Meny Stäng

Bo i tält i Tunisien – under stjärnorna i Sahara

Annons

Att bo i tält i Tunisien är en upplevelse. Vi bodde en natt i ett tält strax utanför Douz i Tunisien, vid porten till Sahara. Här är vår berättelse!

Att bo i tält i Tunisien – i Saharas öken

Att bo i tält i Tunisien, i öknen, är ett sätt att uppleva den storslagna natur som bara finns i den här delen av världen. Trots att naturen är karg här, så är detta väldigt speciellt. Om du i lugn och ro vill se stjärnorna på natthimlen – då är detta kanske det allra bästa stället.

Bo i tält i Tunisien

Om man vill bo en natt i tält i Tunisien finns ett flertal ställen att välja mellan. Vi bodde hos Abdelati utanför Douz, där även den svenska Marianne är engagerad. Vi fick inte träffa Marianne, men du kan läsa om livet i öknen på Leva i nuet och du kan också läsa hennes fascinerande berättelse om hur hon hamnade i Sahara på Zitouna Magazine.

Bo i tält i Tunisien

Solnedgång i Sahara – vid våra tält i Tunisien

Vi anlände till ”våra” tält i Tunisien strax innan solnedgången. Det första vi gjorde var förstås att ta med oss våra telefoner och fota solnedgången över sanden. vackert!

Det är en speciell känsla att uppleva solnedången över Saharas öken. Det går inte riktigt att sätta ord på det, men upplevelsen är magisk.

Vår guide fick oss också att göra några hopp framför solnedången. Haha, svårt att hoppa samtidigt. Har du provat någon gång?

Vad Peter gör på bilden nedanför? Han fotar solnedgången tror jag …! Fint var det!

Bröd vid elden

När solen gått ner tändes en eld och vi välkomnades att sitta ner. Det var vårt gäng (fem personer), killarna från tältlägret samt en fransk pappa och hans dotter. Här fick vi se hur man bakar bröd – genom att gräva ner degen rakt ner i glöden! Mycket gott blir det!

Middag i öknen

Efter det goda brödet var det dags för middag. På bilden ser du servitören och den franska tjejen, som var här med sin pappa.

Bo i tält i Tunisien

Som ofta i Tunisien serverades en hel rad förrätter. Först fick vi kalla tilltugg, med bland annat tonfisk, oliver och kryddiga såser. Därefter blev det soppa och klassisk tunisisk ”brick”, det vill säga en friterad liten pirog.

Till huvudrätt blev det lamm och rotfrukter. Också detta smakade mycket bra!

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Kväll vid brasan – med musik och sång

Efter middagen välkomnades vi återigen till brasan. Nu var det inte bara eld, utan också sång och musik. ”Vad handlar sångerna om?”, frågade vi. Jo, de flesta handlar om olycklig kärlek och om kvinnor som inte vill bo hos männen i öknen, fick vi höra.

En natt i tält i Tunisien

När natten närmade sig spanade vi in den fantastiska stjärnhimlen. Sedan var det dags att krypa in i vårt tält.

Bo i tält i Tunisien

Vårt tält var fantastiskt mysigt, och samtidigt enkelt. Vi hade mjuka mattor, varsin säng samt en reltivt svag ljuskälla mellan sängarna.

Bo i tält i Tunisien

Toaletter fanns på kort promenadavstånd, med fina handfat och belysning.

Bo i tält i Tunisien

Soluppgång i öknen

Hur vi sov i vårt tält i Tunisien? Jag (Helena) sov mycket bra, men Peter tyckte att det var kallt (vilket han i och för sig tycker ganska ofta). Nästa morgon vaknade vi tidigt, och gav oss ut för att se soluppgången. Det var lite molnigt denna morgon, så vi fick kanske inte den bästa soluppgången, men ändå var det vackert.

Bo i tält i Tunisien och se soluppgången

Frukost vid vårt tält i Tunisien

Efter morgonens fotosession var det dags för frukost. Man dukade upp till oss utomhus och frukosten blev faktiskt, trots att den var relativt enkel, den bästa frukosten under vår resa i Tunisien!

Bo i tält i Tunisien och äta frukost

Vi bjöds på bröd som bakats under glöden, tillsammans med smör, mjukost, marmelad och halva (konfektyr som äts i Asien och Medelhavsregionen). Dessutom bjöds vi på te, kaffe, kokta ägg samt dadlar och färsk frukt. gott!

Bo i tält i Tunisien och äta frukost
Bo i tält i Tunisien och äta frukost

Avfärd från vårt tält i Tunisien – mot nya äventyr

Efter frukosten var det dags att ge sig av mot nya äventyr. Vi var här på en pressresa tillsammans med en guide, en chaufför och en finsk resebloggerska, och vi hade förstås ett program att följa.

Vad som hände på bilden? Jo, bilen fastnade först i Sahara-sanden, och för att lossa den krävdes att man tömde ut en del luft. För att sedan kunna komma iväg igen måste däcken fyllas med luft igen!

Video från ”Tält i Tunisien”

Campa eller bo i tält i Tunisien – ännu ett alternativ

Innan vi avslutar det här reportaget vill vi också berätta att det finns ytterligare varianter för att campa eller bo i tält i Tunisien. Vi kikade förbi en camping i Douz dit man kan komma med sin husbil eller husvagn, alternativt bil eller motorcykel med tält. Det finns även möjlighet att hyra tält, om man bokar detta i förväg.

campa eller Bo i tält i Tunisien

Vi fick en liten rundvisning på Camping Desert Club, som såg otroligt fin och välskött ut. Här finns allt man behöver som campare, i form av vatten, el, möjlighet att tömma grå- och svartvatten, tvättmaskiner med mera. Dessutom ligger campingen på promenadavstånd från Douz centrum.

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Douz finns en hel del att se och uppleva! Förutom att bo i tält i Tunisien kan du rida kamel eller köra fyrhjuling. Det är också fantastiskt att uppleva Tozeur, med oaser och inspelningsplatser för Star Wars. Om du vill resa längre kan vi rekommendera både Djerba och Tunis.

Har du övernattat i tält i Tunisien? Eller kanske i någon annan ökendestination? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev