Meny Stäng

Armémuseum i Stockholm – krig, fred och konflikt

Annons

Armémuseum i Stockholm ligger på Östermalm och är ett trevligt utflyktsmål en ruggig dag, både för barn och vuxna. Det är fri entré och det finns en hel del att kika på. Dessutom anordnas olika visningar och aktiviteter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Armémuseum i Stockholm

Vi tog oss till Armémuseum i Stockholm med våra elcyklar, men det är förstås också enkelt att åka hit kommunalt. Museet ligger inte långt från Strandvägen på Östermalm. När man kommer upp på gården möts man av en mäktig byggnad och ett överdåd av gamla kanoner.

Peter på Armémuseum i Stockholm

Det är helt gratis att besöka Armémuseum i Stockholm, och om man vill kan man ladda ner en gratis audioguide till mobiltelefonen. Den som vill kan också kika efter speciella visningar och event i programmet (kan vara avgift) men vi valde att titta runt på egen hand.

Armémuseum i Stockholm

Krig och fred 1500 – 1800-talet

På Armémuseum finns ett antal fasta utstllningar. En av dessa handlar om krig och fred under 1500 – 1800-talet. Här får man en inblick i livet som soldat, men också i vardagslivet för kvinnorna och barnen under de här tiderna.

Krig

Mestadels går man runt och är väldigt glad att man slapp leva på den här tiden. Förutom hemska slagfält fick människorna tampas med köld, sjukdom och nöd.

Armémuseum i Stockholm

Man kan också kika på hemska vapen och olika sjukhusverktyg, som till exempel användes för att såga av ben för att rädda liv. Som sagt, så känns det skönt att kika på allt genom ett museum och slippa vara med på riktigt.

Krig och fred 1900-talet

Nästa utställning handlar om krig och fred på 1900-talet. Här kan man lära sig mer om bland annat världskrigen, värnplikten, kalla kriget och kärnvapenhoten. Här finns också en hel del föremål i form av vapen och soldatutrustning.

Mediciner
Gasmasker
Murens fall

Raoul Wallenbergs rum på Armémuseum

Utställningen ”Raoul Wallenbergs rum” visar upp den kände svenskens kontor i Budapest, med hans skisser och tillhörigheter. I slutet av andra världskriget lyckades han rädda tiotusentals människor från Förintelsen. I januari 1945 arresterades han av sovjetiska myndigheter och försvann.

Raoul Wallenberg på Armémuseum i Stockholm

Vapen, rockar och i sadelkammaren

På utställningarna ”Vapen & rockar”, ”Moderna vapen” och ”I sadelkammaren” kan man se sånt som uniformer, sablar, värjor, bajonetter, musköter, pistoler och … snöskor för hästar.

Armémuseum i Stockholm
Bandvagn

Tillfälliga utställningar på Armémuseum

På Armémuseum i Stockholm arrangeras kontinuerligt olika tillfälliga utställningar. Just nu har man utställningarna ”Segerns pris – Narva 1700” (20 oktober 2018 – 30 november 2020) och ”I rikets hemliga tjänst” (20 februari 2020 – 31 maj 2022). Den andra av dessa hann vi inte ens se, eftersom vi besökte museet innan den öppnade.

Segerns pris – Narva 1700

Utställningen om segern i Narva gillade vi! Det var riktigt fascinerande att kliva in i Stockholm anno 1701. Man går längs de uppbyggda gatorna och hör ropen som skallar.

WIFI.se
Utställning om Narva på Armémuseum i Stockholm

Informationen kommer stötvis till Sverige och är osäker. Narva ligger ju långt från Stockholm, och detta är under en tid då information inte transporteras som nu. När man sedan visar upp troféerna, i form av motståndarnas fanor, då är det bara segeryra som hörs. Om krigets elände och lidande talas det inte.

Denna utställning var riktigt bra, och kanske träffade den oss extra hårt eftersom vi besökte Narva i somras:

Fanor från krig
Fanor

Vad tyckte vi om Armémuseum i Stockholm?

Armémuseum i Stockholm är ett trevligt och intressant museum. Vi gillade bäst utställningen om Narva, som bjöd på en intressant upplevelse. Vi såg också en guidad barngrupp, och måste säga att det känns som att museet har en del att erbjuda även familjer med barn.

Armémuseum i Stockholm

Har du varit på Armémuseum i Stockholm? Vad tyckte du?

Fakta om Armémuseum i Stockholm

 • Adress: Riddargatan 13, Stockholm
 • Läge: Östermalm i Stockholm, inte långt från Berzelii Park och Strandvägen.
 • Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida.

Öppettider

 • Ordinarie öppettider: Tisdag 11:00-20:00, onsdag – söndag 11:00-17:00 och måndag stängt (2020).
 • Avvikande öppettider: Museet har stängt vissa helgdagar, och har också extraöppet vissa dagar. Se museets webbsida för aktuell information.

Priser

 • Entré: Armémuseum har fri entré alla dagar.
 • Visningar och aktiviteter: Se kalendariet på museets webbsida för aktuella priser för visningar och andra aktiviteter.
 • Gruppvisningar: Se museets webbsida för priser för gruppvisningar.

Service och praktisk info

 • Audioguide: Armémuseum har en gratis audioguide, ”A Guided Tour”, som man kan ladda ner till sin mobil.
 • Små barn: Man kan ta med barnvagn på museet och det finns hiss mellan våningsplanen. Det finns skötrum och matsäcksrum där man kan värma barnmat.
 • Butik: Det finns en museibutik där du hittar souvernirer, leksaker och böcker.
 • Matservering: Restaurang Artilleriet serverar lunch och middag. En kväll i veckan är det jazz och på fredagar After Work. På Markenteriet på plan 2 kan man äta matsäck och värma mat i mikro.
 • Bibliotek: Armémuseums bibliotek, som har fokus på militärhistoria, ligger under östra flygeln. Man kan inte låna hem, men man kan läsa på plats.
 • Arkiv: I Armémuseums arkiv finns fotografier, ritningar och andra handlingar. Man kan beställa t.ex. bilder enligt prislista och regler.

Visningar och aktiviteter

 • Visningar: Allmänna visningar arrangeras vissa datum, enligt kalendarium.
 • Gruppvisningar: Visningar kan bokas för både barn- och vuxengrupper, och även för grupper med särskilda behov. Teman kan till exempel vara stormaktstid, beredskapstid eller spioner.
 • Program: Förutom visningar arrangeras andra programpunkter, som föredrag, stadsvandringar och filmvisningar.
 • Aktiviteter för barn: För barn ordnas barnvisningar och aktiviteter som ”Spionmysteriet” och ”Jakten på krigsbytet”. På loven arrangeras speciella aktiviteter. Se museets kalendarium.
 • Konferens: Man kan anordna konferens i lokalerna, eventuellt tillsammans med visning.

Tillgänglighet

 • Parkering: För personer med parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns två parkeringsplatser nära entrén.
 • Tillgänglighet i lokal: Lokalerna är tillgängliga för personer med nedsatt rörelseförmåga. Hiss, med entrébredd 119 cm, finns till alla våningsplan. Tillgänglig toalett finns på entréplan.
 • Rullstol och rullator: Rullstol och rullator finns att låna.
 • Ledsagare och ledarhund: Ledsagare, personliga assistenter och ledarhundar är välkomna.
 • Synnedsättning och hörselnedsättning: Det går att boka teckenspråkstolkad visning eller anpassad visning för personer med synnedsättning, med taktila och musikaliska inslag.

Ta sig hit

 • Bil: Om du kommer med bil kan du parkera på gator i närheten. På lördagar och söndagar går det också bra att parkera på artillerigården utanför museet.
 • Cykel: Cykelställ finns precis framför museet.
 • Tunnelbana: Åk till tunnelbanestation Östermalmstorg (röd linje), uppgång Östermalmstorg/Sibyllegatan.
 • Buss: Den närmaste busshållplatsen är Nybroplan. Dit kan du åka med buss nummer 54, 69 samt 76. Det går även att åka hit med Spårväg City linje 7.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev