Meny Stäng

Rigas sevärdheter – 9 saker att göra i Riga

Riga ligger bara en kort båttur eller flygresa från Stockholm – perfekt för en weekend eller ett “mini break”! Men vilka av Rigas sevärdheter får man inte missa? Vi har besökt den här vackra staden flera gånger och nu passar vi på att samla ihop våra tips på saker att se och göra i Riga. Den lettiska huvudstaden bjuder på allt från intressant arkitektur till trevliga restauranger och välgörande spa.

Vad kan man se och göra i Riga?

Riga är en huvudstad som passar utmärkt för en storstadsweekend. Här finns vackra byggnader, god mat, härliga spa och intressant shopping. Bäst av allt är att det inte är alltför dyrt, utan att prisläget är relativt bra. Idag bjuder vi på lite tips om Rigas sevärdheter, samt om nio saker att se och göra i Riga.

När du besöker Riga är det också mysigt att bara strosa runt

När du besöker Riga är det också mysigt att bara strosa runt

1. Se utsikten från St Peterskyrkan

St Peterskyrkan är från 1200-talet och har varit med om både det enda och det andra. Kyrkan har varit katolsk innan den blev protestantisk och tornet har träffats av blixten 6 gånger, varav det kollapsat två gånger. Idag finns en hiss så att man kan åka upp till utsiktsplatsen på 72 meters höjd. Härifrån har man superfin utsikt över hela Riga!

St Peterskyrkan är en av Rigas sevärdheter

St Peterskyrkan är en av Rigas sevärdheter, liksom Svarthuvudenas hus

Rigas sevärdheter

Utsikt över centrala Riga och Rigas gamla stad från St Peterskyrkan

2. Beundra Freedom monument

Freedom monument, eller frihetsmonumentet, i Riga står till minne över de soldater som dödades under det lettländska oberoendekriget (1918-20). Det 42 meter höga monumentet är idag en viktig symbol för Lettlands frihet, oberoende och självständighet. Här finns också parkområdet “Bastejkalns”.

Freedom monument

Frihetsmonumentet tronar mot himlen

3. Se de vackra Jugendhusen

Jugend, eller Art Nouveau som det också kallas, är en stilart inom arkitektur och formgivning som var modern mellan 1890 och 1920. Man kan bland annat känna igen stilen på alla former som ser ut som slingrande växter eller kanske långsmala kvinnogestalter, på möbler och husfasader. Riga sticker ut när det gäller Jugendarkitektur, och det finns ingen annan stad runt Östersjön som i jämförelse kan visa upp lika många vackra hus i den här stilen.

Jugendhusen i Riga

Göra i Riga? Kolla in alla hus i jugendstil vid Alberta street!

Förklaringen till alla Jugendhus i Riga är att staden i slutet av 1800-talet dubblerade sin folkmängd. De nya invånarna behövde förstås bostäder, och eftersom Jugendstilen var modern var det så man byggde. Det är relativt lätt att få syn på dessa vackra fasader i Riga, men om du vill se extra vackra exemplar kan du bege dig till Alberta street, där de ligger tätt efter varandra. I närheten hittar du dessutom Rigas Jugendmuseum.

Jugendhus i Riga, Lettland

Ytterligare ett Jugendhus på Alberta street

4. Gå på spa

Härliga lyxiga spa finns det gott om i Riga, och fördelen är förstås att priserna är lägre än i Sverige. Det finns många olika spa att välja på, och vi har provat ESPA Riga, som ligger i Radisson Blue hotel. Detta är ett exklusivt ställe i sex våningar, med fitnessavdelning, pool, bubbelpool, bastu, relaxavdelning och olika behandlingar, som till exempel massage. En av de mest härliga upplevelserna var bubbelpoolen, där man kan simma ut och ligga under bar himmel. Härligt!

En sak som du inte vill missa att göra i Riga - relaxa på ett härligt spa!

En sak som du inte vill missa att göra i Riga – relaxa på ett härligt spa!

Peter vid dörren till en av alla små bastuer

Peter vid dörren till en av alla små basturummen

5. Njut av lokalproducerad mat

Lokala råvaror och moderna restauranger – Lettland har gjort en fantastisk resa när det gäller mat. När man besökte det här landet för 25 år sedan var det tunt om mat på menyerna och det som serverades hade syfte att mätta, snarare än att tillfredsställa smaklökarna. Idag är Riga en stad för moderna foodies, med spännande och kreativa menyer, lagade på lokala och ofta ekologiska råvaror.

Skivad hjortfilé med puré av selleri och bakade äpplen

Skivad hjortfilé med puré av selleri och bakade äpplen på restaurang Elements

Eftersom priserna är lägre än hemma kan man dessutom unna sig att besöka lite lyxigare restauranger. Vill du ha tips på bra restauranger så läs gärna våra inlägg nedan:

Inbakad kanin på restaurang Muusu

6. Shoppa

Shoppa kläder och accessoarer är kanske något du vill passa på att göra i Riga. Det finns en hel del stora shoppinggallerior i stan, såsom Galerija Centrs, Galleria Riga, Origo och Spice. I dessa moderna gallerior hittar du både stora kedjor som du känner igen och en del kedjor eller butiker som kan vara nya.

För egen del tycker vi att det är roligast att gå till det billiga shoppingcentret som ligger intill matmarknaden. De flesta som står i stånden här talar ryska och här hittar man kläder, skor och väskor för en billig penning.

Den billiga gallerian bredvid matmarknaden i Riga

Den billiga gallerian bredvid matmarknaden i Riga

Shopping i Riga i Lettland: här hittar du jackor, stövlar och handväskor

Shopping i Riga: här hittar du jackor, stövlar och handväskor

7. Kolla in matmarknaden

Rigas matmarknad ligger i flera stora hallar, som från början byggdes som hangarer för zeppelinare. Idag är denna platsen istället dedikerad till försäljning av mat, och detta är faktiskt Europas största matmarknad till ytan. Förutom kött, fisk, ost och grönsaker hittar du lokala specialiteter som till exempel lokalproducerad färskost, lättsaltade gurkor och traditionellt rågbröd. Dessutom kan du hitta stickade vantar och annat hantverk.

Det finns gott om inlagda grönsaker på marknaden. I brukarna ser du de populära lättsaltade gurkorna

I burkarna ser du de populära lättsaltade gurkorna

bröd

Det traditionella rågbrödet är extremt tungt

8. Gå på julmarknad

Rigas julmarknader måste man nämna, även om det kanske lite konstigt att prata om julmarknader såhär på vårkanten. Julmarknaderna i Riga är ganska små, men å andra sidan finns det tre stycken, en i Gamla stan, en på Livu Square och en på Esplanade.

Hantverk på en av Rigas julmarknader

Hantverk i päls och skinn på en av Rigas julmarknader

På alla tre julmarknaderna hittar du charmiga små stånd som säljer stickade vantar, allehanda hantverk och lokalproducerade delikatesser såsom honung, marmelad och korv. Här kan du också prova den omtalade och starka lettiska drycken “Black balsam”. Och om du inte hittar den här – då kan du hitta den på baren Black Magic!

Vår guide visar hur man dricker "Black balsam"

Vår guide visar hur man dricker “Black balsam” på en julmarknad i Riga i Lettland

9. Ta en båttur på floden Daugava

Floden Daugava är en 1200 kilometer lång flod som rinner från Valdajhöjderna i Ryssland, genom Vitryssland, och därefter genom Rigabukten och ut i Östersjön. Här finns gott om turistbåtar, och du kan ta någon timmes flodtur för att beskåda Riga från en annan vinkel.

Floden Daugava har sin berättelse om Kristaps den store som bar ett barn över floden med sina sista krafter, och som på morgonen förvandlades till en kruka guld. Det finansierade byggandet av Riga. Daugava har och använts av vikingarna på tidiga medeltiden att ta sig till Svarta havet och kaspiska havet.

Det finns många saker att göra i Riga - varför inte ta en båttur på floden?

Det finns många saker att göra i Riga – varför inte ta en båttur på floden Daugava?

Rigas sevärdheter – Bonus

Målningarna i tunneln vid matmarknaden räknas knappast som en sevärdhet i vanliga fall, men de får platsa som bonus. En av målningarna visar en väldigt äventyrlig husbil, och eftersom vi gillar att resa med husbil får den komma med på bild.  Vi får se när vi får möjlighet att utforska Lettland med husbil! Nästa gång vi besöker Riga ska vi i alla fall göra en av de saker vi missade den här gången, nämligen besöka den omtalade takbaren på 26:e vången på hotel Latvijas.

Målning i tunnel i Riga

Målningar i en tunnel strax intill matmarknaden- en annan typ av Rigas sevärdheter

Att resa till Riga

Med flyg – Du kan flyga direkt från Stockholm till Riga, bland annat med Norwegian, SAS och Air Baltic. Flygtiden är strax över en timme.

Med färja – Du kan också resa med färja från Stockholm till Riga, med Tallink.

En av Rigas sevärdheter: den rysk-ortodoxa katedralen