Meny Stäng

Topp 10 Australien – upplevelser att drömma om

Annons
I samarbete med Gumtree

Topp 10 Australien! Vi har inte besökt Australien ännu, men drömma kan man ju! Vi har läst på och hittat tio platser som vi verkligen skulle vilja uppleva i detta stora land. Australien bjuder på allt från vild och spännande natur till både modern och urtida kultur. Vilka skulle vara dina “Topp 10 Australien”?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Topp 10 Australien – uppleva med husbil?

Australien är ett gigantiskt land och att hinna se allt man vill är förstås en utmaning. Vi har listat platser runt om i hela landet som vi är nyfikna på, men många av platserna ligger trots allt i det sydöstra hörnet, vilket gör det lite mer genomförbart att hinna med under en begränsad tidsperiod.

Ett sätt att resa runt här skulle kunna vara att hyra en husbil eller något annat campingfordon. Ett annat alternativ är att köpa en begagnad husbil på plats från till exempel Gumtree, som är en sajt där man kan köpa och sälja begagnade saker.

Att resa med husbil är ett fantastiskt sätt att resa när man vill se och uppleva landskapet runt omkring sig. Vi reste runt på Nya Zeeland med husbil för många år sedan, vilket var en fantastiskt upplevelse! Att få göra det samma i Australien vore en dröm. Här kommer vår lista “Topp 10 Australien”!

Australien
Australien är ett gigantiskt land! Mycket på vår “Topp 10 Australien” finns i det sydöstra hörnet.

1. Sydney och Bondi Beach

Sydney är Australiens största stad och här bor över 4 miljoner invånare. När man är i Sydney ska man förstås passa på att besöka det kända operahuset. Andra platser man kan besöka är The Rocks, där de första nybyggarna slog sig ner, och Darling Harbour där man kan göra olika båtturer. Något av det allra bästa med Sydney är stadens läge vid kusten. Sydney har många badstränder och den allra mest kända är den centrala stranden Bondi beach, som visats upp i ett antal olika TV-serier.

Bondi beach

2. Jenolan Caves

Drygt sex mil väster om Sydney ligger Jenolan Caves, en av världens mest fascinerande grottformationer. Grottorna finns i området Greater Blue Mountains, som med på Unescos världsarvslista. Här ordnas guidade turer där man kan utforska grottorna och de underjordiska floderna.

Jenolan caves

3. Great Ocean Road

Great Ocean Road går längs Victorias sydkust, i den sydöstra delen av Australien. Den här kustvägen, som är 300 km lång, är omtalat vacker. Längs vägen passerar man fiskebyar och småstäder, regnskog, nationalparker och stränder. Här kan man också ha turen att få syn på kängurur eller koalor, och under rätt säsong finns gott om valar i havet.

Great Ocean road Australien

4. Tasmanien

Tasmanien är en ö och delstat i Australien som ligger söder om Melbourne, ungefär 240 kilometer från fastlandet. Huvudstaden på ön heter Hobart, och den staden har jag drömt om ända sedan en kompis åkte hit och pluggade för många år sedan!

På Tasmanien finns också Freycinet nationalpark, där man möts av vacker natur, stora stenformationer och fantastiska utsiktspunkter. Här kan man också ta sig till Wineglass Bay, en strand som är känd för sin kritvita sand och sitt turkosblå vatten, och som fått sitt namn efter buktens vinglasform …

Tasmanien Wine glass bay

5. Kangaroo Island

Kangaroo Island är en ö som ligger utanför Adelaide i södra Australien. Här finns tydligen så mycket djur att en del kallar ön för ett zoo utan staket. Om man tar sig hit kan man bland annat få se kängurur, koalor, vallabyer och myrpiggsvin. På stranden i Seal Bay kan man dessutom se de utrotningshotade australiensiska sjölejonen. Förutom att ön är fylld av vilda djur finns här vacker natur med klippor, vikar och grön vegetation.

Känguru

6. Barossa Valley

Barossa Valley är ett känt vinområde som ligger en dryg timmes resa från Adelaide. I det här området finns mer än 150 vingårdar och man kan åka runt bland gårdar och restauranger, för gott vin och god mat.

Vin Australien

7. Ayers Rock

Om det är någon bild av Australien man burit på ända sedan man var liten så är det väl bilden av Ayers Rock, eller Uluru som den också heter. Den här bergsformationen ligger i nationalparken Uluru-Kata Tjuta, ca 450 kilometer med bil från Alice Springs. Denna plats, som ligger i den verkliga outbacken i mitten av Australien, har stor andlig betydelse för aboriginerna.

Ayers rock

8. Kakadu nationalpark

Kakadu är Australiens allra största nationalpark och ligger tre timmar öster om Darwin, i Northern Territory. Aboriginerna har bott här i mer än 50 000 år och på många platser kan man fortfarande se urgamla grottmålningar. Nationalparken är också känd för sin natur och för det unika djurlivet.

Kakadu national park

9. Fraser Island

Fraser Island ligger norr om Brisbane i östra Australien, och är världens största sandö. Detta är en mycket speciell plats med bland annat 40 sötvattenssjöar och ett rikt djur- och fågelliv. Man kan köra runt på stränderna med fyrhjulsdriven bil – antingen egen eller på guidad tur.

Fraser Island

10. Stora Barriärrevet

Om man reser till Australien måste man förstår besöka Stora Barriärrevet! Detta omtalade rev är 340 000 kvadratkilometer stort och sträcker sig 2000 kilometer längs med Queenslands kust. Livet under vatten är fyllt av koraller och fiskar i all världens färger, vilket man kan uppleva genom att dyka eller snorkla, eller kanske från en glasbottenbåt.

Topp 10 Australien: Stora barriärrevet
Stora Barriärrevet, Foton i reportaget: Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev