Meny Stäng

Att göra i Budapest – 23 tips för en lyckad weekend

Annons

Vad kan man göra i Budapest? Vi har besökt Ungerns huvudstad flera gånger, och efter vårt senaste besök har vi nu ställt samman en lista på 23 tips på aktiviteter och utflykter. Har du kanske fler tips på saker att göra i Budapest?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Se och göra i Budapest

Budapest är en härlig stad, och varje gång vi åker dit blir vi ännu lite mer förtjusta. Staden är, med Donaus stränder, Budaslottets kvarter och Andrássyallén, upptagen på Unescos världsarvslista, och det är inte svårt att förstå varför. Ungerns huvudstad är fylld av vackra byggnader, spännande sevärdheter och riktigt bra restauranger.

Det är enkelt att promenera mellan många av stadens sevärdheter, eller så tar man sig smidigt runt med spårvagn eller tunnelbana. Det finns mycket att se och göra i Budapest och vi bjuder på våra 23 bästa tips.

Parlamentet

1. Promenera över Kedjebron

Den stora floden Donau flyter rakt igenom Budapest, med Buda på ena sida och Pest på andra. För att ta sig över floden finns en rad olika broar, varav Kedjebron (Lánchíd) är den mest berömda. Bron öppnade 1849 och pryds av mäktiga lejon.

Kedjebron

2. Åk bergbanan till Slottshöjden

Bergbanan i Budapest (Budavári Siklós) är ett smidigt sätt att ta sig upp till slottshöjden från floden Donau. Turen med bergbanan är kort, men trevlig. Bergbanan öppnade första gången år 1870, men förstördes under Andra världskriget, och öppnade på nytt 1986. Banan är 95 meter lång och stiger 51 meter i höjd. Uppe på slottshöjden väntar Budaslottet, Fiskarbastionen och Mattiaskyrkan.

Bergbanan i Budapest

3. Upplev Budaslottet

Budaslottet, som också kallas det kungliga palatset, är en nationalsymbol för Ungern och finns upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1987. Bygget av det imponerande slottet, som ligger på Slottshöjden på Budasidan, påbörjades redan på 1200-talet. I slottet finns idag ett historiskt museum, Nationalgalleriet, Széchenyi Nationalbibliotek och House of Houdini.

Göra i Budapest - Budaslottet

4. Besök Fiskarbastionen

Fiskarbastionen reser sig högt upp på Budasidan, med utsikt över parlamentet på andra sidan Donau, och ser ut som en byggnad från en sagovärld. Byggnaden är från slutet av 1800-talet och har sju tältformade torn, som ska symbolisera de sju ungerska stammar som bosatte sig här på 800-talet.

Vid Fiskarbastionen
Fiskarbastionen

5. Beundra Mattiaskyrkan

Precis intill Fiskarbastionen ligger Mattiaskyrkan. Här uppfördes från början en kyrka år 1015, men den imponerande byggnad som står där idag härstammar från 1800-talet. Kyrkan, som inledningsvis kallades “Vår frus kyrka” döptes om av kung Matyás.

Mattiaskyrkan

6. Gå en guidad tur i Parlamentet

Parlamentet i Budapest är inte bara en viktig byggnad, utan också en vacker och imponerande sådan. Ungerns parlamentsbyggnad är en av Europas äldsta parlamentsbyggnader, och är dessutom Ungerns största byggnad. Parlamentet började byggas 1885 och stod färdigt 1904. I byggnaden finns 691 rum och 40 kilo 23 karat guld har använts i inredningen.

Den som vill kan följa med på en guidad visning invändigt. Man kan köpa biljetter vid turistentrén på husets ena kortsida, men för att vara på säkra sidan kan det vara bra att köpa biljetter online i förväg.

Göra i Budapest - besöka parlamentet
Göra i Budapest
Göra i Budapest - besöka parlamentet

7. Reflektera vid monumentet “Skorna”

Längs kajen i Budapest, inte långt från parlamentet, hittar du minnesmonumentet “Skorna”. Här står en hel rad skor – mansskor, kvinnoskor och barnskor – och påminner om de hemska brott som skedde under Andra världskriget. Detta starka monument, som skapats av konstnärerna Gyula Pauer och Can Togay, påminner om alla de judar som miste sina liv här. Innan dessa människor sköts och föll i floden tvingades de ta av sig sina skor.

Skorna i Budapest

8. Följ med på båttur på Donau

Ett sätt att uppleva Budapest är att ta en båttur på Donau. Från båten kan du dessutom får en vacker vy över Parlamentet och andra byggnader. Det finns kryssningar både på dagen och på kvällen.

Göra i Budapest: Båttur på Donau

9. Ta tunnelbanan till hjältarnas torg

I slutet av Andreasboulevarden ligger “Hjältarnas torg” och Budapests stadspark, och om man vill kan man ta tunnelbanan hit. Den linje som går mot Hjältarnas torg (den gula linjen) byggdes 1896 och är därmed den näst äldsta tunnelbanelinjen i hela Europa (näst efter London).

Vid Hjältarnas torg kan man bland annat se Millenium-monumentet med ryttarstatyerna över de sju ungerska stammarnas hövdingar. Dessutom kan man se ärkeängeln Gabriel på en hög kolonn.

Hjältarnas torg

10. Se St Stefans Basilika

St Stefans Basilika är den största kyrkan i hela Budapest och har kapacitet att ta emot över 8000 människor. Kyrkan började byggas 1851, till ära av Ungerns första kristne kung, Kung István (Stefan I av Ungern), och stod klar 1905.

På utsidan pryds kyrkan av flera stora statyer och på insidan är den vackert utsmyckad. Här hittar du också en liten glaslåda med Kung Stefans mumifierade hand. Kyrkan ligger på Szent István tér 1, på Pest-sidan i staden.

St Stefans basilika

11. Strosa i de judiska kvarteren

Passa gärna på att upptäcka de judiska kvarteren i Budapest! Dessa börjar bli mer och mer hippa med många populära caféer, och de flesta av stadens ruinbarer. Här hittar man också flera stora muralmålningar samt flera synagogor, som till exempel den Stora synagogan med plats för 3000 människor.

Göra i Budapest - besöka judiska kvarteren
Muralmålning
Synagoga

12. Bada i Budapests anrika badhus

Ungern ligger i ett område fyllt av varma källor med termiskt vatten som anses bra för hälsan, och landet har en lång historia av bad och spa. I Budapest hittar man ett gäng anrika bad såsom Gellertbadet och Szécsénybadet, som är en av Europas största spaanläggningar. Här kan man njuta av bad i vackra miljöer eller kanske unna sig behandlingar som till exempel massage.

Badhus

13. Prova ungersk mat

När du är i Budapest ska du förstås passa på att prova ungersk mat! En klassiker är gulaschsoppa, som aldrig smakar så bra som i just Ungern. Andra specialiteter är den paprikakryddade osten “körözött”, soppor, olika rätter med fläskkött eller fågel samt gåslever. Paprikakrydda är väldigt populärt och används frikostigt i matlagningen.

Gulaschsoppa

14. Smaka ungerskt vin

Ungern har en lång historia som vinproducenter och producerar både rött och vitt vin. Landet kan skryta med inte mindre än 22 klassifierade vindristrikt, varav det mest kända är Tokaj-Hegyalja. I det här distriktet tillverkas vinet tokaj, söta vita viner gjorda på ädelröteangripna druvor.

Tokajvin

15. Ät på en Michelin-restaurang

I Budapest finns för närvarande (2019) sex restauranger med en eller två stjärnor i Michelinguiden. Den enda restaurangen som har två stjärnor är Onyx, som drivs av kocken Ádám Mészáros, och som bjuder på väldigt spännande rätter i en exklusiv miljö.

Förutom Michelinrestaurangerna finns flera andra restauranger som nästan når upp till samma klass. Eftersom prisläget är lägre hemma bjuder Budapest på ett utmärkt tillfälle att unna sig en mer exklusiv måltid.

Göra i Budapest - äta på en Michelinrestaurang

16. Gå på ett klassiskt café

Om du gillar klassiska caféer med vacker inredning och smarriga bakelser – då är Budapest staden för dig! Vi kan framför allt rekommendera New York Café, med dess överdådiga interiör och Gerbeaud Café, där det känns som att tiden stått stilla.

Göra i Budapest - besöka caféer

17. Häng på en ruinbar

Budapests så kallade “ruinbarer” ryms i gamla bostadshus, som inte längre fungerar att bo i. I väntan på att investerare tar över hyrs byggnaderna ut till barägare som gör om ställena till livliga nattklubbar. Här festar man bland råa betongväggar täckta av graffiti och omaka möbler från loppisar. Kolla till exempel in ruinbaren Szimpla Kert!

Ruinbar

18. Klättra ner i Budapests grottor

Visste du att det finns grottor i Budapest? Under staden gömmer sig över 200 grottor och vissa av dessa är öppna för allmänheten, bland annat Pál Völgy och Szemlö-hegyi. Den första av dessa är lite mer äventyrlig, och den andra är mycket enkel att promenera igenom. Med andra ord finns grottor för alla smaker!

Göra i Budapest - besöka grottor

19. Shoppa kläder

Prisläget i Budapest är bra, och man kan också hitta en del butiker som inte finns hemma. Den som vill shoppa kläder kan ta sig till galleriorna Westend, Mammut eller Árkád. Det finns också flera shoppinggator, som Váci utca, Fashion street (Deák Ferenc utca) och Andrassy Avenue.

Göra i Budapest: Shoppa

20. Handla i Stora Saluhallen

Om du gillar mat och delikatesser ska du definitivt ta dig till Stora Saluhallen, som ligger på Fővám tér. Här kan man botanisera bland frukt, grönsaker, kryddor och styckningsdetaljer, och här hittar man också presentförpackningar av till exempel paprikapulver, tokajvin, spritdrycken pálinka, spritdrycken Unicum eller gåslever.

Göra i Budapest - besöka saluhallen

21. Gå på julmarknad

Om du besöker Budapest i juletid kan du passa på att besöka stadens julmarknader. Priserna är förvisso lite högre här, men det är mysig stämning med massor av mat, ungerska langos, det snurrade bakverket “Chimney cake”, glögg, delikatesser, hantverk och julpynt.

Julmarknad

22. Besök en vingård

Om du vill uppleva ungerska viner kan du till exempel ta dig till vingården Hernyák i Etyek, som ligger ungefär en halvtimme från Budapest. Här produceras både rött och vitt vin, och även ost. Dessutom bjuds man på familjär och trevlig stämning!

Tata

23. Gör en utflykt till Tata

Om du vill göra en liten utflykt från Budapest kan du ta dig till Tata, som ligger ungefär 7 mil nordväst om huvudstaden. I Tata möts man av en lantlig idyll, med ett slott från 1400-talet strax intill sjön Öreg. Här hittar du också restaurang Plátan, som drivs av en kock som tidigare drivit en restaurang med en stjärna i Michelinguiden.

Tata i Ungern

Mer att göra i Budapest med barn

 • Budapests Escape Room, E- Exit Escape Game, Nyár u. 27.
 • Minversum, med 1300 meter modelltågbana, Andrássy út 12.
 • Budapest Zoo, Állatkerti krt. 6-12.
 • Flippermuseum, Radnóti Miklós utca 18.

Mer att göra i Budapest för dig som gillar historia

 • Hop on/Hop off buss med ljudguide.
 • Ungerns nationalmuseum, Múzeum krt. 14-16.
 • Terrorhuset, om kommunistregimen på Terrornuseet, Andrássy Út 60.
 • Förintelsemuseet (Holocaust Memorial Center), Páva u.
 • Hospital in the Rock Nuclear Bunker, f.d. militärt akutsjukhus, Lovas út 4.
 • Memento Park, med statyer från kommunisttiden, Balatoni út – Szabadkai utca sarok.

Mer att göra i Budapest för dig som gillar natur och lugn

 • Gellertberget, med utsikt och Frihetsmonumentet.
 • Margaretaön (Margisziget), mitt i Donau.
 • Sjön Balaton, en dryg timme sydväst om Budapest.
 • Byn Szentendre, cirka 30 minuter med bil från Budapest.

Mer att göra i Budapest för dig som gillar kultur

 • Vinprovning eller matvandring.
 • Ungerska stadsoperan med opera, Andrássy út.
 • A sziget, Centraleuropas största musikfestival, en vecka varje år i augusti.
Göra i Budapest
Budapest
Statyn Den lilla prinsessan, vid Donau i Budapest

Att se och göra i Budapest – på film

Fler tips på saker att göra i Budapest?

Har du fler tips på saker att göra i Budapest? Berätta gärna!

fakta om Budapest

 • Land: Ungern
 • Språk: Ungerska (många, särskilt inom serviceyrken, pratar också engelska)
 • Folkmängd: Cirka 1,8 miljoner (2017)
 • Stadsdelar: Buda och Pest

Bra att veta

 • Valuta: Ungerska forint (HUF)
 • Prisläge: Relativt billigt. Forex storstadsindex för Budapest för hösten 2019 är 61 (jämfört med Stockholm på 100).
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Eluttag: Samma som i Sverige

Boende i Budapest

Ta sig runt i Budapest

 • Promenera fungerar ofta, eftersom många av Budapests mest populära sevärdheter ligger nära varandra.
 • Spårvagn är ett smidigt sätt att ta sig runt.
 • Tunnelbana kan vara bra för att till exempel ta sig till vissa shoppingcentrum.
 • Taxi är bra ibland. Det har förekommit att turister blivit lurade på priset, så be gärna hotellet boka.

Resa till Budapest

 • Flyg: Direktflyg från Stockholm (Arlanda) med Norwegian eller Wizz Air från Skavsta. Flygtid cirka 2 timmar. Det finns även flyg från bland annat Köpenhamn.
 • Bil: Körtid från Rostock i Tyskland till Budapest är drygt 11 timmar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev