Meny Stäng

Harkány och Villány -Termalbad och vinregion i södra Ungern

Annons

Den sista dagen i Ungern åkte vi från Pécs till vinregionen Villány i södra Ungern. Och däremellan hann vi faktiskt också till Harkány, för ett besök på ett hotell med termalbad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hälsobringande termalbad i Harkány

Ungern är som du kanske vet känt för sina hälsobringande termalbad, med vatten från källor rika på svavel och mineraler. Harkány har varit känt för sitt hälsosamma vatten i 150 år och många åker hit för SPA och medicinska behandlingar. Vi besökte Thermal Hotel Hárkany som erbjuder wellness och bad, som bland annat ska vara bra mot psoriasis.

termalbad
En av utomhuspoolerna

Ett liiitet bekymmer på hotellet var att ingen pratade engelska. När vi skulle checka ut hade personalen packat fina frukostpaket åt oss och vi ville be om en plastkniv, men trots att all personal samlades, och trots att en av oss pratade tyska, så lyckades vi inte göra oss förstådda …

Alldeles intill hotellet ligger för övrigt campingen Termal Kemping som vi kollade in. Priserna beror på antal personer och tid på året, men såg ut att landa på cirka 15 euro/natt (2016).

Camping Hárkany
En ganska ordinär, men grön och trevlig camping i Hárkany

Vinregionen Villány

Höjdpunkten på den här delen av resan var utflykten till vinregionen Villány. Här finns massor av små familjeägda vinodlingar och vinkällare, varav vissa också har försäljning och restaurang.

Vi besökte familjen Blums vinkällare och det var verkligen otroligt mysigt. De dukade ett bord utomhus i den ljumma kvällen där vi serverades vin och massor av gott tilltugg, allt lokalt producerat: salami och skinkor, ostar, grönsaker, potatissallad och bröd. Och naturligtvis den (goda!) lokala mjukosten körözött som är smaksatt med … paprika förstås!

körözött
Ungern, Pecs

Hela stället var otroligt mysigt, med läge i den gröna och tysta landsbygden. Samtidigt var det skön och lite uppsluppen stämning – då och då stannade taxibilar med små grupper av lokalbor som ville äta och dricka.

vingård Villany
Fantastisk måltid vid Blums vinkällare

Naturligtvis blev det vinprovning också! Vi fick följa med ner i källaren där vi serverades något vitt, men framför allt olika röda viner. Allt var gott och trevligt, även om vi faktiskt är mest imponerade av de vita vinerna i Ungern. Har du provat ungerska viner? Vad tycker du?

vinkällare
Vinprovning i Villany
Helena och Cecilia provar vin i Blums vinkällare

Mer att se och göra i Ungern

Det finns förstås mycket mer att uppleva runt om i Ungern. Inte långt från Hárkany och Villány kan du besöka Pécs, som bjuder på allt från historiska lämningar till champagne, eller pezsgö som det heter är. Du kan ocks uppleva huvudstaden Budapest och orten Tata, med mat och vin i lantlig miljö. Ännu fler tips hittar du nedan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev