Meny Stäng

Julmarknad i Prag – en av Europas bästa

Julmarknad i Prag är en upplevelse. Från slutet av november och fram till jul förvandlas Prag till en enda stor julmarknad. Varje litet torg med självaktning tycks slå upp en egen marknad med stånd och belysning, och man behöver inte gå långt från den ena till den andra. Så, vad hittar man på en julmarknad i Prag då?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Flera julmarknader i vacker miljö

De två största, och mest kända, julmarknaderna i Prag finns vid Pragborgen och i Gamla stan, men som sagt finns det också fullt av små marknader emellan och runt om dessa.

Det bästa med julmarknaderna i Prag är nog att de ligger i en fantastisk vacker miljö, omgivna av kyrktorn, Art Noveau-byggnader och massor av historia. Ett besök på julmarknaderna i Prag kan med fördel kombineras med besök i diverse slott, kyrkor och torn … och med öl och lite tjeckisk mat förstås!

Julstämning bland alla vackra hus och kyrkor i Prag
Julstämning bland alla vackra hus och kyrkor i Prag
Pragtorget
En liten del av en julmarknad i Prag – sett uppifrån

Juldekorationer, hantverk och delikatesser

När man går på julmarknad i Prag möts man av massor av stånd, och här hittar man förstås sånt som lokalt hantverk, juldekorationer och olika delikatesser. Här hittar du till exempel julgransprydnader, halmänglar, stearinljus, glas och produkter gjorda av skinn och ull. Du hittar också ostar, korvar, marmelad, honung, lokalt vin,  choklad och dekorerade pepparkakor.

Färgglada juldekorationer
Färgglada juldekorationer
Dekorerade pepparkakor
Dekorerade pepparkakor
Rostiga verktyg? Nej, detta är choklad ...!
Rostiga verktyg? Nej, detta är choklad …!

Mat och dryck på julmarknad i Prag

Om man är törstig eller hungrig finns det allt möjligt att välja bland. Den varma drycken som serveras överallt kallas punch (ej att förväxla med svensk punch) och den har vi berättat om i ett tidigare inlägg om julmarknader i Tjeckien.

Om man är hungrig behöver man sällan vända sig mer än ett kvarts varv innan man hittar någon som grillar stora och rejäla tjeckiska korvar. Man kan också vara helt säker på att hitta det lokala bakverket ”trdelník”. Dessutom säljs sånt som grillad gris, potatissallad, grillad ost, langos, kokta majskolvar, friterade potatisskruvar, kastanjer och mycket, mycket mer.

En kvinna tar hand om tillagningen av bakverket "trdelník"
En kvinna tar hand om tillagningen av bakverket ”trdelník”
Lite grillad gris kanske?
Lite grillad gris kanske?
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa. Bilderna, tankarna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev