Meny Stäng

Vikingaliv – upplevelser på Vikingamuseum i Stockholm

Om du vill göra en historisk resa tillbaka till vikingatiden ska du besöka Vikingaliv, som är ett relativt nytt vikingamuseum i Stockholm. Vi tittade in på det här museet förra helgen, när vi hade en ”turisthelg” i Stockholm. Riktigt kul och trevligt!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att turista i Stockholm

Förra veckan turistade vi verkligen i vår egen stad, Stockholm. På helgen besökte vi Medeltidsmuseet och åkte amfibiebuss, och under veckan var Peter dessutom på pressvisning på Nationalmuseum inför nyöppnandet idag. Det har varit väldigt roligt att turista i Stockholm och man kan nog säga att vi fått lite blodad tand.

Vi har också fått många tips om fler intressanta museer, så det kan nog bli lite mer turistande i Stockholm framöver. Men först måste vi ju avsluta rapporteringen från förra helgen. Vi hann nämligen med ytterligare ett museum som vi inte har berättat om ännu: Vikingaliv – ett vikingamuseum i Stockholm.

stockholm

Vikingaliv på Djurgården

Museet Vikingaliv, som öppnade för ungefär 1,5 år sedan, ligger på Djurgården, precis intill Spritmuseum och inte långt ifrån Gröna Lund. Vi väljer att kalla det Vikingamuseum även om det egentligen inte är ett museum, i alla fall inte i dess rätta bemärkelse. För att något ska kallas för museum brukar man kräva att det ska innehålla samlingar, och det gör inte Vikingaliv.

Om man läser på hemsidan eller pratar med guiderna använder de ord som ”interaktiv utställning” eller ”upplevelsemuseum”, och det kanske är en bättre beskrivning. Vi träffade Tora Andersson, som är arkeolog och arbetsledare på museet, och kikade runt förstås.

Vikingaliv vikingamuseum i Stockholm
Peter och Tora Andersson, arkeolog och arbetsledare på Vikingaliv

Varför ett vikingamuseum i Stockholm?

Vikingaliv är ett privat initiativ och kom till eftersom initiativtagarna tyckte att det saknades en utställning som enbart handlar om vikingar. Historiska museet i Stockholm har också en utställning om vikingar, men eftersom intresset för vikingatiden är stort inte minst bland utländska turister tyckte man att det fanns utrymme för en separat vikingautställning.

Vikingaliv har inte alls lika mycket föremål som Historiska museet, men istället bjuds man på interaktiva upplevelser, verklighetstrogna figurer från vikingatiden och … en tågresa!

A true viking på Vikingaliv
Hur tycker du att Peter passar i vikingautstyrseln?

Välkommen till Vikingatiden!

På Vikingaliv har man ansträngt sig för att visa upp vikingatiden visuellt. På väggen finns en tydlig tidslinje som visar vikingatidens olika epoker och mitt i den stora hallen möter man en viking i naturlig storlek, som konstruerats med utgångspunkt i ett riktigt vikingaskelett.

viking på vikingamuseum i Stockholm

Man får också lära sig mer om hur de vanliga vikingarna levde. Man förstår till exempel snabbt att alla vikingar inte var plundrare – de allra flesta var vanliga bönder. Dessutom kan man se vad vikingarna åt, få veta hur vikingabarnen lekte och kanske, om man vill, testa ett vikingaspel.

Estrid Sigfastsdotter på Vikingaliv
Estrid Sigfastsdotter hade ett intressant liv på 1000-talet

Ragnfrids Saga

Upplevelsen på Vikingaliv avslutas med Ragnfrids saga, som är en 11 minuter lång tågresa genom vikingakvinnan Ragnfrids liv. Resan börjar hemma hos Ragnfrid och hennes man Haralds på deras gård år 963, och man får sedan följa med både på plundringståg och vid slavhandel. Sagan finns på sju olika språk (svenska, engelska, ryska, finska, kinesiska, spanska, italienska, franska och tyska) och rekommenderas från 7 års ålder.

Tåg Vikingaliv
Vikingaliv Vikingamuseum i Stockholm
Saga Vikingliv Vikingamuseum i Stockholm

På gång på Vikingaliv

Man kan boka guidade visningar för grupper på museet om man vill. Guidningarna har olika teman, och Tora guidar till exempel om kvinnor på vikingatiden. Tora berättade också för oss att museet i december kommer ha fokus på den fornnordiska högtiden jól. Spännande! Jag (Helena) har bott ett år på Island och har upplevt de intressanta isländska traditionerna, där man har bevarat en hel del från gamla tider.

WIFI.se
Vikingaliv Vikingamuseum i Stockholm
Vikingaliv – ett vikingamuseum i Stockholm

Mer om vikingar på Historiska museet

Har du inte fått nog av vikingar? Det går bra att promenera från Vikingaliv till Historiska museet, som också har en vikingautställning. Om man jämför så är den mer ”traditionell”, men det finns förstås en hel del att lära sig om vikingatiden här!

historiska museet
Historiska museet har också en vikingautställning

Har du också varit på Vikingaliv, vikingamuseum i Stockholm? Vad tyckte du?

Hitta till Vikingaliv i Stockholm

 • Läge: Vikingaliv, vikingamuseum i Stockholm, ligger på Djurgårdsvägen 48 i Stockholm.
 • Spårvagn/buss: Du tar dig enkelt hit med spårvagn 7 eller buss 67. Hoppa av vid Liljevalchs/Gröna Lund och promenera mot Wasahamnen.
 • Tunnelbana: Närmaste t-banestation är Karlaplan. Härifrån kan du promenera (ca 15 minuter) eller ta buss 67.
 • Färja: Om du vill åka färja kan du ta Djurgårdsfärjan eller M/S Emelie (rederiet Ressel) och hoppa av vid Allmänna Gränd. Därefter promenerar du mot Wasahamnen/Galärvarvsparken.
 • Promenera: Om du väljer att promenera till Vikingaliv går du längs Strandvägen, och går sedan över Djurgårdsbron. Fortsätt förbi Nordiska museet.

Guide: Öppettider och priser

 • Öppettider: Museet har öppet 10-17 alla dagar (2019). För aktuella öppettider och eventuella avvikelser se mer på museets webbsida.
 • Priser: Priset för vuxna är 159 kronor (2019). Barn 7-15 år betalar 119 kronor och studenter samt seniorer betalar 139 kronor. Barn under sju år går in gratis. För eventuella ändringar i priser se museets webbsida.
 • Betalning: Det går inte att betala med kontanter. I entrén, butiken och restaurangen kan man betala med kort eller Swish. Det går också att förköpa biljetter online.
 • Service: Det finns en restaurang inne på museet som heter Glöd. Det finns också en liten museibutik.
 • Tillgänglighet: Det går inte att ta med rullstol på Ragnfrids Saga (tågfärden), utan man måste förflytta sig från rullstolen till sätet. För dig med nedsatt hörsel finns manuset utskrivet på svenska och engelska.
 • Läs mer: Museets webbplats

Prenumerera på vårt nyhetsbrev