Meny Stäng

Fyrhjuling i Tunisien – fartfylld upplevelse i Sahara

Annons

Att köra fyrhjuling i Tunisien är en härlig upplevelse. Vi gav oss ut på en tur vid porten till Sahara – där den vidsträckta öknen börjar och sanddynerna är lite lägre. Ett härligt och fartfyllt äventyr!

Att köra fyrhjuling i Tunisien

Att köra fyrhjuling i Tunisien, eller quad som det heter på engelska, är ett roligt och härligt sätt att uppleva öknen eller naturen. Vi gjorde vår tur strax utanför Douz, i den södra delen av Tunisien.

köra fyrhjuling i tunisien

En tur med fyrhjuling – vid porten till Sahara

När vi kom fram till fyrhjulingsstället i Douz (Place Hancha-Douz) möttes vi av ett flertal olika sorters fyrhjulingar, men också hästar och kameler. Härifrån avgår flera olika turer! Vi fick sitta upp på varsin fyrhjuling och fick instruktioner som var väldigt enkla: gas och broms.

För mig (Helena) som inte har körkort, kändes det helt hanterligt. Lite tryggare kände jag mig nog för att jag förut kört fyrhjuling i Egypten och i Nya Zeeland, men egentligen behöver man inga förkunskaper.

Så var det dags att ge sig iväg ut i öknen. Riktigt roligt!

Vid porten till Sahara är dynerna lite lägre, och det är bra, för det innebär att man utan problem kan köra upp och ner för dem med fyrhjulingarna.

Fyrhjuling i Tunisien

Vi hade riktigt roligt, och Peter lekte med skuggorna i sanden.

Fyrhjuling i Tunisien

Vid ett stopp bland sanddynerna kunde vi ta ytterligare några foton.

På vägen tillbaka mötte vi ett annat gäng, som körde en annan slags fyrhjulingar, och som också såg taggade ut …

Fyrhjuling i Tunisien

Att tänka på när man ska köra fyrhjuling i Tunisien

Funderar du på att köra fyrhjuling i Tunisien? Det är ett roligt och relativt enkelt nöje, som kan passa för de flesta. Här är några saker som kan vara bra att tänka på när du förbereder dig för turen.

  • Klä dig i bekväma och praktiska kläder, som passar för att sitta på en fyrhjuling i virvlande ökensand (och för aktuell temperatur).
  • Se till att skydda dig mot både sol och sand. Det är skönt att ha solglasögon och det kan också vara skönt att kunna svepa en sjal runt ansiktet.
  • Ta gärna med kamera eller mobilkamera, men tänk ut var du ska förvara den när du kör (t.ex. ficka, midjeväska, ryggsäck eller liknande).
  • Om du inte vill köra själv kan du åka som passagerare bakom en förare.
  • Turerna kan till exempel ta 30 min, 1 timme eller 2 timmar.
Fyrhjuling i Tunisien

Vi spanade in ett lättviktsplan

När vi kom tillbaka skymtade vi något spännande innanför någon slags enkla väggar, och vi frågade om vi fick kika in. Det fick vi! Här stod ett lättviktsplan med en slags ”cykel” som grund. Vilket äventyrsfordon! Peter spontana kommentar var ”Jaaa, det här skulle jag vilja prova !” …

Strax intill såg vi ett fordon som såg ut som något slags flygande manick från Star Wars. Spännande! Vi måste säga att öknen lockar till allehanda äventyr!

Kameler

Mer att se och göra i Tunisien

Förutom att köra fyrhjuling i Tunisien finns det förstås många andra upplevelser. I Douz kan du uppleva souken (marknadsgatorna) och du kan också ge dig ut på tur med kamel. I Tozeur finns en intressant gammal medina, och i omgivningarna hittar du flera fina oaser samt en spännande inspelningsplats för Star Wars. Vi kan också rekommendera ön Djerba samt huvudstaden Tunis.

Har du provat att köra fyrhjuling i Tunisien, eller kanske någon annanstans?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev