Meny Stäng

3 bra restauranger i Riga i Lettland

Här kommer tips om tre bra restauranger i Riga! Det är med fascination jag inser hur snabbt den här staden utvecklats. Jag besökte Riga första gången för mer än 20 år sedan. Då var det inte längesedan Lettland blev självständigt från Sovjetunionen, och när man beställde mat på restaurangerna möttes man ofta av “tyvärr, det är slut”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Idag är det en helt annan upplevelse att besöka foodie-staden Riga. Det moderna lettiska köket tar vara på landets lokala råvaror, samtidigt som kockarna är kreativa och gör restaurangbesöket till en riktig upplevelse.

Tre riktigt bra restauranger i Riga i Lettland

Vi kommer idag presentera tre riktigt bra restauranger i Riga. Men tro inte att det stannar här – snart kommer vi berätta om de två bästa restaurangerna i Riga. Tro det eller ej, men det blir alltså ännu bättre! Det lettiska köket levererar, om man säger så.

Restaurang Valtera

Uppdatering 2023: Denna restaurang har stängt

Restaurang Valtera serverar modern lettisk mat med råvaror från lokala producenter. Kocken Valters Zirdziņš förändrar ständigt menyn beroende på årstid och på vilka råvaror som för tillfället erbjuds från lokala bönder, fiskare och jägare. Maten smakade mycket bra och att den var lokalproducerad rakt igenom blev vi varse när vi försökte beställa svart te – det gick inte “eftersom svart te inte växer i Lettland”! Detta åt vi:

 • Förrätt: Pumpa- och ingefärssoppa med bitar av blodpudding
 • Huvudrätt: Kalvkind med morotspuré, haricot vertes och reducerad buljongsås
 • Efterrätt: Havtornspannkakor med choklad och kamomillglass
Bra restauranger i Riga i Lettland
Pumpa- och ingefärssoppa med bitar av blodpudding
Kalvkind
Kalvkind med morotspuré och haricot vertes

Restaurang Muusu

Restaurang Muusu har en ren snygg nordisk inredning och serverar modern europeisk och lettisk mat, signerad kocken Kaspar Jansons. Vi fick sitta under ett fantastiskt panoramatakfönster och maten serverades snyggt vid bordet. När det var dags för förrättssoppan fick vi in djupa tallrikar med musslor och rökt lax och soppan serverades sedan direkt vid bordet från en tillbringare. Detta åt vi:

 • Förrätt: Rökt laxsoppa med blåmusslor och örter
 • Huvudrätt: Inbakad kanin smaksatt med äppelcider och senapsfrön (Helena)/Korngrynsgryta med päron, mandel och blåmögelost (Peter)
 • Efterrätt: Morotskaka
Inbakad kanin
Inbakad kanin
Morotskaka
Morotskaka

Restaurang Kolonade

Restaurang Kolonade ligger centralt, alldeles nära Operan och Frihetsmonumentet, i ett litet hus med kolonner. När man går in känns det lite som att komma in i en utomhuspaviljong, samtidigt som det är mysigt och ombonat. Kocken Māris Jansons står bakom den spännande menyn med modern lettisk mat. Detta åt vi:

 • Aptitretare: Liten blåbärsyoghurt
 • Förrätt: Krämig tomatsoppa med mozzarella
 • Mellanrätt: Fruktsorbet med granola
 • Huvudrätt: Pressat sidfläsk med rödkålspuré, syltad lök och timjansky
 • Efterrätt: Crème brulée med tranbär
Inbakat sidfläsk
Pressat sidfläsk med rödkålspuré
Creme burulée
Crème brulée
Alla våra bästa tips om Lettland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev