Meny Stäng

Medeltidsmuseet – Stockholms historia under jord

I helgen besökte vi Medeltidsmuseet i Stockholm och fick uppleva Stockholms historia under jord. Trots att vi bott i Stockholm i decennier har vi aldrig tagit oss hit, förrän nu. Och detta museum kan vi varmt rekommendera! Här finns rester av det riktiga medeltida Stockholm och fint uppbyggda medeltida miljöer. Dessutom är det helt kostnadsfritt att besöka museet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stockholms historia under jord

När man skulle bygga ett garage till riksdagshuset i slutet av 1970-talet råkade man gräva fram massor av fynd från det medeltida Stockholm. Förutom husgrunder hittade man Gustav Vasas stadsmur, en kyrkogårdsmur från 1300-talet, sju ton människoben, tre ton djurben och elva båtar. Inga små fynd alltså! Som tur var avstyrde man planerna på ett garage och valde istället att bygga ett medeltidsmuseum.

Medeltidsmuseet i Stockholm
Ingången till Medeltidsmuseet. I bakgrunden syns slottet.
Stockholms historia på Medeltidsmuseet
Välkommen att ta del av Stockholms historia under jord!

Medeltidsmuseet i Stockholm

När man kliver in i Medeltidsmuseet möter man en hel del riktiga rester från medeltidens Stockholm. Dessutom har man byggt upp medeltida miljöer som man kan strosa runt i. Riktigt fint gjort!

Stockholms historia
Museet är uppbyggt kring några fasta fornlämningar

Den medeltida staden

Stockholm hade vid medeltidens slut mellan 5000 och 7000 invånare. I Stockholm bodde svenskar, tyskar och finländare, och många var tvåspråkiga. Det är alltså långt ifrån en nyhet att vi har en mångkulturell stad!

Stadens befolkning bestod främst av köpmän, hantverkare och tjänstefolk. Den största delen av befolkningen levde på landet, och det var där man producerade mat, så att staden kunde fortsätta sin framväxt.

Medeltiden
Upplev medeltiden och Stockholms historia

Den medeltida krogen

Visste du att det medeltida Stockholm enligt lag var tvungen att ha minst två värdshus, för att ta emot resande besökare? Öl, mjöd och vin serverades, med olika alkoholhalt. Vinet, som var förhållandevis dyrt, köptes från Tyskland, Frankrike och Spanien och dess kvalitet kontrollerades hos vindhandlarna av rådets utsedda vinmän.

Allt för full skulle man dock inte bli! Spyabalken reglerade supandet, och hur mycket böter man fick betala berodde på var man ramlade omkull eller var man spydde … Svenskarna har alltid haft ett lite bitterljuvt förhållande till alkoholen, och om du vill veta mer om det kan du också passa på att kolla in Stockholms Spritmuseum.

Maten då? Medeltiden bjöd bland annat på kött och fisk (gärna torkat, rökt eller saltat), korv, pastejer, kotunga och rätter som hönsfrikassé och får-i-kål. Kyrkan förskrev också fastedagar, då man inte fick äta kött men däremot fisk, och då blev det ofta abborre.

Värdshus på medeltiden
Kanske dags för en munsbit på ett medeltida värdshus?

Medeltida miljöer

Medeltidsmuseet är inget klassiskt tråkigt museum med montrar, utan visar på ett riktigt trevligt sätt upp den medeltida vardagen. De uppbyggda miljöerna berättar om människornas liv på medeltiden och man kan strosa runt på medeltida gator, bland butiker, krogar, kyrkor och örtagårdar.

Om man vill kan man också promenera bort till galgbacken och se en illustrativ målning över alla kreativa sätt att fysisk bestraffa människor som begått ett brott … Här blir Stockholms medeltid levande igen!

Medeltida målning, Stockholms historia
En medeltida målning som visar livets faser …
Stockholms historia på Medeltidsmuseet
Den underjordiska gången finns kvar sedan medeltiden
Örtagård på Medeltidsmuseet i Stockholm
En medeltida munk tar hand om sin örtagård

Har du också varit på Medeltidsmuseet? Vad tyckte du?

WIFI.se

Hitta till Medeltidsmuseet i Stockholm

  • Läge: Medeltidsmuseet i Stockholm ligger på Strömparterren 3, Norrbro (vid Gamla stan, mellan Slottet och Operan). Museet ligger under Norrbro, och trappor eller hiss leder ner till Strömparterren och museets entré.
  • Tunnelbana: Åk till Kungsträdgården eller Gamla stan, och promenera härifrån.
  • Buss: Du kan ta buss nummer 2, 54, 55, 57, 69 eller 76 till Kungsträdgården. Ett annat alternativ är att ta buss nummer 65 till Gustav Adolfs torg.

Guide: Öppettider och priser på Medeltidsmuseet

  • Öppettider: Museet håller öppet tisdag till söndag varje vecka (2019). De flesta dagar har museet öppet 12:00 till 17:00, men på onsdagar håller de öppet till 20:00. Varje dag klockan 13:00 arrangeras dessutom en guidad visning. Observera att öppettiderna kan ändras samt att museet håller stängt vissa helgdagar. För aktuella öppettider, se museets webbsida.
  • Priser: Medeltidsmuseet i Stockholm har fri entré och det är fantastiskt att Sverige bjuder på detta helt gratis! Det enda som kostar är om du väljer en audioguide, vilket i så fall kostar dig 20 kronor.
  • Service: Det finns inget café eller restaurang på museet. Under sommarsäsong finns ett café utanför, på Strömparterren.
  • Tillgänglighet: Det finns hiss från Norrbro till Strömparterren, och hissens dörrbredd är 90 centimeter. Museet är byggt i ett plan och det går bra att ta sig runt med rullstol. Hörselslinga finns i receptionen och filmsalen. Visningar kan specialanpassas efter behov.
  • Läs mer: Museets webbsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev