Meny Stäng

Djur i Krugerparken i Sydafrika – mer än ”big five”

Vad finns det för djur i Krugerparken i Sydafrika? Svaret är att det finns massor av djur, i form av däggdjur, reptiler och fåglar. Allra mest kända är förstås ”the big five” – elefant, lejon, buffel, leopard och noshörning.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Krugerparken i Sydafrika

Krugerparken, eller Kruger nationalpark, ligger i det nordöstra hörnet av Sydafrika, inte långt från gränsen till Mocambique. Parken, som har fått sitt namn efter den tidigare presidenten Paul Kruger, är avlång och till ytan lika stor som landet Slovenien.

Djur i Krugerparken i Sydafrika

Det finns massor av olika djur i Krugerparken. Även om ”the big five” är mest kända så kan man också spana in många andra intressanta arter. Man tar sig runt i parken med bil – antingen egen/hyrd bil eller som gäst i en safaribil – och spanar in djuren från fordonet.

Eftersom det finns så gott om djur, och eftersom många djur bryr sig väldigt lite om bilar, är det lätt att se vilda djur på nära håll. På natten kan man övernatta inne på området, på inhägnade ”camps” – i eget campingfordon, i glampingtält eller på hotell.

En markatta har något att diskutera med två manguster (mungos) inne på en camping

Tips för att se – och identifiera – djur i Krugerparken

Många djur är enkla att se bara genom att köra genom parken, medan andra kan kräva både lite tur och lite ansträngning. Här är några tips för att få syn på djuren:

  • Tidiga morgnar och kvällar är bäst tillfälle för att se djur.
  • Kör långsamt, spana och stanna vid dammar, utsiktsplatser, små avfarter och liknande.
  • Kolla var andra bilar (särskilt safaribilar) stannar och och se vart de riktar kikare/kamera. Du kan också fråga – många är hjälpsamma!

Ta gärna med kikare och/eller kamera med objektiv samt eventuellt en djurbok. På de större campingarna finns butiker, och i en av dessa köpte vi ett häfte med kartor, information och bilder på alla djur, tillsammans med små ”checkboxar”. Kul! Det slutade med att vi prickade av 29 däggdjur och reptiler samt 30 fåglar. Gissningsvis såg vi ännu fler fåglar, men det var svårt att identifiera alla.

The Big Five

När man pratar om djur i Krugerparken är det många som tänker på ”The Big Five”. Dessa är elefant, lejon, buffel, leopard och noshörning.

Elefant ser man hela tiden i Krugerparken. Det finns många av dem, och de är överallt. Även om de är lätta att se så är det en upplevelse, eftersom de är så mäktiga. Ibland kan man se stora hjordar, eller små söta elefantbebisar.

Oftast är de lugna, men de kan bli irriterade, och då gäller det att backa undan. En elefant stod på vägen när vi kom körande och när vi närmade oss började han vifta varnande med öronen och gå aggressivt emot oss. Då var det bara att backa, en bra bit …

Lejon var inte heller svårt att få syn på, i varje fall inte när vi var här. Lejonen är helt orädda för (eller snarare helt ointresserade av) bilar och därför går det ibland att komma väldigt nära dem. Vi såg flera gånger lejonhonor på vägen. Ibland spanade de efter ett byte. Andra gånger lade de sig för att vila bredvid en bil. En lejonhona kom rakt emot oss för att … kissa!

Buffel såg vi först efter någon dag, och då såg vi många på en gång. Bufflar gillar tydligen att hänga i badet, och här såg de ut att ha en mysig stund medan små fåglar pickade dem på ryggen. Att vi stod strax intill, i vår bil, brydde de sig inte speciellt mycket om …

WIFI.se

Leopard kan vara svår att få syn på, men vi hade tur och såg djuret flera gånger. Först såg vi en leopard uppe i ett träd, där den hade ett byte i form av en död impala. Bäst foto fick vi dock när vi var ute på en arrangerad kvällstur i mörkret. Då valde en leopard att promenera bredvid safaribilen.

Noshörning var, för vår del, svårast att få syn på. Vi såg bara noshörningar vid ett enda tillfälle, och då var det på relativt långt avstånd. Vi såg dem i alla fall, vilket innebar att vi kunde pricka av ”the big five!”

Djur i Krugerparken – däggdjur

Det finns massor av olika sorters däggdjur i Krugerparken, utöver ”the big five”. Vissa är enkla att få syn på, och andra är lite mer utmanande.

Impala är kanske det djur man ser allra mest. Dessa djur finns överallt och rör sig i stora flockar. Vi har hört flera som kallar dem ”McDonalds” eftersom de antagligen är ett vanligt mål mat för de olika rovdjuren.

Giraff är väldigt enkel att få syn på, men även om det är enkelt är det en fascinerande upplevelse. Giraffer är stora och vackra, och ibland har man tur att få se en unge också.

Zebra är också enkelt att få syn på. Zebrorna är otroligt vackra med sina ränder, och hänger gärna med gnuer, impalor och andra gräsätande djur.

Gnu, eller Blue Wildebeest som den också kan heta på engelska, är ytterligare ett djur i Krugerparken som man knappast missar.

Större kudu är också ett vackert djur att spana in. Hannarna har stora mäktiga, krökta horn.

Ellipsvattenbock såg vi mer sällan, men ändå vid flera tillfällen. Rumpan ser ut som om den suttit på en vitmålad toalettstol …

Klippspringare är inte helt lätt att få syn på, men ett tips är att kika upp på klippor när man kör förbi dessa. Där kan den stå och spana ut över landskapet.

Flodhäst är ett stort och mäktigt djur, men ofta ser man bara en liten bit av dem, som sticker upp ur vattnet där de ligger i skydd mot hettan.

Vårtsvin såg vi bara några gånger, ofta tillsammans med andra djur.

Babian är ett djur i Krugerparken som det finns gott om. Vi såg dem lite här och där, ibland i träden och ibland på vägen. En gång svingade sig ett stort gäng babianer in på campingen där vi bodde. Campingarna är ju omgärdade av höga staket, men det är inget som hindrar en babian som kan svinga sig från gren till gren …

Markatta är en mindre sorts apa som man också ser ofta, mestadels inne på campingarna där de gillar att försöka norpa åt sig frukt och annat ätbart av de oanande campinggästerna. Vi hann inte ta så många bra foton, eftersom vi hade fullt sjå med att hålla dem borta från våra förråd …

Manguster eller mungo är ett annat djur som vi såg både inne på campingen och ute på vägen. Snabba, lekfulla och roliga att spana in! Jag (Helena) blev förtjust eftersom jag plötsligt mindes barnboken Rikki-Tikki-Tavi, av Rudyard Kipling, som handlar om en indisk mungo.

Ekorre är kanske inte så exotisk, men oj så söt! De var förvånansvärt orädda och en sprang runt mycket nära oss, vid vår campingplats.

Hyena är ett fascinerande djur, och vi såg dem vid flera olika tillfällen. En mamma hade gömt sina bebisar i dikeskanten och en annan familj, med lite större ungar, låg och vilade på vägen. En hyena, som vi kom att kalla ”Fluffy” tiggde grillat kött utanför campingens staket, vilket är ett tråkigt resultat av att en del campinggäster matar de vilda djuren. Detta är naturligtvis inte bra och kan i värsta fall leda till att djuren måste avlivas.

Vildhund anses riktigt svårt att få syn på, och vi hade med andra ord stor tur. Ett helt gäng vildhundar hängde kring ett vattendrag, och vi kunde spana på dem på avstånd. Dessa rackare jagar stora byten i grupp och äter sedan bytet direkt, medan det fortfarande lever.

Sjakal är inte heller jättelätt att få syn på. Tack vara våra sydafrikanska vänner lyckades vi spana in en enda, på lite avstånd.

Ytterligare däggdjur som vi såg var stenantilop och hare. Däggdjur som vi inte såg, men som är möjliga att se, inkluderar bland annat vanlig eland, nyala, gepard, ökenlo och klipphyrax.

Reptiler

Det finns inte bara däggdjur att spana in i Krugerparken, utan också reptiler av olika sorter.

Krokodil ska inte vara så svår att få syn på säger de, men vi såg bara två exemplar, vid ett enda tillfälle. Dessa såg vi när vi var ute på en arrangerad kvällstur, med en större safaribuss.

Leguan såg vi två gånger. Den första vi såg klättrade i ett träd. Den andra sprang förbi våra campinggrannar på campingen.

Kameleont såg vi på bilvägen framför oss, eller rättare sagt, våra sydafrikanska vänner såg den. Hur de lyckades med det vet vi inte, för den var väl kamoflerad och smälte nästan omärkligt in i asfalten.

Ytterligare reptiler som vi såg var sköldpadda och ormen boomslang (tyvärr allvarligt skadad av en bil). Utöver dessa finns det bland annat fler sorters ormar.

Fåglar

Om man gillar att spana på fåglar kan man verkligen få sitt lystmäte i Krugerparken. Vi såg massor av fåglar, allt från asgamar och mäktiga rovfåglar till små färgglada pippisar. Här är ett litet urval.

Jättekungsfiskare såg vi flera gånger, en väldigt vacker fågel som dessutom gärna satt still så vi kunde fotografera den.

Skuggstork, eller skuggfågel, är en fågel med en speciell form på huvudet.

Skrikfiskörn är en mäktig rovfågel, som vi såg på avstånd.

Lilabröstad blåkråka är en otroligt vacker och färgglad fågel, som vi såg vid ett flertal tillfällen.

Racket-tailed roller var en annan liten, och vacker, fågel som vi såg vid ett flertal tillfällen.

Sydlig hornkorp är en stor fågel, som jagar spindlar, ormar, ödlor, insekter och små däggdjur.

Sydlig gulnäbbstoko såg vi också flera gånger. En vacker fågel!

Ytterligare fåglar som vi såg var sadelnäbbsstork, svart stork, nilgås, hadadaibis, gräsrall, smedvipa, kronvipa, vårtvipa, gråhäger, tofsfrankolin, struts, rödnäbbad oxhackare, större glansstare, grönglansstare, savannkungsfiskare, gråfiskare, moçambiquesporrgök, grå tofsturako, sydlig maskvävare, Wahlbergs örn, brun ormörn, vitryggig gam och ormvråk.

Det sitter en rovfågel där i toppen. Inte riktigt säker på vilken sort …?

Fler djur i Krugerparken

Det finns förstås ännu fler djur i Krugerparken, utöver däggdjur, reptiler och fåglar, såsom fjärilar och insekter. Peter räddade en (rejäl!) snigel från vägen, så den skulle slippa bli överkörd.

Vi spanade också in flera stora termitstackar.

Har du sett djur i Krugerparken i Sydafrika?

Har du sett djur i Krugerparken i Sydafrika, eller skulle du vilja? Har du något favoritdjur bland de vilda afrikanska djuren?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev