Meny Stäng

Julmarknad i Riga – Black balsam, hantverk och kaniner

Julmarknad i Riga i Lettland! Varför inte känna på lite julstämning i en mysig medeltidsstad som inte ligger alltför långt bort? De tre julmarknaderna Gamla stan, Liv Square och Esplanade bjuder på lettiskt hantverk och delikatesser i överflöd. Här kan du också prova den lokala starkdrycken Black balsam eller besöka kaninernas kungadöme. Följ med på julmarknad i Riga i Lettland!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En stad – tre julmarknader

Julmarknaderna i Riga är inte speciellt stora, men å andra sidan finns det tre stycken! Du hittar en julmarknad i Gamla stan, en annan julmarknad på Livu Square och en tredje julmarknad på Esplanade. På alla tre hittar du små charmiga stånd där du kan köpa stickade koftor, vantar och strumpor och allehanda andra hantverksprodukter gjorda av trä, skinn, päls eller tyg.

Det finns också gott om lokalproducerade delikatesser, såsom honung, marmelad och korv samt pepparkakor och julgodis. Dessutom kan du förstås kombinera julmarknaderna med ett besök på den enorma matmarknaden i Riga!

Hantverk på en av Rigas julmarknader
Hantverk i päls och skinn på en av Rigas julmarknader
Pepparkakor på en av Rigas julmarknader
Pepparkakor på en julmarknad i Riga

Värm dig med het dryck

Det finns många stånd som säljer något varmt att dricka. Det är lätt att få tag på en kopp gluhwein, men det finns också mer lokala och spännande lettiska drycker som den kända ”Black balsam”. Denna starka spritdryck blandas gärna med något varmt, som till exempel kaffe eller svart vinbärsdryck. Vi provade det sistnämnda, vilket var riktigt gott och värmande i det lite ruggiga vädret!

Julmarknad i Riga i Lettland
Det finns många utomhusbarer som säljer något varmt att dricka
Vår guide visar hur man dricker "Black balsam"
Vår guide visar hur man dricker ”Black balsam” på en julmarknad i Riga i Lettland

Besök kaninernas kungadöme

Det första som möter dig när du kommer till julmarknaden på Esplanade är ”Trusukaraliste” – kaninernas kungadöme. Innanför ett inhägnad område ryms ett stort antal väldigt små palats och herresäten. Mellan dessa tjusiga byggnader springer ett stort antal kaniner runt och har det bra – i ”kaninernas kungadöme” alltså.

Kaninernas kungadöme på julmarknaden på Esplanade i Riga
Kaninernas kungadöme på julmarknaden på Esplanade i Riga
Alla våra bästa tips om Lettland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev