Meny Stäng

Veckans Gäst: Inga och Richard Sundell, backpackers på sabbatsår i Asien

Annons

Inga och Richard Sundell är ett gift par som levde vanliga liv i Stockholm med vanliga jobb, men som kände att de behövde en timeout från ekorrhjulet. Då bestämde de sig för att ta ett sabbatsår. De sa upp sig från sina respektive jobb, packade varsin ryggsäck och gav sig av till Asien. Nu har de rest runt i flera månader och bland annat hunnit med att spendera tid på Bali, i Japan och i Vietnam.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi har frågat Inga och Richard hur man bär sig åt för att komma iväg på ett sabbatsår, vad som är det bästa med att resa på det här sättet och vad som kanske inte gått som de tänkt. Läs den intressanta intervjun och kika också gärna in på parets blogg Nomaderna.

Kan ni berätta lite om er själva? Hur lever ni när ni inte reser och vad fick er att bestämma er för att ta ett sabbatsår och resa?

När vi inte reser är vi It-projektledare respektive arbetsledande elektriker bosatta i Stockholm. När vi sålde vårt hus, som vi hade totalrenoverat samtidigt som vi jobbade heltid, i drygt tre år, var vi ganska utbrända.

Vi tänkte ta en tremånaders vinterresa. Eftersom vi båda var i arbetsledande positioner, skulle ingen arbetsgivare gå med på det. Så vi sade upp oss. Jag hade bott utomlands nästan halva livet, medan Richard aldrig har gjort det, jag visste att han skulle komma att älska det. Jag hade rätt.

Hur förbereder man en sådan här lång resa? Hur gjorde ni med jobb, bostad, post, ekonomi och annat praktiskt?

Jobbet är lätt. Se över ditt anställningskontrakt så att du inte är låst i långa uppsägningstider, det ska du förhandla bort. En månads uppsägningstid är normen. Den sista månaden på jobbet känns ändå som världens längsta, när man planerar en Bali-resa.

Uthyrningen av lägenheten tog längst tid, eftersom vi verkligen ville ha någon som skulle trivas där och inte vilja flytta efter tre månader. Posten erbjöd min mor sig att hämta varje månad. Jag hade ringt alla våra leverantörer och bett dom att kontakta oss via e-mail hädanefter. Alla räkningar är på autogiro och med Skandiabankens bankomatkort är det inga avgifter för att ta ut pengar utomlands.

Berätta om resan! Hur ser resrutten ut och vilka länder/platser har ni besökt?

Vi landade på Bali och gjorde verkligen hela Bali på knappt 6 veckor. Det var inte planerat att bli en bocka av-resa, vi var bara så pass nyfikna på Bali.

Därefter tillbringade vi sex veckor i Japan, där jag tidigare har bott i drygt tre år. Vi sammanstrålande med våra föräldrar för att uppleva årets körsbärsblomning, hela familjeklanen på sex personer. Efter att vi tagit våra farväl den elfte april, återvände våra föräldrar till Sverige och jag och Richard flög ner till Okinawa för att invänta våren. Sådan vår som vår Bali-garderob kunde tåla.

Jag älskar Japan, men det är sannerligen inget longstay land. På en minshuku (ungefär guesthouse) träffade vi ett vietnamesiskt par och blev rekommenderade att åka till Danang i Vietnam.

Danang ligger i mellersta Vietnam vid kusten. Det är Vietnams tredje största stad, men ingen har hört talas om den eftersom det inte finns några turistattraktioner här. Turisterna brukar hamna två mil härifrån, i Hoi An, som är som gamla stan med aningen ivriga försäljare. Vi har fastnat i Danang i fem månader och kommer att stanna här januari ut.

I våras, utanför Tokyos Robot Café.
I våras, utanför Tokyos Robot Café

Hur bor ni under resan?

Första tre månaderna bokade vi budgethotell, b&b, minshukus och hostels. Sedan började vi boka lägenheter genom Airbnb. Nuvarande bostad hittade vi genom våra vietnamesiska bekanta och bor i sedvanlig vietnamesisk lägenhet i lokalkvarteret, sådär bara! Inga konstigheter.

Vad har varit det bästa med resan? Berätta om någon extra fin plats eller upplevelse!

Bali, Japan och Vietnam är förförande destinationer och det är omöjligt att välja en plats. Direkt kommer jag att tänka på vad det är som gör just denna resa så annorlunda och speciell för oss.

Det bästa med resan är att jag har känt mig lycklig varje dag i sju månader, det existerar inga problem. Så lycklig som jag var som tonåring när jag cyklade i vårsolen, öppen och glad, en sån person som jag alltid skulle vilja förbli. Tiden backar när man inte har ansvar, jag känner mig fri och ung igen!

Jag har detoxat, yogat, varit spirituell, pluggat vietnamesiska, startat en webbshop, volontärjobbat, organiserat grupputflykter, med mera. Men jag har inte “ställt upp” för någon, satt någon annans intressen före våra egna, utan satt mig själv (och min make) som nummer ett. Vi tog en paus från kraven och gör det vi vill, det är helt underbart. Jag rekommenderar fler att testa det, om man vill detoxa själen. Just för oss två var det nödvändigt.

Har ni varit med om några missöden under resan, eller något som inte gått som ni tänkt? Berätta!

På Gili Trawangan skimmades båda våra bankomatkort och banken stängde dom! Som tur var hade vi ett kreditkort med oss, vilket innebar dyra avgifter tills ersättningskorten kom.

Det var mycket strul med att inte ha ett mobilnummer, då många applikationer (Airbnb, über) verifierar med hjälp av ett SMS. Av någon anledning vill inte min iPhone sammarbeta med lokala simkort.

Vi glömde vår Swiss Army kniv i handbagaget och såg den slängas i soptunnan framför våra ögon. En motorcykelolycka innebar två veckors haltande och en varig infektion.

Det höll på att gå riktigt illa när jag skulle bli fotograferad framför en klippavsats med Balis djungel bakom mig. Jag ställde foten på elefantgräs (vassliknande superhalt gräs) och försvann ned i avsatsen. Min man frös till is av skräck medan jag slog klorna i gruset med fötterna dinglande ned i ett buskage där det kom omänskliga ljud ifrån haha.

Hur ser resten av resan ut, och vad planerar ni att göra när ni kommer hem?

Nästa vecka stundar Kambodja-resan, där vi ska fira Richards födelsedag och halloween. Sista månaden innan vi återvänder hem kommer vi att tillbringa på någon ny destination, någonstans där billiga flyg till Stockholm finns.

Vi har fullt med planer inför hemkomsten, det ska varvas jobb med kurser, jag är sugen på att göra tjejklassikern (fast tvekar redan inför Vansbrosimmet) och så vill vi flytta ut från Stockholm till någon svensk kuststad. Sen så ska vi planera nytt sabbatsår haha.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ert drömresmål?

Jag skulle vilja åka överallt där Johnny Friskilä åker. Annars är någon by vid foten av Everest intressant.

Lyckliga tillsammans på Sesoko beach på Okinawa
 Inga och Richard Sundell, lyckliga tillsammans på Sesoko beach på Okinawa

Tack Inga och Richard Sundell för att ni ville dela med er av era erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev