya för många år sedan skulle vi besöka lokala familjer, och därför tog vi med presenter från Sverige. Vi köpte med oss fina svenska hantverksprodukter, som man kan använda i köket. Väl framme i Kenya förstod vi att familjerna vi träffade aldrig själva gick in i köket, eftersom de hade anställda i hemmet som gjorde sådana sysslor. Så, presenterna var fullständigt fel …

Peter i Kenya, för många år sedan

6. Vad är det värsta du varit med om under en resa?

Vår första resa till Kenya, som vanligen är ett relativt tryggt land att resa i, blev dramatisk. Valet i Kenya 2007 ledde till omfattande oroligheter i hela landet och där vi befann oss, i Mombasa, stängdes vägarna samtidigt som våldet trappades upp. När ett 50-tal människor, som tagit sin tillflykt till en kyrka i Eldoret, kallblodigt brändes ihjäl kändes det som att det inte längre fanns några gränser för vad som kunde ske.

Vi lyckades slutligen fly landet i en taxi, tillsammans med ett nederländskt par. Taxichauffören körde så fort han kunde mot Tanzania, med mörka rutor och kryssandes mellan brinnande bilvrak. För oss slutade det bra. I Kenya dödades runt tusen människor och över 300 000 drevs på flykt.

Mombasa pensionat
Pensionatet i Mombasa, varifrån vi flydde i taxi till Tanzania

7. Om du bara fick resa till ett land, vilket skulle du välja?

Vilken tuff fråga! Vi svarar Frankrike. I Frankrike hittar vi både Medelhavet och Atlantkusten, liksom alper, vackra naturområden och livfulla städer. Dessutom har vi ju den fantastiska maten och de goda vinerna.

Härliga Cannes i Frankrike

8. Vad är det konstigaste du ätit utomlands?

Island firar man varje år i februari högtiden Þorrablót (Thorrablot), som är en slags midvinterfest. På den här festen äts en lång rad spännande rätter såsom kokt fårhuvud, fermenterad haj, fårtestiklar, blodpudding och leverkorv. Det kan vara klokt att svälja ner med en klunk isländskt “Svarta Döden”-brännvin.

Isländska traditioner: Thorramatur
Þorramatur, Foto: Iceland.is

9. Har du under någon resa utmanat dig själv?

Jag (Helena) är extremt höjdrädd, och jag gillar inte ens att åka skidlift eller att gå upp i höga byggnader. När vi besökte Schweiz på en pressresa bokade turistbyrån in “hängflygning” i programmet, utan att först fråga oss. Jag trodde aldrig att jag verkligen skulle göra det, men en kombination av avslappnade guider och ett långsamt sluttande berg fick mig att faktiskt våga mig ut … Jag är fortfarande imponerad över att jag gjorde det!

Hängflygning i Interlaken i Schweiz

10. Vilket är ditt smultronställe i Sverige?

Jag (Helena) kommer från Skåne och min släkt kommer från Halland. Peter har växt upp i Stockholm och i Stockholms skärgård. Istället väljer vi att nämna ett område i Sverige som vi båda blivit oerhört förtjusta i: Bohuslän. Den svenska västkusten är fantastiskt vacker och bjuder på pittoreska öar, härliga klippor och fantastiska skaldjur.

Göra i Kungshamn
Kungshamn i Bohuslän

11. Vad kan du inte resa utan?

Vi reser aldrig utan våra datorer, åtminstone inte om resan är längre än 24 timmar. Vi jobbar ju nästan jämt och behöver kunna skriva, publicera inlägg och ta hand om mejl och olika arbetsuppgifter. Vi har dessutom med oss varsitt skyddande datorfodral och varsitt extra powerbatteri.

Vid datorn på en strand i Filippinerna

12. Berätta om ett resmål som är underskattat, som fler borde upptäcka!

I somras reste vi i Finland, och vi måste säga att detta är ett underskattat resmål som fler borde upptäcka. Vi fascinerades bland annat av den fina kusten och av alla vackra och välbevarade trästäder. Vi upplevde också att det var väldigt lugnt och skönt att resa med husbil i Finland under högsäsong – ingen trängsel, och enkelt att få plats på campingar och ställplatser.

Trästaden Raumo i Finland, som är ett Unescos världsarv

13. Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?

Vi gillar Prag, som är en fantastisk huvudstad, fylld av historia, vackra byggnader och spännande museer. Vi tycker också mycket om romantiska Rom, där det känns som att man promenerar runt i ett levande utomhusmuseum. Sist men inte minst nämner vi Istanbul, som är en livlig och kulturellt spännande storstad, på gränsen mellan Europa och Asien.

Rom är en vacker och romantisk stad

14. Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till, och i så fall varför?

Vi upplever att de flesta ställen har något att erbjuda en nyfiken resenär. Sedan kan man ju känna sig “färdig” med vissa ställen. Eftersom vi skriver resereportage vill vi oftast resa till nya ställen (så att vi får något nytt att skriva om), och det är ganska sällan vi åker tillbaka till exakt samma ställe.

I vissa länder, som till exempel Filippinerna, är det inte städerna (som kan vara hektiska och högljudda) som lockar utan öarna och stränderna. Men oftast är det ju ändå okej med något kortare besök även i städerna …

Många städer i Filippinerna är hektiska …

15. Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina resor?

Vi pratar båda svenska och engelska, och jag (Helena) pratar också isländska. Jag har vid olika tillfällen pluggat franska, spanska och danska och vi har tillsammans pluggat ryska. Vi pratar inget av de språken, men har en del kunskaper som kan hjälpa till på vägen. Hur det påverkar våra resor? Ingenting egentligen. Man klarar sig bra på engelska på de flesta ställen, och när det inte går kan man hjälpa till med teckenspråk eller Google Translate.

Maltesiska
Det finns många spännande språk – som maltesiska till exempel!

16. Berätta om ett möte som ledde till något oväntat!

När vi var i Filippinerna tidigare i år hamnade vi på en båttur tillsammans med Henri och Michelle från Sydafrika. Vi hade en otroligt trevlig dag tillsammans och sedan blev det ytterligare två båtturer ihop. Efter det bjöd de in oss att hälsa på dem i Sydafrika, och om allt går som tänkt så reser vi dit i början på nästa år!

Henri och Michelle från Sydafrika, på kanottur i Filippinerna

17. Om du hade obegränsat med pengar, vart och hur skulle du resa då?

Ja, vart och hur skulle vi resa då? Jag är ganska säker på att vi fortfarande skulle vilja resa med husbil emellanåt, eftersom det är en sådan frihetskänsla. Naturligtvis skulle vi också passa på att förverkliga resor till en del resmål som vi drömmer om, såsom Japan, Samarkand och Kanada. Kanske skulle vi också ta en tur med världens lyxigaste tåg, Rovos Rail, som går genom södra Afrika?

Solnedgång i Afrika
Solnedgång i Afrika

Prenumerera på vårt nyhetsbrev