Meny Stäng

Veckans Gäst: Jacob och Frida Ode, äventyrare

Jacob och Frida Ode är bara 27 och 28 år gamla, men har redan hunnit med långa resor i Asien och har bott ett helt år i Nya Zeeland. De har också jobbat långa perioder som skid- och dykinstruktörer i olika delar av världen. Just nu planerar paret för ett helt nytt projekt som inte liknar något de har gjort tidigare. De ska nämligen resa jorden runt  under 2-3 år i en skåpbil, som de inreder för att bo i.

Vi har ställt ett gäng nyfikna frågor till det äventyrslystna paret, och om du vill följa dem under deras kommande resa kan du göra det på deras blogg Everyday Explorers.

Kan ni berätta lite om er själva?

Jacob: När jag växte upp reste jag runt med min familj i Europa i en husbil eller i vanlig bil och tältade. Vi kunde sitta hemma i början av sommaren och såg att vädret skulle vara dåligt kommande vecka. Då kunde vi packa bilen och dagen efter drog vi. Resande var roligt och simpelt.

Sedan jag slutade gymnasiet (börjar bli ett tag sedan nu) har jag rest, pluggat och jobbat i olika delar av världen. Jag pluggade och frilansade som fotograf och retuschör i en period (gör det fortfarande men inte lika mycket) men har de senaste åren gått över mer till skid- och dykinstruktör.

Under en period gjorde jag vad alla unga vuxna i Sverige gör, jag åkte till Norge och tjänade pengar. Spenderade några månader på McDonalds, det var inte det roligaste men det var lärorikt. Det är hittills det enda jobbet jag haft som inte är samma som mitt intresse.

Frida: Resande är mitt liv. Jag har en helt annan bakgrund än Jacob, jag har aldrig rest med min familj utan reste utomlands första gången när jag var 21 år och då i tjänsten. Men det har inte påverkat mitt reseintresse, jag älskar det och kände verkligen att jag ”kom hem” när jag tog steget, lämnade allt och levde ut min dröm genom att resa helt själv till andra sidan världen som 23-åring.

Jag har mina rötter i Örebrotrakterna och har en bakgrund som projektledare och har jobbat med olika entreprenörskapsprojekt. Sen jag började resa har vi utbildat oss till skid- och dykinstruktörer för att kunna jobba var som helst runt om i världen och det är det jag jobbar med nu i de perioder när jag jobbar vilket är ganska sällan.

Båda två är väldigt intresserad av hälsa. Vi tränar dagligen, även när vi är ute och reser, och är helst utomhus i naturen. Vi älskar god mat och lever båda som veganer sen ett par åt tillbaka och en av höjdpunkterna när vi reser är att utforska den lokala matkulturen.

Ni är unga, men har redan en hel del reserfarenhet. Kan ni kort berätta om era tidigare resor?

Sedan vi träffades för 5 år sedan har vi rest non-stop med säsongsjobb längs vägen. Vi har spenderat ett år i Nya Zeeland, cyklat 500 mil i Kina och Vietnam, vandrat en månad i Nepal och backpackat i Sydostasien och Indien.

Nyhetsbrev

Vi började resa tillsammans i Nya Zeeland. Frida hade åkt dit själv för att stanna ett år, jag (Jacob) kom dit för att resa någon månad. Vi började resa tillsammans och insåg snart att vi inte planerade att sluta. Via ett kort besök i Australien åkte vi till Sydostasien med Indonesien som första stopp. Vi hade inga planer och hade aldrig varit där tidigare. Vi reste och sa att vi skulle fortsätta tills vi kände oss nöjda eller pengarna tog slut. Efter ett och ett halvt år på resande fot var det dags att åka till Sverige.

Sedan dess har vi jobbat två säsonger som skidinstruktör i Norge, en skidsäsong i Schweiz, en dyksäsong i Nya Zeeland och gjort en massa resande där emellan.

everydayexplorers
Vandring i Annapurna, Nepal. Över 4000m höjd för fjärde gången på en månad

På er blogg står det att ni knäckt koden till hur man kan leva på resande fot och tjäna ihop reskassan på vägen. Kan ni avslöja den koden?

Haha, det går inte riktigt i en sån här kort text, men vi ska förklara några delar lite kort. Det finns många guider till hur man sparar pengar, tjänar mer, bokar billiga flyg. Vi har själv flera av de här guiderna på vår blogg men för att det ska fungera krävs något mer.

Till större delen består det av idéer och grundläggande koncept. Vi vänder oss till den svenska marknaden och för oss är det så otroligt lätt att resa mycket, vi får lätt visum, vi har en stark valuta och bra rykte runt om i världen. Vi har alla förutsättningar för att leva på resande fot.

Ett av våra grundkoncept säger ”Det finns bara prioriteringar”. Det handlar om att prioritera det man själv vill men framförallt att ta ansvar för prioriteringarna och dess konsekvenser. Det finns så många som säger ”jag önskar att jag kunde resa mer MEN…” Vad de egentligen säger är ”det skulle vara kul att resa mer men jag prioriterar istället…”.

Det kan vara att de prioriterar säkerheten i en tillsvidareanställning, ett fint hus, barn etc. Sedan används de här som bortförklaringar för att de inte kan resa och de hävdar att vi ”har tur” istället för att ta konsekvenserna av deras prioriteringar och beslut. Jag menar inte att de här sakerna är dåliga, att konsekvenserna av prioriteringarna är dåliga eller att vi aldrig kommer ändra våra prioriteringar men i slutet av dagen är det var persons prioriteringar. Man har alltid ett val.

Vad gäller pengar så behövs ju det för att resa, inget snack om saken. Även här har vi ett grundkoncept som vi ofta håller oss till. Först så har vi valt att utbilda oss inom jobb som man kan resa med och jobba i olika länder. Sen så väljer vi att jobba i länder med bra lön t.ex. Sverige, Norge, Schweiz och Australien sedan reser vi i billiga länder t.ex. Nepal, Kina, Sydostasien. Vi hade inte kunnat resa så här mycket om vi rest i Europa eller Nordamerika.

Nu planerar ni den kanske mest spännande resan hittills. Berätta!

Vi ska köra bil runt jorden! 1 bil, 1 resa, 5 kontinenter. Vi åker till sommaren och kör österut genom Asien. Vi stannar i Sydostasien och jobbar en säsong som dykinstruktörer. Därifrån skeppar vi över bilen till Kanada för att jobba som skidinstruktörer innan vi kör vidare genom USA till Centralamerika för mer dykning. Därefter kör vi runt i Sydamerika innan vi skeppar över till Sydafrika. Därifrån kör vi norrut tillbaka till Sverige. Vi planerar att resan kommer att ta mellan 2-3 år!

Vi kände att vi rest mycket och vill göra något nytt och unikt. Många har backpackat i Thailand men inte lika många har gjort den här typen av road trip.

Ni kommer att resa i en skåpbil som ni bygger om för att bo i. Berätta om bygget!

Vi har köpt en VW Caravelle som vi husbilsinreder just nu. Vi bygger allt själva, både för att hålla ned kostnaderna men mycket för att det är så otroligt kul. Vi har spenderat dagar på Pinterest och i forum och bloggar för att hitta inspiration och smarta lösningar. Så otroligt mycket är redan gjort och det har varit kanon med alla tips och råd vi fått genom det, men det finns fortfarande gott om misstag vi hunnit göra!

Det som är bra idag är att man behöver inte kunna allt själv. Ingen av oss kan något om bilar, vi kan tanka och byta däck. Vi har ingen erfarenhet av träsnideri eller bilinredningskonstruktion förutom det vi lärt oss i träslöjden i skolan och jag byggde många kojor när jag var lite. Det är med den grunden vi gick in i projektet.

Däremot har vi stora drömmar och vågar satsa. Vi har fått så otroligt bra bemötande av alla. Vi har en vän som kan bilar som hjälper oss med det, en annan vän som kan bygga, en tredje som kan el, någon som vill hjälpa oss att sy gardiner etc. Vi har fått mycket av byggmaterialet också, många vill stödja en sån här idé.

Ni kommer att resa genom länder som kan uppfattas som osäkra och bo i en bil. Hur tänker ni kring risker och säkerhet?

Det finns två sidor av myntet. Man måste veta att världen inte är så hemsk och läskig som många tror. Glada människor, säkerhet och ett vardagsliv har inget nyhetsvärde och det får vi inte se här i Sverige.

Självklart kommer vi inte vara naiva och åka i farliga områden eller krigszoner. När vi kör i Turkiet så håller vi oss borta från gränsen till Syrien etc. Men nästan alla människor vill göra gott och hjälpa till. Alla som rest genom Iran säger att det är ett av deras favoritländer, däremot har människor som aldrig varit där en helt annan bild. När vi cyklade runt i Vietnam blev vi många gånger inbjudna på middag och att bo hemma hos familjer. Många frågar oss hur vi vågade.

Vilka är de största utmaningarna innan resan och vad har ni kvar att fixa innan ni kommer iväg?

Den största utmaningen just nu är Kina. I många länder kan man köra med internationellt körkort men det är inte godkänt i Kina och man måste även ha guide för att få köra genom landet. Det gör att det blir enorma mängder byråkrati men även väldigt dyrt. Med de offerterna vi fått nu på att resa igenom så har vi inte råd. Vi försöker se på olika möjligheter att lösa det men det är svårt att komma runt Kina, det är ett enormt stort land plus att det är ett väldigt spännande land som vi gärna vill resa mer i.

Bilen börjar bli färdig. Den är isolerad och nästan all inredning är byggd, vi har fortfarande en hylla kvar att bygga och solpaneler ska installeras. Vi har fått bilen servad och det är inget vi behöver göra med den.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ert drömresmål?

Så otroligt svårt att säga! Vi brukar hålla oss till klichéfrasen att det är resan som är målet, inte destinationen. Så nu under road tripen är det hela grejen som är exalterande men om vi ska säga ett ställe så är det att komma tillbaka till Kina. Vi var där i 3 månader förra året och älskade det, allt från folket till maten och naturen. Därför jobbar vi så hårt med just det visumet, vi vill verkligen dit.

Men vi älskar ju dykning och skulle gärna åka till Raja Ampat i Indonesien som anses vara en av de bästa dykplatserna i världen. Kanske kan lyckas få jobb där någon gång!

Bilen är inte färdigbyggd ännu, men på god väg
Inredningen i skåpbilen är inte färdig ännu, men på god väg

Tack Jacob och Frida Ode, för att ni ville dela med er av era erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev