Meny Stäng

Medelhavsmuseet i Stockholm – mumier och virtual reality

Annons

Medelhavsmuseet i Stockholm är ett av Världskulturmuseerna, och här kan man bland annat se egyptiska mumier och arkeologiska fynd från den stora svenska Cypernexpeditionen 1927-1931. Vi fick tips om att Medelhavsmuseet ska vara värt ett besök, och igår bestämde vi oss för att kolla in museet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att besöka museer i Stockholm

För några veckor sedan gjorde vi en “museirunda” i Stockholm, då vi hann med både Medeltidsmuseet och upplevelsemuseet Vikingaliv. Båda dessa museer var riktigt fina, och vi fick blodat tand på detta med att se museer i Stockholm. Det är ju så lätt att bli hemmablind och missa saker i sin egen hemstad!

Medelhavsmuseet i Stockholm

Vi fick tips om Medelhavsmuseet, där vi faktiskt aldrig varit, och igår passade vi på att göra ett besök. Det kommer nog bli lite fler museer framöver, så tipsa gärna om museer du gillar, eller som du skulle vilja veta lite mer om!

Vad vi tyckte om Medelhavsmuseet? Detta är ett väldigt snyggt museum i vackra lokaler, med imponerande samlingar och med en trevlig restaurang. Vi tyckte kanske att det var lite för mycket klassiska montrar med föremål, men det är å andra sidan helt gratis att göra ett besök. Definitivt värt det!

Egypten utställning Medelhavsmuseet
Några av alla filurer som visas på Medelhavsmuseet i Stockholm

Cypernsamlingarna

År 1927 reste fyra unga svenska arkeologer på expedition till Cypern. Under fyra år genomförde de en omfattande utgrävning, med tillstånd av den dåvarande brittiska kolonialregeringen.

Svenskarna fick ta med sig drygt hälften av föremålen tillbaka till Sverige (förutom föremål av guld och silver), vilket innebar att runt 12 000 föremål skeppades till Sverige. Tack vare den här expeditionen har Medelhavsmuseet i Stockholm idag världens största Cypernsamling utanför Cypern.

Medelhavsmuseet i Stockholm
På Medelhavsmuseet finns en enorm samling av föremål från Cypern
Hästar
Hästar och ryttare i terrakotta, från ca år 750-480 före Kristus

Om man vill se mer än föremål kan man träda in i en annan värld, med hjälp av VR-glasögon (VR = virtual reality, det vill säga virtuell verklighet). Lite kul faktiskt!

VR Medelhavsmuseet
Peter är inne i en annan värld …!

En vandring genom Egyptens historia

På Medelhavsmuseet i Stockholm kan man göra en vandring genom Egyptens historia, med start för cirka 7000 år sedan. Man kan se massor av föremål från olika epoker, och inte minst föremål som fick följa med mumierna ner i gravarna. Gravarna var den plats där de levande och de dödas världar möttes.

Länken mellan världarna var en “skendörr”, där den dödes själ kunde ta sig in och ut. Att bli ihågkommen var den viktigaste förutsättningen för evigt liv, och gravägarens namn och titlar skrevs därför på gravens väggar, gärna tillsammans med en berättelse om den döde personens liv.

Dessutom var det viktigt att kroppen mumifierades, så att själen hade en boning även efter döden. Rundvandringen här påminde oss om vår resa till Egypten, då vi besökte Konungarnas dal, med faraonernas alla gravar. Mäktigt!

Egypten utställning
På väg in till utställningen om Egypten
Egypten Medelhavsmuseet
Krukor från olika epoker i Egyptens historia
Museum Stockholm
Bevarade figurer som påminner oss om en annan tid och verklighet!

Se mer på Medelhavsmuseet i Stockholm

Förutom de utställningar vi berättat om finns en utställning om Antikens Grekland och Rom, ett guldrum med en samling av silver- och guldföremål samt några mindre tillfälliga utställningar. Det finns också barnverksamhet, bibliotek och butik.

Bagdad Café

I museets lokaler ligger vinbaren, restaurangen och caféet Bagdad Café, som såg mysigt ut och uppenbarligen är väldigt populärt. Här hittar man sånt som sallader, mackor och medelhavsinspirerade delikatesser som lammfärsbiffar och baklava.

Bagdad Café
Medelhavsmuseet
Entrén till Medelhavsmuseet

Film från Medelhavsmuseet i Stockholm

Peter klippte ihop en liten film från vårt besök på Medelhavsmuseet i Stockholm. Kolla gärna in den!

Hitta till Medelhavsmuseet i Stockholm

  • Läge: Medelhavsmuseet ligger på Fredsgatan 2 i Stockholm, precis intill Gustav Adolfs torg.
  • Tunnelbana: Närmaste tunnelbanestation är Kungsträdgården.
  • Promenera: Det tar ungefär 10-15 minuter att gå från T-centralen.

Guide: Öppettider och priser

  • Öppettider: Museet har öppet tisdag-fredag kl. 11-20 och lördag-söndag kl. 11-17. Museet har stängt på måndagar samt vissa helgdagar såsom julafton och juldagen. (2018) Observera att öppettider kan ändras. För aktuell information se museets webbsida.
  • Priser: Det är gratis att besöka Medelhavsmuseet, och en visningsbiljett kostar 20 kronor (2018). Avgift kan också tas ut för speciella aktiviteter såsom familjelördagar, se information om visningar och andra aktiviteter i museets kalendarium.
  • Tillgänglighet: Alla utställningar nås med rullstol. Vissa visningar ges med teckenspråkstolk. Mer detaljerad information om tillgänglighet finns på museets webbsida.
  • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev