Meny Stäng

Julmarknader i Europa – 12 mysiga marknader i juletid

Julmarknader i Europa ska det handla om idag. Vi är redan inne i november och det dröjer inte länge förrän julmarknaderna välkomnar gäster till härlig julstämning. Här hittar du tips på 12 mysiga julmarknader i Europa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tolv julmarknader i Europa

Vi tipsar om tolv julmarknader i Europa. Flera av dem har vi besökt under våra resor i juletid, och i andra fall har vi besökt staden vi tipsar om under en annan tid på året. Alla dessa platser arrangerar omtalade julmarknader, samtidigt som de bjuder på många andra upplevelser och sevärdheter.

Julmarknader i Europa

1. Bremen, Tyskland

Från slutet av november till slutet av december förvandlas området runt Rådhuset i Bremen till ett magiskt underland. Här möter runt 170 dekorerade stånd, romantisk julbelysning och dofter av rostade mandlar, pepparkakor och glögg. Dessutom är Bremen en fantastiskt fin stad, med Unesco-arv, stadsmusikanter och de mysiga Schnoor-kvarteren.

Göra i Bremen - Schnoor

2. Warszawa, Polen

Warszawas stora julmarknad arrangeras på torget framför kungliga slottet. Dessutom anordnas en julmarknad framför Kulturpalatset. På marknaderna kan du fynda polskt hantverk och prova lokala delikatesser. Dessutom lyses staden upp av den årliga ”Warsaw Christmas Light Festival”. När du besöker Polens huvudstad kan du också passa på att besöka intressanta museer och njuta av god mat.

Julmarknader i Europa - Warszawa

3. Tallinn, Estland

Tallinns julmarknad arrangeras på Rådhustorget. Traditionen att placera en stor julgran här har hållit i sig ända sedan år 1441. Nu bjuder marknaden också på traditionell estnisk mat och lokala hantverk, liksom karuseller och andra aktiviteter. I Tallinn kan du också uppleva en fantastisk historisk miljö, samt sevärdheter och restauranger.

Guidad tur i Tallinn

4. Åland, Finland

Åland bjuder in till arrangemanget ”Åland Glimrar” under tre helger före jul. Under dessa helger kan du besöka både julmarknader och olika gårdar, som öppnar upp för besökare för julstämning.

5. Köpenhamn, Danmark

Jul arrangeras på Tivoli i Köpenhamn med tusentals gnistrande ljuspunkter och julgranar i vackra färger. Här hittar du stånd med godsaker, åkattraktioner, barnvänliga julturer och julmat i Tivolis restauranger. Köpenhamn är också en mysig stad att strosa runt i, fylld av matställen och museer.

Julmarknader i Europa - Tivoli i Köpenhamn

6. Prag, Tjeckien

I Prag hittar du flera julmarknader, varav den största och mest populära hålls vid torget i Gamla stan. Marknaden domineras av en stor julgran och runt denna står massor av stånd med tradtionella tjeckiska produkter, handgjorda dekorationer och olika sorters delikatesser. Prag är dessutom en härlig stad att upptäcka, fylld av vackra hus, teatrar, annorlunda museer och matupplevelser.

Julmarknader i Europa - Prag

7. Budapest, Ungern

Det finns flera julmarknader i Budapest, och den mest kända är den som ligger vid Vörösmarty Tér i hjärtat av staden. Här hittar du massor av hantverk, julpynt och delikatesser. Dessutom finns det gott om ätbara saker att prova, såsom korvar, langos och ”skorstenskaka”. När du ändå är i Budapest kan du passa på att spana in alla vackra hus, äta god tjeckisk mat och kanske bada i något av alla anrika badhus.

Julmarknader i Europa - Budapest

8. Bryssel, Belgien

Eventet ”Winter Wonders” arrangeras på Grote Markt (Grand Place) och i Bryssels centrum. Winter Wonders inkluderar bland annat julmarknad, nöjesfält med pariserhjul, en ishall för skridskoåkning och en ljud- och ljusshow. Dessutom är Bryssel en spännande stad med pampiga byggnader, seriefigurer, barer, våfflor och choklad.

Julmarknader i Europa - Grote Markt by night

9. Poznan, Polen

Julmarknaden i Poznan anordnas på Frihetstorget och utmärker sig bland annat med en julkrubba. Den 10-12 december arrangeras också en internationell isskulpturtävling, vars bidrag får stå kvar tills de smälter. Poznan är också en stad med ett vackert torg och en intressant historia.

WIFI.se
Semestra i Europa - Poznan i Polen

10. Zagreb, Kroatien

Kroatiens huvudstad Zagreb bjuder på härlig julstämning i adventstid. Du hittar flera julmarknader i staden, som är vackert dekorerad och fylld av julbelysning. På marknaderna hittar du dekorationer, hantverk, leksaker och delikatesser, och om du vill kan du prova nygjorda ”fritule” – en slags munkar som är omåttligt populära. Zagreb bjuder dessutom på en lång rad historiska sevärdheter.

Julmarknader i Europa - Parken i Zagreb är upplyst

11. Hamburg, Tyskland

Hamburg är känt för sin fiskmarknad, men arrangerar också mysiga julmarknader. Den största julmarknaden i staden hålls framför rådhuset. Dessutom finns det mycket annat att uppleva i Tysklands näst största stad. Du kan spana in Reeperbahn, lyssna på konserter i konserthuset Elbphilharmonie eller besöka ”Miniatur Wunderland”.

Hamburg

12. Riga, Lettland

I Riga arrangeras flera mysiga julmarknader. Bland annat hittar du en julmarknad i Gamla stan, med stånd fulla av hantverk, presenter och godsaker, som till exempel pepparkakor, lettisk honung eller spritdrycken ”Black balsam”. I staden kan du också se vackra jugendhus, bada på spa och äta på spännande restauranger, där man använder lokala råvaror på nya kreativa sätt.

Julmarknader i Europa - Riga

Fler tips på julmarknader i Europa?

Har du kanske fler tips på fina och mysiga julmarknader i Europa? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev