Meny Stäng

Djerbahood på ön Djerba – fantastisk street art i Tunisien

Djerbahood på ön Djerba i Tunisien bjuder på charmiga kvarter och helt fantastisk street art. När det kommer till gatukonst har detta ställe klättrat upp till en topposition på vår lista. Vi rekommenderar definitivt ett besök här!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Djerbahood på ön Djerba

Djerbahood på ön Djerba visar upp en omfattande samling gatukonst. Kvarteren i sig är charmiga, med vita hus, blå portar, färgstarka blommor och trevliga små butiker. Dessutom bjuder stadsdelen på denna aldrig sinande ström av street art.

Djerbahood street art i Tunisien
Djerbahood street art i Tunisien

Djerbahood finns i byn Erridh på ön Djerba i Tunisien. Platsen ligger drygt 50 mil söder om huvudstaden Tunis.

150 konstnärer från 30 länder

År 2014 deltog 150 konstnärer från 30 länder i skapandet av runt 250 väggmålningar i Djerbahood. Projektet initierades av Itinerrance de Paris gallery för att bjuda på ett ”konstnärligt äventyr” och ledde till positiv uppmärksamhet för hela ön. Området började direkt locka turister, och sedan dess har det utvecklats med en rad nya konstnärer och målningar.

Djerbahood street art i Tunisien

Rundvandring i Djerbahood

Vi besökte Tunisien under en pressresa, och det var under denna resa vi tog oss till Djerbahood. Vi stannade till med bil, under ett relativt oplanerat besök, och började se oss omkring. Vilket fantastiskt ställe!

blå dörrar

Till att börja med är gränderna, som enligt vår guide är judiska, otroligt charmiga. Här promenerar man längs med vitrappade väggar, under målade valv och förbi vackra portar och slingrande blommor.

Här och där dyker små butiker och caféer upp. I de flesta butiker kan man köpa konst och hantverk.

Butiker Tunisien

Det är trevligt att kika på konsten i butikerna, men ännu mer fascinerande är förstås de stora målningarna på väggarna. Här syns verk av helt olika stilar och många har budskap som talar starkt till en.

Det är svårt att sluta fota. Ändå ska du veta att vi bara visar en bråkdel här. När vi googlade efteråt inser vi att det finns så mycker mer.

Djerbahood street art i Tunisien
Djerbahood street art i Tunisien

Att konsten är levande blev tydligt när vi såg en konstnär in action. Just när vi passerade jobbade han på sina bilder. När du kommer hit har de kanske förändrats och utvecklats. Snälla, om du reser hit, fota och berätta för oss!

Nedanför ser du en bild på Peter, under vår promenad i Djerbahood. Vi var här i november och klimatet var härligt.

WIFI.se
Djerbahood street art i Tunisien

Vissa målningar sögs vi verkligen in i. Så mycket känsla i denna street art i Tunisien!

Djerbahood street art i Tunisien

Konst ska vara vacker, men också utmana och ifrågasätta. Vad menade konstnären när han insinuerade att kameler används som leksaker? Vi älskar att konstnärerna kommunicerar med oss och väcker tankar, som ibland också leder till samtal. Summa summarum kan vi säga att Djerbadood är fantastiskt att besöka. Missa inte denna härliga street art i Tunisien!

Djerbahood street art

Video från Djerbahood i Tunisien

Mer att se och göra på Djerba och i Tunisien

Det finns förstås mycket mer att se och göra på ön Djerba i Tunisien. Vi rekommenderar varmt ett besök i den vackra synagogan El Ghriba. Dessutom kan vi tipsa om Parc Djerba Explore, med både krokodiler och konsthantverk, samt Museum of Guellela, som berättar om lokal kultur. Ytterligare ett hett tips är att testa thalassoterapi, det vill säga behandlingar där man använder havsvatten. Dessutom kan man spela golf och naturligtvis njuta av sol och bad.

Moské
På besök i synagogan El Ghriba

Har du besökt Djerbahood?

Har du besökt Djerbahood i Tunisien? Gillar du street art? Vi vill gärna höra vad du tycker och tänker!

Fakta om Djerbahood – street art i Tunisien

  • Land: Tunisien
  • Plats: Byn Erriadh på ön Djerba
  • Antal muralmålningar: Cirka 250
  • Tillkomst: Målningarna gjordes ursprungligen inom ett projekt av Itinerrance de Paris gallery, i juni 2014.
  • Hitta hit: Bil från Tunis tar cirka 6,5 timme. Du kan även flyga direkt från Tunis.
  • Läs mer: Du hittar mer information om denna street art i Tunisien på projektets webbplats, där du också kan ladda ner en karta över konstverken.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev