Meny Stäng

Recept på Zurek – vi lagar polsk soppa

Idag blir det recept på zurek, vår absoluta favoritsoppa i Polen. Jag tror aldrig att vi har varit i Polen utan att äta zurek – det hör liksom till! Nu har vi för första gången lagat soppan på egen hand, och det blev riktigt gott! Har du ätit den här soppan någon gång, eller har du andra favoriträtter som du tagit med dig hem från resor?

Den polska soppan Zurek

Vi har varit i Polen många gånger, och varje gång passar vi på – minst en gång – att äta vår favoritsoppa. Vid det här laget har vi många fina zurek-minnen. Ett speciellt tillfälle var när vi besökte borgen Malbork i norra Polen, tillsammans med våra vänner Lennart och Beata.

Vi hittade till en husbåtsrestaurang där vi beställde in zurek som “förrätt”, men visa av tidigare erfarenheter lugnade vi oss med beställningen av huvudrätten. Helt rätt skulle det visa sig! Tillsammans med hembakat bröd, hemgjord leverpastej, restaurangens egna inlagda gurkor och varsin stor stark (och nubbe!) behövde vi absolut ingen huvudrätt. Zurek är ju en väldigt matig soppa.

Soppmiddag vid riddarborgen Malbork sommaren 2014

Den polska soppan zurek är ingen lyxmat, kanske snarare tvärtom. Detta är en vardaglig soppa med relativt billiga ingredienser, som korv, ägg och potatis. Men den smakar alltid lika gott. Zurek är perfekt tillsammans med en stor stark en regnig dag, eller äh … vilken dag som helst!

Den polska soppan Zurek serverades i bröd

Den polska soppan serverad i bröd i Warszawa vintern 2016

Zurek

Lunchpaus vid de masuriska sjöarna sommaren 2017 – här kostade soppan 20 kronor per portion!

Laga egen Zurek?

Du som följer vår blogg vet kanske att vi gillar att handla i mataffären Matvärlden, där de har mat från nästan hela världen. Vad tror du att vi hittade på Polen-hyllan? Jo, zurek-bas! Vi googlade flera olika recept och lagade en egen Freedom-variant, kanske huvudsakligen inspirerade av Matmorsans recept.

Zurekbas

Zurekbas från Matvärlden

Recept på Zurek

Här kommer vårt recept på zurek. Soppan lagas egentligen på syrad råg, men om man inte har tid eller lust att göra den syrade rågen själv (det tar tydligen minst ett dygn!) kan man alltså ta en liten genväg och köpa färdig zurek-bas. Vi använde följande ingredienser (till en soppa som tillsammans med bröd räcker till sex personer):

 • 2 morötter
 • en bit rotselleri, ca 100 g
 • en palsternacka
 • en rödlök
 • 5 potatisar
 • torkad persilja
 • 1 tsk mejram
 • 1,5 liter vatten
 • grönsaksbuljong
 • 2 msk oxfond
 • 1 paket bacon (140 gram)
 • 250 gram flatrökt skinka
 • syrad zurekbas, ca 5 dl
 • 3 hårdkokta ägg i klyftor
 • 5 små (gärna polska) kryddstarka korvar
 • salt och peppar

Skinka och korv till vår soppa

Såhär gör du

Man börjar med att hacka morötter, palsternacka, lök, bacon och skinka i småbitar, och fräser sedan allt tillsammans i en stor gryta. Potatisen kan skäras i lite större bitar, och sedan åker den också ner i grytan tillsammans med vatten, buljong, fond och kryddor. Allt får koka tillsammans i ungefär femton minuter, tills potatisen är mjuk. Därefter ska man mixa soppan “slarvigt” med en stavmixer, så att soppan blir tjock, men så att man ändå får kvar stora bitar av till exempel potatis. Nu är det också dags att tillsätta zurekbasen. Soppan ska vara tjock och lagom syrlig.

laga zurek

Soppan ska mixas “slarvigt”

Samtidigt som soppan kokar kan man passa på att hårdkoka några ägg och steka bitar av någon kryddig korv. Soppan kan koka ytterligare några minuter. Sedan är det dags att smaka av med salt och peppar. Vid servering lägger man i ägghalvor och korvbitar efter önskemål. Servera också gärna tillsammans med ett gott grovt bröd – kanske tillsammans med leverpastej och inlagd gurka som vi fick det vid borgen Malbork.

Zurek

Soppan är snart klar att serveras!

Zurek soppa

Voila! Recept på zurek och en lyckad middag!

Läs mer: Polsk mat – specialiteter i det polska köket