Meny Stäng

5 funderingar om blogg och sociala medier

Annons

Vi fortsätter att resa med husbilen längs den svenska västkusten, och vi kommer snart berätta mer om det. Men först lite funderingar om blogg och sociala medier. Happy Friday!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Funderingar om blogg och sociala medier

Nu när vi reser med husbilen i Sverige träffar vi många läsare och andra husbilister. Det blir att vi pratar om allt från husbilsliv och resor till sociala medier, och tusen andra saker. Detta – samt att vi jobbat en hel del vid datorerna – har fått oss att reflektera och fundera över en hel del i samband med blogg och sociala medier. Här är fem funderingar som vi har just nu …

Vi träffar många andra husbilister på ställplatserna

1. Bloglovin krånglar … Hur följer man enklast bloggar idag?

Jag (Helena) har alltid följt relativt många bloggar, främst sådana som handlar om resor eller husbilsliv. För att enkelt kunna hålla reda på alla jag följer har jag använt Bloglovin, där man kan ”prenumerera på flödet” på de bloggar man vill.

För ett tag sedan slutade bilder förhandsvisas på vissa bloggar (inklusive vår egen). Sedan slutade min Bloglovin-app på telefonen fungera, så jag var helt hänvisad till datorn. Nu krånglar det även på datorn och det är är bara ibland flödet visas för mig.

Någon mer som har dessa problem? Hur gör man enklast för att på ett smidigt sätt följa bloggar idag? Hur gör du?

2. Instagram visar en massa reklam … vi har ett tips!

Många älskar Instagram, men många är också irriterade på hur flödet ser ut och på all reklam som kommer, till exempel att reels visas även från konton som man inte följer. Men, det finns en lösning på detta. I varje fall för vissa. Det verkar nämligen, konstigt nog, som att Instagram rullat ut denna funktion för en del, men inte för alla.

Om du klickar på ”Instagram” högst upp till vänster i appen får du (förhoppningsvis) upp två alternativ: ”Följer” och ”Favoriter”. Om du väljer ”Följer” får du i ditt flöde se inlägg endast från konton du följer, och de kommer dessutom i kronologisk ordning. Enda haken är att inställningen inte ”fastnar”. Det vill säga om du går ur Instagram och in igen måste du återigen klicka på ”Följer” för att få samma flöde.

3. På Facebook når vi bara en bråkdel av våra följare … hur ska vi förhålla oss?

Vi använder vår Facebooksida (@freedomtravelnews på Facebook) för att berätta om nya artiklar på FREEDOMtravel, och ibland också för att dela andra bilder/nyheter/frågor. Vi har drygt 3800 följare på sidan, men när vi delar något (vilket vi gör varje dag) når vi ofta bara en bråkdel av dessa.

Om vi vill nå fler måste vi betala. Facebook är ju ett företag, så det är kanske naturligt att de vill ta betalt för sina tjänster. Ibland lägger vi också en slant, men vi kan inte betala så att vi når alla som följer oss. Det får vi kanske acceptera, men ibland möter vi läsare som undrar varför de inte nås av våra inlägg, eller frågar om vi slutat posta eftersom de inte ser oss i sitt flöde, och då börjar man ju fundera.

Förutom att betala för att nå ut kan man nå ut genom att få många ”likes” och kommentarer på inläggen. Vi vill inte jaga likes, men vi vill gärna nå de som vill bli nådda. Hur ska man förhålla sig?

4. På Facebook visas inte alltid det man vill … men det går att styra!

Vad som visas i ens flöde på Facebook styrs av en algoritm, som bland annat baserar på vad man har gillat och interagerat med tidigare. Ibland blir det bra, men ibland känns det som att man får se en massa saker som man är ointresserad av, samtidigt som att det verkar som att man missar sådant som man skulle vilja se. Men det går faktiskt att styra, till viss del i alla fall.

Finns det vissa vänner och sidor som du gärna vill se i ditt flöde? Du har möjlighet att välja 30 favoriter, som då visas högre upp i ditt flöde. Gör så här:

  1. Gå till nyhetsflödet
  2. Klicka på Favoriter i menyn till vänster. Eventuellt behöver du klicka på Visa mer för att se det här alternativet.
  3. Klicka på Hantera favoriter. Leta upp de vänner och sidor du gärna vill se i ditt flöde och klicka på stjärnan bredvid namnet.

5. Vi har bestämt oss för att använda vårt nyhetsbrev på ett nytt sätt

För ett tag sedan startade vi med nyhetsbrev och Peter skickar ut ett brev (nästan) en gång i månaden. Detta brev brukar vara relativt personligt, men också innehålla lite nyheter.

Under den här husbilsresan i Bohuslän har vi träffat flera personer som vill ha uppdateringar om våra artiklar, men inte orkar leta efter dem. Det har fått oss att bestämma oss för att skicka ut ett kort automatiskt nyhetsbrev en gång i veckan – med länkar till veckans artiklar. Till dem som önskar såklart!

Utöver detta kommer Peter förmodligen skriva mer personliga nyhetsbrev ibland, men inte så ofta som hittills. Om någon inte vill ha nyhetsbrev varje vecka då? Ja, då går det förstås enkelt att avregistrera sig i sidfoten på nyhetsbrevet! Vi provar detta nu snart (inte klart ännu dock), så får vi se hur det tas emot! Du registrerar dig för nyhetsbrevet här:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Wadköping

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka är att västkusten levererar! Visst har vi haft lite regn och blåst emellanåt, men också fantastiskt fina soldagar. Det är helt otroligt pittoreskt precis överallt och skaldjuren är goda!

Nu är det fin tur … Vad kan du lyfta fram som positivt från din vecka?

Veckan som kommer

Vi kommer fortsätta vår resa norrut längs västkusten och här på freedomtravel.se kan du vänta dig reportage om, just det, västkusten! Nu önskar vi en härlig fredag och helg!

Missade du förra Happy Friday? Läs Besöksrekord, västkustidyll och vardagsliv på rull

Prenumerera på vårt nyhetsbrev