Meny Stäng

Att göra i Stockholm – 30 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Stockholm? Stockholm är Sveriges huvudstad och har massor att erbjuda i form av kultur, historia, nöjen och upplevelser. Vi har till slut skrivit ihop en guide till vår hemstad. Här hittar du våra bästa tips på vad man kan se och göra i Stockholm!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Stockholm

Stockholm är en vacker stad, fylld av vatten och historiska byggnader. Här finns också en hel del att se och uppleva, oavsett om du gillar att strosa i charmiga kvarter, att besöka museer eller att nosa upp lite annorlunda upplevelser. Vi har samlat Stockholms allra största och viktigaste sevärdheter och attraktioner, tillsammans med guldkorn och mindre kända ställen som vi själva gillar.

Stockholm ligger vid Mälarens utlopp i Östersjön, till hälften i Uppland och till hälften i Södermanland.

Vad kan man göra i Stockholm?

Vad kan man då se och göra i Stockholm? Det finns en hel del vill vi lova, och den största utmaningen har varit att välja. Vi har nu samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa i Gamla stan

Om du vill uppleva det gamla historiska Stockholm ska du definitvt bege dig till Gamla stan. Här kan du strosa i gamla charmiga kvarter, fascineras av trånga gränder och fika på mysiga caféer. Här finns också många intressanta sevärdheter, såsom kungliga slottet, Storkyrkan med Sankt Göran och draken, Stortorget, Mårten Trotzigs gränd (Stockholms smalaste gränd) och Västerlånggatan.

2. Gå en guidad tur

En annan sak som är spännande att göra i Stockholm, om du vill lära dig lite mer om stan, är att hänga med på en guidad tur. Stadsvandringar kan till exempel göras i Gamla stan eller på Östermalm, och om du vill kan du snöa in på ett speciellt ämne. Det finns till exempel turer som fokuserar på brott och straff, kvinnohistoria eller hipsterkvarter. Du kan också välja att göra en spökvandring, en tur på segway eller en guidad tur i form av en takvandring.

3. Följ med på sightseeing med amfibiebuss

Ett extra roligt sätt att få en guidning i Stockholm är att ge sig ut på sightseeing med amfibiebussen Ocean Bus. Den här turen startar på land, och man får se sig runt samtidigt som en engagerad guide berättar om Stockholm. Efter ett tag är det dags att plumsa rakt ner i vattnet, där den guidade turen fortsätter medan man får se Stockholm från sjösidan.

4. Imponeras av Kungliga slottet

Det kungliga slottet i Stockholm är måhända mäktigt utanpå (ett av de största i Europa), men mest imponerande är ändå interiörerna. Representationsvåningarna är paradvåningar som används vid Kungens och Drottningens representation, och som också visas för allmänheten. Dessutom finns möjlighet att se Skattkammaren med Riksregalierna, Livrustkammaren, Museum Tre kronor, Gustav III:s antikmuseum samt Slottskyrkan.

5. Res till det medeltida Stockholm på Medeltidsmuseet

När man skulle bygga ett garage till riksdagshuset i slutet av 1970-talet råkade man gräva fram massor av fynd från det medeltida Stockholm. Förutom husgrunder hittade man Gustav Vasas stadsmur, en kyrkogårdsmur från 1300-talet, sju ton människoben, tre ton djurben och elva båtar. Som tur var struntade man i garagebygget och lät uppföra ett spännande museum.

Medeltidsmuseet i Stockholm

6. Slappa i Kungsträdgården

På våren kan man se körsbärsblomningen, på sommaren kan man ta del av konserter och på vintern kan man åka skridskor. Kungsträdgården är en oas för både stockholmare och turister. Om du vill kan du bara slå dig ner med en glass och kolla in folklivet.

7. Kika in i Hallwylska palatset

En gång i tiden bodde den rika familjen Hallwyl här, på Hamngatan i Stockholm mitt emot Berns, och redan medan de levde bestämde fru Wilhelmina von Hallwyl att deras hem en gång skulle bli ett museum. Förutom att hon lät inreda de vackra lokalerna byggde hon upp en enorm samling av konstföremål. Kika in i den vackra våningen – helt kostnadsfritt – eller boka in dig på en intressant guidad tur.

8. Känn dig litterär på Strindbergsmuseet

En annan våning som är intressant att besöka är den där författaren August Strindberg bodde under de sista åren av sitt liv, i Blå tornet på Drottninggatan. På Strindbergsmuseet finns också utställningar som berättar om författarens liv och verk.

9. Besök Stockholms stadshus

Stockholms stadshus är en pampig och vacker byggnad på Kungsholmen. Du kan beundra byggnaden utvändigt på egen hand, men om du vill se den invändigt är det guidad tur som gäller. Stadshusparken håller öppet för allmänheten under sommarmånaderna.

10. Häng på Söder

Södermalm, eller Söder som man oftast säger, är en stadsdel med många charmiga områden. Fjällgatan bjuder på en historisk miljö med välbevarade trähus från 1700-talet och en fantastisk utsikt över Stockholm. Ytterligare en plats som bjuder på vacker utsikt är den 500 meter långa gångvägen Monteliusvägen.

Göra i Stockholm - häng på söder

På somrarna är det väldigt populärt att hänga i Vitabergsparken, där det förutom vacker utsikt finns gott om K-märkta 1800-talsbyggnader. På Söder finns också Skinnarviksberget, vilket är centrala Stockholms högsta naturliga punkt med vidsträckt utsikt över Kungsholmen, Gamla stan och Stockholms stadshus. Hit kommer folk för picknick och det finns också café med mackor och glass.

11. Se fotokonst på Fotografiska

Fotografiska museet är ett mycket populärt museum i Stockholm, där du ständigt kan se nya aktuella utställningar med fotografer och bildskapare från hela världen. Här finns också en restaurang som 2021 fick en grön stjärna i Michelinguiden, och som av 360 Eat Guide utsetts till Sveriges bästa och mest hållbara restaurang.

Göra i Stockholm - besök Fotografiska

12. Förkovra dig i konst på Nationalmuseum

Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm är Sveriges största konst- och designmuseum, och när det invigdes 1866 var det ett av de modernaste i världen. Här finns Nordens rikaste och mest omfattande samling med mer än 700 000 konstverk och föremål. Den största presentationen kallas ”Tidslinjen” och skildrar i kronologisk ordning konst och design från 1500-talet och fram till modern tid.

Nationalmuseum Stockholm

13. Spana in båtar på Skeppsholmen

Skeppsholmen är en ö i centrala Stockholm, med broförbindelse till Blasieholmen. Här kan du strosa längs med vattnet och kika på alla fina båtar, fartyg och skepp som ligger förankrade längs med kajerna. Till exempel ligger den tremastade fullriggaren HMS Af Chapman här, som idag fungerar som vandrarhem.

Om du vill ha mer att göra finns det också flera museer på den här ön. På Skeppsholmen ligger Moderna museet, Östasiatiska museet, Stockholm Toy Museum samt arkitektur- och designcentret ArkDes.

14. Strosa längs Strandvägen

En sak som du inte vill missa att göra i Stockholm är att strosa längs Strandvägen. Denna boulevard, som ligger på Östermalm, sträcker sig från Nybroplan i väst till Oxenstiernsgatan och Dag Hammarskjölds väg i öst.

Här kan man promenera på Strandvägskajen, en cirka 1,3 kilometer lång sträckning utmed vattnet. Längs med kajen ligger fina båtar och utmed promenaden möter glasskiosker, restauranger och barer. Medan man promenerar kan kan också passa på att kika på alla vackra och exklusiva hus från förra sekelskiftet.

Göra i Stockholm

15. Promenera på Djurgården

Djurgården är ett av Stockholms absolut mest populära områden för rekreation, både bland stockholmare och turister. Här kan man strosa längs vattnet och kanske slå sig ner på någon av alla restauranger. Många uppskattar till exempel att besöka Rosendals trädgård, med växthus, gårdsbutik och trädgårdscafé.

En lite mer okänd pärla, för dig som gillar natur, är Isbladskärret där du under en stor del av året kan möta över hundra hägrar. På Djurgården hittar du också Skansen och Gröna Lund samt en lång rad museer.

16. Upptäck Skansen

På Skansens stora område finns en lång rad kulturhistoriska byggnader, allt från stadskvarter till fäbodar och sameviste. Här kan man också se nordiska djur, såsom älg, björn, järv och gråsäl.

För barnen finns Lill-Skansen med olika smådjur och dessutom finns Baltic Sea Science Center med undervattensmiljöer från Östersjön. Skansen-Akvariet, som visar upp mer exotiska djur, kan ses mot separat biljett. Skansen är dessutom ett populärt besöksmål för olika event, från Allsång på Skansen till Julmarknad.

Göra i Stockholm - besöka Skansen

17. Roa dig på Gröna Lund

Gröna Lund, eller ”Grönan” som platsen ofta kallas, är ett nöjesfält på Djurgården, beläget inom Kungliga nationalstadsparken. Om du gillar äventyr och adrenalin är detta definitivt en sak att göra i Stockholm. I parken finns ett stort antal åkattraktioner samt spökhus, lyckohjul, restauranger och barer. Man brukar också arrangera konserter och ha speciella event under Halloween.

Göra i Stockholm - Gröna Lund

18. Besök Vasamuseet

Vasamuseet tillhör Stockholms absolut viktigaste och mest unika sevärdheter. Gustav II Adolf bestämde sig på 1600-talet för att bygga flera skepp, varav Vasa skulle bli det mest skräckinjagande krigsfartyg världen skådat. När skeppet gav sig av på sin första resa 1628 hann det dock bara 1300 meter innan det kantrade och sjönk.

Katastrofen för Sverige var ett faktum och först 1961, när man slutligen lyckades bärga skeppet, kunde misslyckandet vändas till en triumf. Du kan nu beskåda skeppet, men också flera intressanta utställningar om livet och människorna kring skeppsbygget.

19. Fascineras av vrak på Vrak-museet

Vrak – Museum of Wrecks är ett relativt nytt museum på Djurgården i Stockholm, som invigdes den 23 september 2021. Detta marinarkeologiska museum har fokus på vrak som hittats på Östersjöns botten, och på deras historia. Här kan man bland annat svepas med i den fascinerande berättalsen om det mytomspunna fartyget Resande Man. Du kan också själv engagera dig i utställningen ”Uppdraget” på detta moderna och interaktiva museum.

Vrak - Museum of Wrecks

20. Lek på Junibacken

En sak att göra i Stockholm om du reser med barn är att besöka Junibacken. Här kan man uppleva barnböckernas världar och leka i Villa Villekulla eller Mumindalen. Här bjuds också på barnteater, sång, musik och andra aktiviteter för de yngsta.

Junibacken, foto: Ulf Huett

21. Bli nostalgisk på ABBA-museet

Sverige har producerat många internationellt framstående musiker och artister, men det är nog ändå ingen som slår ABBA när det kommer till succé och publikframgångar. Nu är de dessutom aktuella igen, med en ny skiva femtio år efter den senaste. På museet, som ligger på Djurgården, kan du lära dig allt om de världskända ABBA-medlemmarnas karriärer.

Göra i Stockholm - ABBA-museet

22. Lär dig om Vikingar på Viking Museum

Viking Museum är ett interaktivt upplevelsemuseum där hela familjen kan lära sig mer om vikingar och människors liv på vikingatiden. Här kan man till exempel få reda på hur människorna åt och hur barnen lekte. Upplevelsen avslutas med Ragnfrids saga, som är en 11 minuter lång tågresa genom vikingakvinnan Ragnfrids liv. 

23. Åk båt i skärgården

Stockholm är en stad som behöver upptäckas både från land och från vatten, och för dig som vill komma ut på böljan blå finns många olika turer att välja emellan. Stromma erbjuder flera olika sighseeingturer, såsom exempelvis ”Under Stockholms broar”. Du kan också välja att göra båtutflykter, till exempel till Vaxholm, eller att åka på en brunchkryssning eller middagskryssning. Om du vill upptäcka fler öar i skärgården, såsom Grinda, Möja eller Sandhamn, kan du kika på Waxholmsbolagets olika turer.

24. Ta en dagstur till Fjäderholmarna

Fjäderholmarna är en av Stockholms allra närmaste skärgårdsöar, och att ta sig hit är ett enkelt sätt att uppleva skärgården. På somrarna håller flera restauranger öppet, liksom mindre butiker med hantverk. Du tar dig till exempel enkelt hit med Fjäderholmslinjen från Slussen. Du kan också resa med Stromma eller Waxholmsbolaget.

25. Paddla kanot genom stan

Ett härligt sätt att uppleva Stockholm är att paddla kanot på vattenvägarna. Du kan till exempel hyra konot vid Pampas marina, Brunnsvikens kanotklubb. Långholmen kajak eller Rålis kajak. På vissa ställen kan du också välja att hyra SUP (Stand Up Paddle Board) för att stående paddla dig igenom stan.

Göra i Stockholm - paddla kanot

26. Gör en utflykt till Drottningholms slott

Drottningholms slott är ett vackert utflyktsmål, som dessutom är upptaget på Unescos världsarvslista. Här kan du ströva runt i slottsparken, där du bland annat kan se Kina slott, och besöka slottets salar, med guide eller på egen hand. Det är också intressant att se Drottningholms slottsteater från 1766. Du kan ta dig till Drottningholms slott med bil, eller boka en båttur.

Drottningholm Freedomtravel

27. Fika på Vete-Katten

Vill du fika i charmig miljö? Då kan du besöka Vete-Katten på Kungsgatan i centrala Stockholm. Caféet grundades redan 1928 av en engagerad och envis kvinna vid namn Ester Nordhammar, med ambitionen att starta ett konditori ”inrett som ett prästhem”. Fortfarande idag känns det lite som att kliva in i någons mormors hem. Och självklart hittar du goda bakverk och kakor här!

Vete-katten bakelser

28. Bada på ett anrikt spa – Sturebadet eller Centralbadet

Sturebadet, som ligger intill Sturegallerian, invigdes 1885 och Centralbadet, som ligger på Drottninggatan, invigdes 1904. På båda dessa bad kan du njuta av klassiskt vackra miljöer samtidigt som du tar det lugnt i badet. Självklart finns också möjlighet till olika behandlingar, såsom massage, inpackningar och ansiktsbehandlingar.

Göra i Stockholm - Sturebadet

29. Shoppa

Gillar du att shoppa? Då kan du hitta en hel del att göra i Stockholm. Den långa Drottninggatan är kanske centrala Stockholms allra största shoppinggata. Härifrån är det också nära till olika shoppingkomplex såsom NK, Gallerian och MOOD-Gallerian. Om du är intresserad av exklusiva märkesvaror kan du också kolla in Biblioteksgatan och Sturegallerian. Är du istället ute efter vintage eller specifika fynd kan du bege dig till Gamla stan eller Söder.

30. Gå på teater, musikal eller konsert

Det finns gott om scener i Stockholm, där du kan gå på teater, musikal eller konsert. Du kan till exempel se opera eller dans på Kungliga Operan eller teater på Dramaten eller Stadsteatern. Musikaler spelas exempelvis på Oscarsteatern, Chinateatern och Intiman. På Wallmans salonger kan du uppleva show och mat som ett paket. Kom bara ihåg att boka biljetter i förväg!

Nyårsafton på Wallmans salonger

Mer att göra i Stockholm för dig som gillar kultur

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Stockholm, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är intresserad kultur.

 • Artipelag är ett kulturcenter med foto- och konstinstallationer, samt restaurang med sjöutsikt. (Artipelagstigen 1, Gustavsberg)
 • Etnografiska museet berättar om ursprungsfolk och kulturer runt om i världen. (Djurgårdsbrunnsvägen 34)
 • Konst i tunnelbanan är värt att kolla in eftersom drygt 90 av de 100 stationerna är smyckade av sammanlagt 150 konstnärer.
 • Liljevalchs konsthall visar konst, bland annat den omtalade Vårsalongen, på Djurgården. (Djurgårdsvägen 60)
 • Moderna museet är ett museum för svensk, nordisk och internationell modern och samtida konst. (Exercisplan 4)
 • Stadsbiblioteket är känt för sin design, av arkitekten Gunnar Asplund. (Sveavägen 73)
 • Sven-Harrys konstmuseum är ett guldfärgat museum i Vasaparken med konst och olika tillfälliga utställningar. (Eastmansvägen 10-12)
 • Prins Eugens Waldemarsudde är ett konstmuseum på Waldemarsudde på Södra Djurgården. (Prins Eugens Väg 6)
Göra i Stockholm - Sven-Harrys kontsmuseum
Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken

Mer att göra i Stockholm för dig som gillar historia

Det finns också mer att göra i Stockholm för dig som är historieintresserad. Här kommer fler tips för just dig:

 • Armémuseum berättar om krig och fred genom historien, och har gratis inträde. (Riddargatan 13)
 • Historiska museet är ett statligt arkeologiskt, kulturhistoriskt och konsthistoriskt museum. (Narvavägen 13-17) 
 • Judiska museet ligger i Stockholms äldsta synagoga i Gamla stan. (Själagårdsgatan 19)
 • Medelhavsmuseet visar bland annat egyptiska mumier och arkeologiska fynd från Cypern. (Fredsgatan 2)
 • Nobelmuseet berättar om personerna som fått Nobelpriset, och om deras upptäckter. (Stortorget 2)
 • Nordiska museet är ett kulturhistoriskt museum som berättar om nordiska traditioner (Djurgårdsvägen 6-16)
 • Riddarholmskyrkan är Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka, med en låg rad kungagravar. (Birger Jarls torg 3, Riddarholmen)
 • Riddarhuset är öppet för besökare en timme om dagen, med Riddarsalen med 2000 vapenplåtar. (Riddarhustorget 10)
Göra i Stockholm - armemuseum
Peter vid Armémuseum i Stockholm

Mer att göra i Stockholm för dig som gillar mat och vin

Om du gillar mat och vin har vi också samlat ytterligare tips. Här är förslag på vad du kan göra i Stockholm:

 • Asian Post Office är en trendig restaurang med asiatiska smårätter och drinkar. (Regeringsgatan 66)
 • Food Tours finns flera olika, med olika teman.
 • Michelinkrogar finns flera, såsom Frantzén, Oaxen, Gastrologik, Aloë och Agrikultur. Glöm inte att boka bord i god tid.
 • Spritmuseum är ett intressant och underhållande museum om sprit och dryckeskultur. (Djurgårdsvägen 38-40)
 • StikkiNikki säljer handgjord ekologisk glass, med oväntade och goda smaker, och finns på flera ställen.
 • Östermalmshallen är en anrik saluhall med fisk- och skaldjur, delikatesser samt flera matställen. (Östermalmstorg)
Göra i Stockholm - Asian Post office
Dumplings på Asian Post Office i Stockholm

Mer att göra i Stockholm för dig som gillar shopping

Är du främst i Stockholm för att shoppa? Då hittar du fler bra tips på vad du kan göra i Stockholm här:

 • Stockholm Quality Outlet är ett stort centrum utanför stan där man kan fynda märkeskläder. (Flyginfarten 4, Järfälla)
 • Taracci är vår favoritbutik för snygga herrkläder. Kommer snart finnas på ny adress.
 • Täby Centrum är en stor galleria i norrort. (Stora Marknadsvägen 15, Täby)
 • Westfield Mall of Scandinavia är en stor galleria bredvid Friends Arena i Solna. (Stjärntorget 13 C, Solna)
Göra i Stockholm - Mall of Scandinavia
Westfield Mall of Scandinavia i Solna

Mer att göra i Stockholm för dig som gillar aktiviteter och äventyr

Vill du ha lite action och äventyr på semestern? Här är tips på vad du kan göra i Stockholm:

 • Ballbreaker är ett ställe med restaurang och biljard, bowling, dart etc. (Lindhagensgatan 114)
 • Ballongflygning över stan kan man testa med Far & Flyg AB eller Ballongflyg Stockholm.
 • Boulebar erbjuder mat och boule på flera platser (Tanto, Rådhuset, Rålambshov, Haga och Liljeholmen)
 • Globen Skyview bjuder på utsikt från två glasgondoler som åker längs utsidan av Avicii Arena och ger utsikt från toppen, 130 meter över havet.
 • Golfbaren erbjuder mat och minigolf på flera platser (Vasastan, Sundbyberg, Kristineberg, Aspudden, Jungfrusund, Nacka strand)
 • Helikopter över Stockholm är ett extraordinärt äventyr.
Helikoptertur över Stockholm
Helikoptertur över Stockholm

Mer att göra i Stockholm för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Stockholm här:

 • Bergianska trädgården är en botanisk trädgård med växthus och café. (Gustafsborgsvägen 4)
 • Fjärilshuset Haga Ocean bjuder på tropiskt klimat, massor av fjärilar samt grodor och akvarium.
 • Hagaparken är en härlig park i Solna, där man kan strosa bland slott, lusthus och paviljonger från Gustav III:s tid.
 • Lötsjön och Råstasjön i Sundbyberg och Solna bjuder på möjlighet till promenader, picknick, utegym, fågelskådning med mera.
 • Nyckelvikens naturreservat i Nacka är ett populärt friluftsområde med vacker natur, utsikt över vattnet och en fin herrgård.
 • Skogskyrkogården är ett av de svenska världsarven på Unescos världsarvslista, på grund av arkitekturen. (Sockenvägen 492, Gamla Enskede)
 • Utsiktsplatser i Stockholm finns många fina, såsom Monteliusvägen och Fjällgatan.
Göra i Sundbyberg - Lötsjön
Lötsjön i Sundbyberg

Mer att göra i Stockholm med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Stockholm med barn eller tonåringar.

 • Polismuseet bjuder på flera intressanta utställningar, inklusive en barnutställning. (Museivägen 7)
 • Naturhistoriska Riksmuseet och Cosmonova är ett biologiskt och geologiskt museum med en IMAX-biograf. (Frescativägen 40)
 • Sjöhistoriska museet är ett museum om sjöfart, med mycket aktiviteter för barn. (Djurgårdsbrunnsvägen 24)
 • Stockholms spelmuseum är ett litet museum om TV-spelens historia, där man kan prova gamla TV-spel. (Markvardsgatan 2)
 • Stockholm Toy Museum visar upp leksaker och serietidningar, i Bergrummet på Skeppsholmen. (Svensksundsvägen 5)
 • Tekniska museet visar olika utställningar, såsom Hyper Human om gränsen mellan människa och maskin. (Museivägen 7)
 • Tom Tits experiment är ett vetenskapsmuseum i Södertälje där man kan göra olika experiemt. (Storgatan 33, Södertälje)
Göra i Stockholm - Museum i Bergrummet
Stockholm Toy Museum i Bergrummet, Skeppsholmen

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Om du vill bo på hotell finns det förstås många olika att välja på. Du kan till exempel ta in på Downtown Camper by Scandic på Brunkebergstorg. Ett annat alternativ, om du vill bo läckert och citynära, är Haymarket by Scandic på Hötorget.

Göra i Stockholm - Heymarket
I baren på Haymarket by Scandic

Om du kommer med husbil finns också några olika alternativ. Nedan kan du se några lite mer centrala platser. Dessutom finns campingar i flera Stockholmskommuner, såsom Vaxholm, Haninge, Nynäshamn etc.

 • Långholmens ställplats, Skutskepparvägen (endast sommar)
 • Ställplats Stockholm, Flaten Skogsväg 30, Skarpnäck
 • Tantolundens husbilscamping, Ringvägen 24, Stockholm
 • Ängby camping, Blackebergsvägen, Bromma
Långholmens husbilscamping
Långholmens husbilscamping (många år sedan)

Att göra i Stockholm – utflykter

Det finns förstås inte bara saker att göra i Stockholm, utan man kan också göra många olika utflykter med utgångspunkt i staden. Stockholms län består av 26 kommuner och i dessa finns exempelvis två nationalparker och över 300 naturreservat. Vi kan bland annat rekommendera Tyresta nationalpark och Lida friluftsgård. Det är också fint att upptäcka fina Vaxholm, härliga Norrtälje eller charmiga Sigtuna, som är Sveriges äldsta stad. Nedan hittar du ännu fler tips på upplevelser i Uppland.

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Ännu mer att se och göra i Stockholm?

Har du besökt Stockholm? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Stockholm?

Fakta om Stockholm

 • Landskap: Uppland och Södermanland
 • Län: Stockholms län
 • Stadsdelar: Bromma, Enskede-Årsta, Farsta, Hägersten-Älvsjö, Hässelby-Vällingby, Kungsholmen, Norrmalm, Rinkeby-Kista, Skarpnäck, Skärholmen, Spånga-Tensta, Södermalm, Östermalm
 • Invånare: 977 000 i kommunen och 2,4 miljoner i länet (2021)
 • Namnet: En förklaring är att ”stock” syftar på försvarsanordningar (pålspärrar) som var förankrade i sjöbotten och att ”holm” syftar på den ö som idag kallas Stadsholmen.
 • Smeknamn: Nordens Venedig, Mälardrottningen, Eken, Staden mellan broarna
 • Slogan: Stockholm, the Capital of Scandinavia
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Stockholms historia i korthet

 • 1187: I Visbykrönikan anges detta år för att beskriva Stockholms grundande. Enligt Erikskrönikan grundades dock Stockholm av Birger Jarl på mitten av 1200-talet.
 • 1252: De äldsta dokumenten, med säker datering, där namnet Stockholm förekommer, är från detta år. Breven är utfärdade av kung Valdemar och Birger Jarl.

1400-talet till 1500-talet

 • 1436: Stockholm fick stadsprivilegier. Privilegiebrevet markerar starten av Stockholms rikspolitiska storhetstid, med roll som huvudstad.
 • 1471: Slaget vid Brunkeberg utkämpades den 10 oktober på nuvarande Norrmalm, mellan förespråkare för Kalmarunionen och det separatistiska Sturepartiets anhängare.
 • 1520: Stockholms blodbad, med efterföljande avrättningar, ägde rum den 7-9 november.
 • 1500-talet: Stockholm växte när Gustav Vasa blev kung.

1600-talet till 1700-talet

 • 1600-talet: Sverige utvecklades till en europeisk stormakt, vilket också märktes i huvudstaden. Mellan 1610 och 1680 sexfaldigades stadens befolkning.
 • 1710-talet: Stockholm drabbades av en svår pestepidemi och cirka 40 procent av befolkningen dog.
 • Slutet av 1700-talet: Staden fick ett kulturellt uppsving under Gustav III:s styre. Nu tillkom bland annat Hagaparken, Kungliga Baletten och Svenska Akademien.

1800-talet till 1900-talet

 • Början på 1800-talet: Fattigdomen var stor och vart tredje barn dog före 1 års ålder. Medellivslängden var 20 år för män och 26 år för kvinnor.
 • 1860-talet: Industrialiseringen kom igång och nya arbetstillfällen skapades. En ny stadsplan togs fram, med inspiration från Berlin och Paris, vilket gjorde Stockholm till en storstad. En första järnvägslinje, till Södertälje, öppnade.
 • 1880-talet: Stadsdelen Östermalm växte fram.
 • 1892: Stockholms första elektricitetsverk, Brunkebergsverket, började leverera ström.
 • 1923: Stockholms stadshus invigdes.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev