Meny Stäng

Passionsspelen i Oberammergau – tradition från 1633

Passionsspelen i Oberammergau i Tyskland är en fem timmar lång och mäktig dramatisering av Jesus lidande, död och uppståndelse. Spelen genomförs vart 10:e år och detta har gjorts regelbundet sedan år 1633. Ju mer vi har läst om detta desto mer fascinerade blir vi.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Passionsspelen i Oberammergau

Historien om Passionsspelen i Oberammergau började för nästan 400 år sedan. År 1633 drabbades den lilla byn, liksom många andra platser runt om i Europa, av den fruktansvärda pesten. På kort tid dog en stor del av byns invånare och i vanmakt lovade man att vart 10:e år uppföra ett spel om Jesu Kristi lidande, död och återuppståndelse.

Passionsspelen i Oberammergau

År 1634 uppförde man det första Passionsspelet, och byborna har sedan dess hållit sitt löfte. Spelet förs vidare från generation till generation och uppförs regelbundet vart 10:e år, med några få undantag på grund av världskrig och förbud på grund av sekularisering. I år, 2020, är det dags för den 42:e upplagan av Passionsspelet i Oberammergau.

Teater för Passionsspelen i Oberammergau

Från början uppfördes Passionsspelen i Oberammergau utomhus, under enkla förhållanden och med kyrkogården som skådeplats. Den första riktiga passionsspelsteatern invigdes år 1820. Teatern byggdes sedan om 1890 och 1930, och år 2000 fick den ett ansiktslyft igen.

Den äldsta bevarade texten till dramat som använts härstammar från år 1662. Den grundar sig i sin tur på texter från 1400-talet. Från början var texten skriven på vers, men år 1850 gjordes en språklig revidering av Joseph Alois Daisenberger. Musiken komponerades år 1811 av Rochus Dedler.

Passionsspelen i Oberammergau

Visste du att …?

Den mäktiga föreställningen pågår under fem timmar och inkluderar mer än 2000 personer. Nästan halva befolkningen i Oberammergau, som har drygt 5000 invånare, deltar för att andäktigt berätta historien om Jesus från Nasaret. Visste du att …?

 • Endast invånare i Oberammergau har rätt att spela i passionsspelen. För att räknas som invånare i detta fall måste man ha vuxit upp där, eller ha bott där i minst 20 år.
 • Enligt ett hår- och skäggdekret får skådespelarna inte klippa sig 1,5 år innan spelet, från och med Askonsdagen (Karneval). De enda som är undantagna är de som spelar romerska soldater.
 • Gifta kvinnor över 35 år var uteslutna från att delta i spelen ända fram till 1984.
 • Endast kristna skådespelare fick lov att spela fram till år 1990. Från år 2000 tillåts också muslimer i spelen.
 • Drottning Victoria av Sverige (då Victoria av Baden) besökte passionspelen år 1880.
Passionsspelen i Oberammergau

Fakta om Passionsspelen i Oberammergau 2020

 • Tid för spelen: 16 maj – 14 oktober 2020
 • Antal spelningar: 103
 • Speldagar: Tisdag, torsdag, fredag, lördag, söndag
 • Speltider: Spelen startar antingen 13:30 eller 14:30 (beroende på säsong) och ges i två akter
 • Spelplats: Passionsteatern i Oberammergau, Bayern, en timme från München
 • Språk: Föreställningen ges på tyska, men du kan köpa textböcker med översättning till andra språk
 • Klädsel: Det är en utomhusteater med tak, så kläder för väder är lämpligt
 • Pris: 30 euro – 180 euro (exkl. förköpsavgift)
 • Paket: Det finns olika paket som till exempel inkluderar övernattning, 3-rätters middag i pausen, textbok, lokala bussar och turistskatt.
 • Biljetter och mer info: Passion Play Oberammergau 2020

Mer att se i området

Om du reser för att se Passionsspelen i Oberammergau vill du kanske också passa på att se dig om i området runt omkring. Här kan du bland annat uppleva vacker natur, sjöar och slott. Här kommer några specifika tips. Vi har besökt ett av ställena (slottet Neuschwanstein) och övriga tips kommer från Tyska turistbyrån. Håll till godo!

1. Sjön Ammersee

Ammersee är en sjö som ligger sydväst om München. Vid sjöns södra ände finns en liten ö som fått namnet ”Schwedinsel” (svensk ö). Historien bakom namnet är att invånarna i orten Diessen under 30-åriga kriget sökte skydd här då deras by hotades av svenska soldater. Idag är sjön ett lugnt rekreationsområde med småbåtshamnar och campingplatser.

I närheten av Passionsspelen i Oberammergau - sjön Ammersee
Sjön Ammersee i Tyskland, foto: Pixabay

2. Klostret Ettal

Klostret Ettal är ett benediktinerkloster i byn Ettal, nära Oberammergau och Garmisch-Partenkirchen. Byn har drygt 700 invånare och 50 av dessa är munkar, så man kan förstå att klostret är en viktig del i samhället. Klostret är också ett av de största benediktinska husen och en betydelsefull sevärdhet för besökare.

I närheten av Passionsspelen i Oberammergau - klostret Ettal
Klostsret Ettal i Bayern, foto: Pixabay

3. Slottet Linderhof

Linderhof är ett slott nära Oberammergau. Slottet är det minsta av tre slott som byggdes av kung Ludvig II av Bayern, även känd som den galne kung Ludwig. Linderhof byggdes mellan 1874 och 1878 och är det enda av Ludvigs slott som blev färdigställt. Det är också det enda av slotten där Ludwig själv bodde under en längre tid. Här finns också en slottspark med en slottsetater i en grotta.

I närheten av Passionsspelen i Oberammergau - slottet Linderhof
Slottet Linderhof, foto: Pixabay

4. Slottet Neuschwanstein

Neuschwanstein är ett slott som också uppfördes av kung Ludvig II av Bayern. Slottet ses som förebilden för Disneys Törnrosaslott, och är kanske ett av världens allra mest kända slott. Vi besökte det själva i november 2015, men du kan också ha sett det som motiv på till exempel affischer och pussel. Vi rekommenderar varmt ett besök, men var beredd på många turister.

WIFI.se
Neushwanstein
Slottet i Neuschwanstein © DZT / Hans Peter – Merten

5. Vallfartskyrkan i Wieskirche – ett Unesco världsarv

Vallfartskyrkan i Wies är en kyrkobyggnad i Wies i förbundslandet Bayern. Kyrkan uppfördes på mitten av 1700-talet och 1983 sattes den upp på Unescos världsarvslista.

I närheten av Passionsspelen i Oberammergau - vallfartskyrkan i Wies
Vallfartskyrkan i Wies © Tourismusverband Pfaffenwinkel

6. Murnau

Murnau am Staffelsee är en ort i Garmisch-Partenkirchen. Orten är känd för sina konstnärer, som den kvinnliga konstnären Gabriele Münter och konstnärsgruppen ”Der Blaue Reiter” med Franz Marc och Wassily Kandinsky.

Murnau
Murnau © DZT / Wolfgang Ehn

7. Zugspitze

Zugspitze är Tysklands högsta berg. Berget ligger i Bayerska alperna och den högsta toppen mäter 2 962,06 meter över havet. Berget bestegs för första gången 1820.

Idag kan man göra det lättare för sig och ta sig upp till toppen med linbana, antingen med Tiroler Zugspitzbahn eller med Eibsee-Seilbahn. Man kan också ta tåget Zugspitzbahn och gå de sista 300 metrarna till fots, eller kombinera med linbanan Gletscherseilbahn. I närheten av toppen ligger Tysklands största glaciär, Schneeferner.

Zugspitze
Zugspitze © DZT / Deutschland abgelichtet Medienproduktion
Zugspitze
Zugspitze © DZT / Deutschland abgelichtet Medienproduktion

Har du hört om, eller sett, Passionsspelen i Oberammergau?

Hade du hört talas om Passionsspelen i Oberammergau tidigare? Eller har du kanske till och med sett dem? Har du rest i Bayern?

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev