Meny Stäng

10 frågor vi får som reseskribenter (och våra svar)

Annons

När vi berättar att vi jobbar som reseskribenter, på vårt digitala magasin FREEDOMtravel, får vi ibland en del frågor. Här är de vanligaste frågorna vi får, och våra svar på dem.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Vilket är ert favoritland?

Den absolut vanligaste frågan vi får, utan jämförelse, är ”Vilket är ert favoritland?”. Det kan ju tyckas som en enkel fråga, men samtidigt är den supersvår. Vi tycker ju att en stor grej med resandet är att upptäcka nya platser, och vi älskar många länder. Hur ska vi kunna välja ett enda?

Ibland svarar vi ”Frankrike”. Vi tycker mycket om Frankrike, och det är ett land som bjuder på variation – vacker natur, sol och bad, god mat etc. Men det betyder ju inte att vi vill hänga i Frankrike jämt. Vi älskar allt från Centraleuropa till Afrika och Asien.

Kanske vore det lättare att svara på frågan ”Vilket är ert favoritland när ni vill xxx?” (Byt ut xxx mot åka på solsemester / uppleva en cityweekend / åka skidor / njuta av god mat / uppleva äventyr etc).

2. Jobbar ni ”bara” med detta eller har ni ett annat jobb?

Det är många som undrar om vi ”bara” jobbar med detta eller om vi har ett annat jobb, och det är en rimlig fråga med tanke på att det är ganska svårt att försörja sig som reseskribent. Svaret är att vi tidigare haft heltidsjobb parallellt och att jag (Helena) jobbade som folkhälsovetare ända fram till förra årsskiftet.

Nu försöker vi försörja oss på detta, med inkomster från bland annat annonser, sponsrade artiklar, föreläsningar med mera. Men vi tar också olika jobb vid sidan av. Jag har bland annat skrivit artiklar åt ett annat företag under nästan hela året och just nu extraknäcker jag lite som föreläsare i mitt gamla jobb.

3. Är ni journalister?

Då och då undrar folk vi möter om vi har en bakgrund som journalister. Det är ju en rimlig fråga, men svaret är nej. Våra tidigare yrken (byggföretagare respektive forskare inom folkhälsovetenskap) förklarar nog i väldigt liten utsträckning hur vi blivit reseskribenter …

Allting började med att vi älskar att resa och att vi skaffade en husbil. Jag (Helena) har alltid älskat att skriva och startade i mars 2009 en blogg. Och även om jag inte är journalist så har skrivande alltid varit en stor del av mitt liv. Jag har läst kreativt skrivande på Södertörns högskola och som folkhälsovetare har jag producerat rapporter, vetenskapliga artiklar, pedagogiska material, innehåll på webbplatser och mycket annat …

4. Hur gör ni om ni får i uppdrag att skriva om något ni inte gillar?

Ibland får vi i uppdrag att skriva om en destination, produkt eller tjänst (betalda samarbeten märks förstås ut), och i relation till detta har vi fått frågan om hur vi gör om vi ska skriva om något som ”vi inte gillar”. Detta är en bra och viktig fråga, men i praktiken tycker vi inte att det brukar vara ett problem. För oss är det oerhört viktigt att alltid vara ärliga mot läsarna i våra reportage, och det tummar vi inte på. Så, hur gör vi då?

Om hela uppdraget skulle handla om något ”vi inte gillar” – då kan vi ju tacka nej från början, och det har hänt när det gäller produkter eller tjänster. Men de flesta uppdrag handlar om destinationer, och det har aldrig hänt oss att vi ogillar en hel destination. Däremot kan man ju råka ut för en tråkig restaurang, en obekväm hotellsäng eller en camping med sur personal … eller vad det nu kan vara.

Om vi råkar ut för ett lite halvtrist men ok ställe kan vi alltid skriva korrekt om detta (till exempel ”detta är vad du får/vad som finns”), medan vi lyfter och skriver betydligt mer positivt om de ställen vi verkligen gillar. Om en uppdragsgivare skickar oss till ett ställe som vi verkligen tycker är dåligt (det har inträffat, om än sällan) kan vi välja att lämna stället. Det har vid något tillfälle hänt att vi letat upp ett annat ställe på egen hand, som vi hellre vill skriva om. Sedan har vi informerat uppdragsgivaren.

Husbilsresor i Sverige - Öland

5. Hur mycket reser ni per år?

Många är nyfikna på hur mycket vi reser per år, och det är mycket. Eftersom vi har en husbil, som fungerar både som boende och som kontor, kan vi vara på rull under långa perioder. Vi har inte räknat, men kanske reser vi med husbilen under cirka fem månader. Sedan gör vi ju andra resor också, så vi reser nog under runt sex månader per år, även om det förstås kan variera.

6. Vem skriver och vem fotar?

En del undrar vem som skriver och vem som fotar. När vi då svarar att det är jag (Helena) som både skriver och fotar mest, undrar många vad Peter gör egentligen? Då kan vi förklara att det finns väldigt många andra arbetsuppgifter när man driver ett digitalt magasin.

Peter filmar, klipper ihop filmer, sköter specialkameror (drönare och undervattenskameror), utvecklar projekt och layout på webbplatsen, skriver vissa större artiklar/listor, gör all reseplanering, sköter alla samarbeten, tar hand om företagets ekonomi, kör husbilen, underhåller det tekniska, lagar all mat … och tusen andra saker.

7. Vem kör oftast husbilen?

Vi, som ofta reser med husbil, får emellanåt frågan om vem av oss som kör mest? Denna fråga är ganska enkel att svara på, eftersom det bara är Peter som har körkort. Men då kommer förstås föjdfrågor … Varför har inte du körkort Helena? Vad gör ni om Peter blir sjuk?

Ja alltså, jag (Helena) försökte ta körkort i min ungdom, men jag gillade inte att köra ens en vanlig bil. Och vår husbil är typ stor som ett hus (i varje fall när jag tänker på att köra den). Om Peter blir sjuk får vi väl stanna någonstans tills han blir frisk, eller så får vi ta oss hem på något annat sätt. Vi får lösa det då helt enkelt …

8. Varför startar ni inte en podd?

Du anar inte hur ofta vi får frågor eller förslag om att starta en podd. Vi fattar, många älskar att lyssna på poddar. Men svaret är enkelt. Vi har inte tid och vi har kanske inte heller rätt engagemang. Jag brinner för att skriva och Peter gillar att klippa film. Allting tar tid och vi måste prioritera.

9. Har ni tänkt på att flytta utomlands, och i så fall vart då?

När en del inser att vi jobbar digitalt undrar de om vi inte tänkt på att flytta utomlands. Svaret är att vi kanske snuddat vid tanken vid tillfällen, men för närvarande känns det inte aktuellt.

Vi är intresserade av att resa till olika platser, så vi får olika saker att skriva om. Att sitta still på en och samma plats passar inte så bra just nu, och när vi gör det är Stockholm inte så dumt. I Stockholm har vi både vänner och ett nätverk inom resebranschen, vilket är bra i det här jobbet.

10. Vilka trender ser ni kring resande?

Det händer att vi också får frågor kring resetrender, och hur vi tror att människor kommer resa framöver. Här har vi kanske inga extremt oväntade svar att komma med, även om vi naturligtvis kan reflektera lite. Vi tror att många människor älskar att resa, och att resandet därför kommer fortsätta vara populärt, även om man emellanåt måste anpassa sig efter omständigheter i världen.

Vi tror att natur kommer fortsätta vara populärt, liksom svemester, nära destinationer, camping, husbilsliv, hållbart resande och resande som fokuserar på det egna välmåendet. Samtidigt tror vi att en del längtar efter spänning och äventyr, och vill ge sig av på lite mer långväga resor.

En sista reflektion kan vara att vi tror att upplevelseresor för företag kan bli ännu vanligare – eftersom många jobbar hemma vid datorn och har behov av att mötas för gemensamma upplevelser.

Nu tror vi att vi svarat på de vanligaste frågorna vi får som reseskribenter, men om du undrar något mer är det förstås bara att hojta i kommentarsfältet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev