Meny Stäng

Tata i Ungern – mat och vin i lantlig miljö

Tata i Ungern är en lugn liten stad på landet, belägen vid en stor vacker sjö. Här kan man njuta av den vackra naturen och man kan också, om man vill, prova ungersk mat av allra högsta klass. Vi berättar om en dagsutflykt från Budapest.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tata i Ungern

Tata är en stad i den ungerska regionen Komárom-Esztergom, i den nordvästra delen av landet. Staden ligger cirka 70 kilometer från Budapest, och det tog oss runt en timme att åka hit med bil från huvudstaden, tillsammans med ett gäng bloggare under en pressresa.

En lantlig idyll

I Tata mötte en lantlig (och för tillfället regnig!) idyll. Det bor runt 23 000 människor i staden och det är påfallande lugnt när man strosar runt bland låga hus, gamla stenmurar och höstfärgade träd.

Tata i Ungern

Tata slott

I Tata finns faktiskt ett slott som härstammar från 1300-talet. Storhetstiden hade slottet på 1400-talet, då kungarna Sigismund av Ungern och Mattias I Corvinus använde huset som sommarstuga. Slottet brändes senare ner av det tyska furstehuset Habsburg, men byggdes upp igen. Den ungerska adliga familjen Esterházy bodde här under lång tid, och bidrog till slottets romantiska stil.

Tata i Ungern - slottet

Sjön Öreg i Tata

Vi promenerade en sträcka och hade hela tiden den stora sjön bredvid oss. Sjön heter Öreg, vilket för övrigt betyder ”gamla sjön”. Här simmade massor av änder och framför allt såg vi massor av stora fiskar som hoppade upp genom vattenytan. Tror faktiskt aldrig att vi sett så många stora fiskar vilt i en sjö förut.

Sjön Öreg i Tata i Ungern
Sjön Öreg i Tata i Ungern
Tata i Ungern
Vid sjön Öreg i Tata, foto Daniela från Discovering the Planet

Restaurang Platán i Tata

Restaurang Plátan är, trots att den ligger i en mindre stad på landet, ingen vanlig landsbygdsrestaurang. Tvärtom! Här kan man vänta sig mat av allra högsta kvalitet. Vi åt vår lunch här, och det var en lunch utöver det vanliga.

Helena i Tata i Ungern
Väldigt glad över att komma in från regnet och få ett glas bubbel …!?

Kocken István Pesti började sin karriär för snart 30 år sedan, och har bland annat hunnit vara kock på restaurangerna Cosmo och Cyrano i Budapest. Han ledde Babels restaurang i fem år och var den förste i landet att få 15 poäng från Gault Millau. År 2015 nådde han en eftertraktad Michelinstjärna för sin restaurang Tanti.

Vid det här laget hade han egentligen planerat att stänga Tanti, och ta över restaurang Platan i Tata i Ungern. Ingen trodde att han skulle överge Tanti efter Minchelinstjärnan, men det gjorde han. Restaurangen stängde samma år, och István satsade på sin vision om matkvalitet på landsbygden.

Platan i Tata i Ungern
En av våra ungerska guider tillsammans med kocken István Pesti

En magisk avsmakningsmeny på Platán i Tata

På restaurang Platán serveras ungersk mat i modern tappning, och här finns också eget konditori och glassbutik. Vi fick chansen att prova en fantastisk avsmakningsmeny. De första två rätterna – lax som smälte i munnen och gåslever serverad med bitar av pumpa – var nog allra bäst.

Platan restaurang
Fantastiskt god lax att starta med
Gåslever på Platan Restaurant
Gåslever under ett täcke av pumpa
Platan restaurant
Bloggänget njuter av (och fotar!) avsmakningsmenyn
Löksoppa på Platan restaurant
Löksoppa
Tillbehör till löksoppa
Blommigt och krispigt tillbehör till löksoppan
Fisk på Platan restaurant, Tata i Ungern
Pasta med svamp och fisk
Pig foot
”Pig foot” med bönor och grönkål i grymt god sås
Efterrätt på Platan Restaurant
En överraskande efterrätt!

Till detta bjöds vi också ett antal goda viner från olika regioner i Ungern. I Ungern görs både rött och vitt vin, men enligt vissa är de kanske mest framstående på vitt vin. Vi håller med om att de vita vinerna är riktigt bra, både tokajvinet och andra vita viner.

Ungerska viner i Tata i Ungern
Ungerskt tokajvin

Vinprovning på vingården Hernyák i Etyek

På vägen tillbaka till Budapest stannade vi vid vingården Hernyák i Etyek. Den här gården ligger bara en halvtimme från Budapest (eller lite mer beroende på trafiken), men ändå känns det riktigt lantligt och lugnt här. Här blev vi fantastiskt väl mottagna av den kvinnliga ägaren, som driver gården tillsammans med mannen och sonen.

WIFI.se
Hernyak winery

Det lilla familjeföretaget producerar både rött och vitt vin, och vi fastnade för flera av vinerna vi testade. Men kanske var det minst lika trevligt att komma hit för den välkomnande och avslappnade atmosfärens skull.

Hernyak Winery
Vinprovning i Tata

Familjen har för övrigt också kor och gör egen ost. Trots att vi absolut inte hade någon plats i magen, så lyckades vi smaka lite. Väldigt gott! Vi kan varmt rekommendera ett besök här om du har möjlighet!

Ostar på Hernyak Winery

Videos från resan till Budapest med omnejd

Här kan du se några filmer från resan till Budapest, med omnejd.

Mer att se och göra i Ungern

Det finns förstås mer att se och göra i Ungern. Om du gillar mat finns många bra restauranger i Budapest att uppleva. Du kan också upptäcka andra delar av landet, såsom den fina staden Pécs eller kanske vinregionen Villány. Nedan hittar du ännu fler tips.

Fakta om Tata i Ungern

  • Namn: Tata (Totis på tyska och Dotis på latin)
  • Län: Komárom-Esztergom county
  • Läge: Nordvästra Ungern, 9 kilometer nordväst om länshuvudstaden Tatabánya. Staden ligger i en dal mellan bergen Gerecse och Vértes, ungefär 70 kilometer från Budapest.
  • Invånare: Cirka 23 000

Se och göra i Tata i Ungern

  • Sevärdheter i Tata: Tata slott, Esterházy Palace, klocktornet, botaniska trädgården i Agostyán, Calvary Statues, Calvinist Church, kapellet, Cahpuchin Church, den engelska trädgården med huset Kiskastély och utsiktstornet Fellner Jakab.
  • Aktiviteter i Tata: Fiske, golf, friluftsaktiviteter och spabadet Fényes Bath.

Tatas historia

Tidig historia: Tata har varit bebott ända sedan förhistorisk tid, och platsen var senare en romersk bosättning.

1200-talet och 1300-talet: Staden omnämns för första gången från den här tiden, och på 1300-talet byggdes slottet.

1500-talet: År 1526 drabbades staden av ett förödande slag med den ottomanska armén, då Louis II dog. Slottsherren György Cseszneky försvarade dock slottet, som togs av turkarna år 1543. Slottet hade många olika ägare tills det brändes av Habsburg.

1700-talet: Greven József Esterházy köpte slottet Tata och byarna runt omkring, och området blomstrade.

Modern historia: Tata intogs av sovjetiska trupper den 19 mars 1945. År 1954 fick Tata i Ungern status som stad.

Denna resa var en pressresa, arrangerad av Ungerns turistbyrå.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev