Meny Stäng

Julmarknad i Budapest – julstämning i mildväder

Nu är det säsong för julmarknad i Budapest, och vi har hunnit kika runt på två av stadens marknader. Det är kanske ovanligt varmt för att gå på julmarknad, men stämningen är på topp med glögg, langos och ungerska bakverk.

Julmarknad i Budapest

Det finns två stora officiella julmarknader i Budapest och flera mindre. En av de större börjar strax intill vårt hotell D8, inte långt från Kedjebron. Det passade alltså bra att gå hit och kika första dagen i Budapest.

Julmarknad i Budapest

Som på alla julmarknader hittar man massor av lokalt hantverk samt kläder, leksaker, julpynt och delikatesser som korvar, honung och marmelad.

Julmarknad i Budapest

Mat på Budapests julmarknader

Vi var superhungriga när vi kom fram till marknaden, och det finns verkligen massor av mat att välja på. Här hittar man till exempel enorma grillade korvar, fläskben, revbensspjäll, kyckling, gulasch, ravioli, grillade grönsaker, stekt potatis och potatispannkakor.

Den som vill kan också beställa typiska ungerska langos, som är gjorda på jäst friterad deg och som serveras med olika tillbehör. Om man hellre är sugen på något sött kan man prova “Chimney cake” (kürtőskalács), ett slags långa snurrade bakverk.

Julmarknad i Budapest
Budapest julmarknader

Vi visste inte riktigt vad vi skulle beställa, men pekade till slut på en blandning av kött, potatis och grönsaker, och så betsällde vi varsin öl. Det var härligt att sitta ute i solen, men vi måste samtidigt säga att maten på marknaden var dyrare än väntat.

Prisläget i Ungern är generellt ganska lågt, men på julmarknaden får man räkna med lite högre priser. Försäljarna får tydligen betala höga avgifter för de centrala platserna, vilket de sedan måste ta ut på priserna.

Julmarknad i Budapest

Drycker på Budapests julmarknader

Det finns flera olika varma drycker på julmarknaderna, för den som vill värma upp sig. Här hittar man mulled wine (glögg), punsch (varm alkoholhaltig dryck, inte samma som punsch i Sverige) samt en varm äppeldryck som är alkoholfri. Dessutom säljer många kaffe, te och varm choklad.

Julmarknad i Budapest

Budapests julmarknader by night

Lite senare på kvällen gick vi förbi en annan av Budapests julmarknader, och vi måste säga att det såg minst lika mysigt ut när det börjat skymma lite.

Julmarknad i Budapest
Julmarknad i Budapest

Mer marknad i Stora saluhallen

Om man inte fått nog av marknader efter några varv på stadens julmarknader kan man också kika in i Stora Saluhallen. Här hittar man allt från frukt och kött som handlas av lokalborna till presentförpackningar med gåslever, marmelad, paprikakrydda och tokajviner.

Det var riktigt roligt att kika runt här inne, och vi återkommer snart med mer foton och en massa spännande information om ungerska delikatesser.

Stora saluhallen

Ännu mer upplevelser i Budapest

Vi befinner oss just nu på bloggresa med mat- och vintema i Budapest. Schemat är späckat och vi har bland annat hunnit med kaffeprovning, bad i ett av Budapests anrika badhus och middag på en restaurang med två stjärnor i Michelinguiden. Vi hinner inte berätta om allting medan vi är här, men fler rapporter kommer snart.

Fiskarbastionen
Framför Fiskarbastionen i Budapest