Meny Stäng

Julmarknad i Budapest – härlig julstämning i Ungern

Annons

Nu är det säsong för julmarknad i Budapest, och vi har hunnit kika runt på två av stadens marknader. Det är kanske ovanligt varmt för att gå på julmarknad, men stämningen är på topp med glögg, langos och ungerska bakverk.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Julmarknad i Budapest

Det finns två stora officiella julmarknader i Budapest och flera mindre. Den mest kända julmarknaden, som också är Budapests äldsta jularknad, hålls på torget Vörösmarty ter. Det här torget ligger strax intill vårt hotell D8, inte långt från Kedjebron. Det passade alltså bra att gå hit och kika första dagen i Budapest.

Julmarknad i Budapest

Vi har hört att Budapests julmarknad ska vara en av Europas största julmarknader, men så kändes det kanske inte riktigt. Däremot var det väldigt mysigt och trevligt! Som på alla julmarknader hittar man massor av lokalt hantverk samt kläder, leksaker, julpynt och delikatesser som korvar, honung och marmelad.

Julmarknad i Budapest
Delikatesser på julmarknad i Budapest

Mat på Budapests julmarknader

Vi var superhungriga när vi kom fram till marknaden, och det finns verkligen massor av mat och dryck att välja på. Här hittar man till exempel enorma grillade korvar, fläskben, revbensspjäll, kyckling, gulasch, ravioli, grillade grönsaker, stekt potatis och potatispannkakor.

Den som vill kan också beställa typiska ungerska langos, som är gjorda på jäst friterad deg och som serveras med olika tillbehör. Om man hellre är sugen på något sött kan man prova ”Chimney cake”, det vill säga ”skorstenskaka”, eller ”kürtőskalács” på ungerska. Detta är ett slags långa snurrade bakverk som är väldigt populära, både bland ungrare och turister.

Julmarknad i Budapest
Budapest julmarknader

Vi visste inte riktigt vad vi skulle beställa, men pekade till slut på en blandning av kött, potatis och grönsaker, och så betsällde vi varsin öl. Det var härligt att sitta ute i solen, men vi måste samtidigt säga att maten på marknaden var dyrare än väntat.

Prisläget i Ungern är generellt ganska lågt, men på julmarknaden får man räkna med lite högre priser. Försäljarna får tydligen betala höga avgifter för de centrala platserna, vilket de sedan måste ta ut på priserna.

Julmarknad i Budapest

Drycker på Budapests julmarknader

Det finns flera olika varma drycker på julmarknaderna, för den som vill värma upp sig. Här hittar man mulled wine (glögg), punsch (varm alkoholhaltig dryck, inte samma som punsch i Sverige) samt en varm äppeldryck som är alkoholfri. Dessutom säljer många kaffe, te och varm choklad.

Julmarknad i Budapest

Julmarknad i Budapest by night

Lite senare på kvällen gick vi förbi en annan av Budapests julmarknader, och vi måste säga att det såg minst lika mysigt ut när det börjat skymma lite. På kvällen såg vi också att det var dags för uppträdanden, med musik och dans.

Julmarknad i Budapest
Julmarknad i Budapest

Mer marknad i Stora saluhallen

Om man inte fått nog av marknader efter några varv på stadens julmarknader kan man också kika in i Stora Saluhallen, som ligger i en stor vacker byggnad på Fővám tér. Hit kommer lokalbefolkningen för att handla kött, frukt och grönsaker, men också turisterna hittar hit för att handla delikatesser och presenter att ta med hem.

Det är riktigt intressant att botanisera bland korvar, ostar och fermenterade grönsaker. Om man vill kan man också handla med sig sådant som gåslever, marmelad, paprikakrydda eller kanske ungerska tokajviner.

WIFI.se
Stora saluhallen

Fler upplevelser i Budapest

Om du besöker Budapests julmarknader ska du absolut passa på att se mer av Ungerns fina huvudstad. I Budapest kan du strosa runt i vackra miljöer och uppleva allt från sevärdheter till restaurangbesök och sköna bad.

Sevärdheter

Ungerns huvudstad bjuder till att börja med på många fantastiska sevärdheter. Om du tar bergbanan upp till slottshöjden kan du besöka Budaslottet, Mattiaskyrkan och den sagolika Fiskarbastionen med sina sju tältformade torn. På Budasidan ligger det pampiga Parlamentet, som också är fantastiskt vackert invändigt. Har du därefter inte fått nog kan du ta tunnelbanan till Hjältarnas torg, där du hittar det pampiga Millenium-monumentet.

Parlemetet på Budasidan, sett från Slottshöjden

Termalbad

I Budapest kan du också passa på att bada i något av stadens alla vackra termalbad, såsom till exempel Gellertbadet eller Szécsénybadet. Om det är kallt och ruggigt ute är det perfekt att slinka in i ett varmt badhus för lite avkoppling och kanske en behandling.

Restauranger

På kvällen kan det sitta fint med en härlig ungersk middag. Ungrarna kan det här med mat och det finns gott om bra restauranger i Budapest. Eventuellt kan du passa på att prova en restaurang med en stjärna i Michelinguiden, eftersom priserna är mer humana här än i Sverige.

Caféer och barer

Om du vill ta det lugnt kan du med fördel hänga på någon av stadens alla barer och caféer. I Budapest hittar du allt från exklusiva caféer i anrika miljöer, såsom kände Café Gerbeaud eller New York Café, till avslappnade så kallade ”ruinbarer”, inhysta i förfallna bostadshus.

Grottor

Om du vill ha en lite annorlunda upplevelse kan du utforska Budapests grottor, som sträcker sig i långa vindlande gångar under staden. Oavsett om du föredrar en promenadvänlig tur eller om du vill klättra och krypa, så finns det en grotta för dig.

Fiskarbastionen
Framför Fiskarbastionen i Budapest

Fakta om julmarknader i Budapest

 • Adresser: De mest populära julmarknaderna ligger på Vörösmarty ter (Vörösmarty torget) samt vid Sankt Stefans basilikan.
 • Öppettider: Julmarknaderna i Budapest öppnar i slutet av november och håller öppet fram till cirka 23 december. Därefter kan den hålla öppet under vissa dagar mellan jul och nyår.
 • Valuta: Ungerska forint (HUF)
 • Prisläge: Något dyrare än prisläget i Budapest i övrigt.
 • Shopping: Hantverk, broderier, porslin, juldekorationer, kläder, assecoarer, leksaker och delikatesser.
 • Mat och dryck: Ungersk husmanskost, goda ungerska korvar, langos, ”skorstenskakor” (kürtőskalács), varmt vin med mera.

Fakta om Budapest

 • Folkmängd: Cirka 1,8 miljoner (2017)
 • Språk: Ungerska (många, särskilt inom serviceyrken, pratar också engelska)
 • Stadsdelar: Buda och Pest

Sevärdheter i Budapest

 • Sevärdheter: Slottshöjden med Budaslottet, Fiskarbastionen, Kedjebron, Parlamentet, Hjältarnas torg, Ungerska statsoperan, monumentet ”Skorna” och Memento Park.
 • Kyrkor: Mattiaskyrkan och St Stefans basilika
 • Museer: Ungerns nationalmuseum, Terrorhuset, Förintelsemuseet, (Holocaust Memorial Center), Hospital in the Rock Nuclear Bunker, Museum of Fine Arts och Zwack Unicum museum.

Boende i Budapest

Ta sig runt

 • Promenera: Många sevärdheter och platser man vill besöka ligger nära varandra, och på så sätt inom gångavstånd. 
 • Spårvagn: Det är ofta smidigt (och trevligt) att ta sig runt med spårvagnen. Du hittar den till exempel längs med Donau i centrala Budapest.
 • Tunnelbana: Ett annat färdsätt är tunnelbana. Tunnelbanan är bland annat bra för att ta sig till  kan vara bra för att till exempel ta sig till vissa shoppingcentrum.
 • Taxi: Ibland är det praktiskt att ta taxi. Observera att det har förekommit att turister blivit lurade på priset, så låt gärna hotellet boka din bil.

Resa till Budapest

 • Flyg: Man kan flyga direkt från Stockholm Arlanda med Norwegian eller direkt från Skavsta med Wizz Air. Flygtiden är runt 2 timmar. Flyg finns även från till exempel Köpenhamn
 • Bil: Det tar drygt 11 timmar att köra från Rostock i Tyskland, om man räknar ren körtid.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev