Meny Stäng

Utsikt från cockpit – en annorlunda flygresa

Under en av våra senaste resor fick en av oss uppleva en annorlunda flygresa, med utsikt från cockpit. Härifrån är vyerna spektakulära och flygturen känns mer ”på riktigt”. Vi kunde förstås inte låta bli att fota, och idag passar vi på att visa våra bilder.

Flyg från Djerba i Tunisien

Efter att vi besökt den härliga ön Djerba i Tunisien var det dags att flyga tillbaka till Sverige. Förr hade många charterbolag direktflyg mellan Djerba och Stockholm – och det kanske kommer igång i framtiden igen – men för närvarande var flygresan lite mer omständlig.

Vi flög först till huvudstaden Tunis, därefter till Frankfurt och slutligen till Stockholm. Och det var på denna första korta flygresa, mellan Djerba och Tunis, som vi fick möjlighet att njuta av utsikt från cockpit.

På plats vid vårt hotell på Djerba: Palm Beach Palace

Flygresa från Djerba till Tunis

Med facit i hand skulle vi förstås ha fotat flygplanet utifrån, men det gjorde vi inte. Det var tidigt på morgonen, och vi var mest måna om att komma ombord och iväg. Vi tycker båda att det är ganska trist och obekvämt att flyga, och funderar mest på hur vi ska fördriva tiden – kanske med en bok, bildredigering, en film, en tupplur eller något ätbart.

På just den här flighten hade vi precis kommit igång med olika aktiviteter när flygplanspersonalen plötsligt kom förbi och tyckte att Peter skulle följa med till cockpit. What?

Utsikt från cockpit – under flygning

Det var vår guide, som tidigare jobbat på det tunisiska flygbolaget och som kände piloterna väl, som lyckades ordna så att Peter fick sitta i cockpit under flygning och landning. Han fick sitta fastspänd på en plats bakom piloterna, och kunde på så sätt se utsikten från en av de bästa platserna i planet.

Att sitta i cockpit under flygning och landning var en fascinerande upplevelse. Man får ju en helt annan vy än från planets små sidofönster, och flygningen känns på sätt och vis mer ”verklig”.

Piloterna själva var väldigt avslappnade, och satt och småpratade under flygningen.

Det var fint väder och en väldigt lugn resa. Under stora delar av flygningen används autopiloten, vilket underlättar piloternas arbete, även om manuell övervakning förstås behövs hela tiden.

Nyhetsbrev

Titta, där är landningsbanan! Vi provade en gång att flyga i flygsimulator i norska Bodö, och vi upplevde det som väldigt svårt att landa. När piloterna skulle ta ner passagerarplanet föreföll det däremot lekande lätt, vilket delvis kan bero på att man använder autopilot vid inflygning, men förstås mest på att piloterna är kunniga och har lång erfarenhet.

Sådär, planet har kommit ner på marken igen!

Piloterna pratar till passagerarna och berättar om förhållandena på destinationen, det vill säga i Tunisiens huvudstad Tunis.

Fler annorlunda flygresor

Att flyga är ofta trångt och obekvämt, och man gör många gånger sitt bästa bara för att fördriva tiden tills man är framme på destinationen. Man vill helst inte ha några äventyr i form av dåligt väder och skakiga flygningar, utan vill bara att resan ska kännas trygg och säker. Men, kan flygresor också bjuda på annorlunda eller (positivt) spännande upplevelser?

Vi minns några flygresor med fantastiska vyer, bland annat över de österrikiska Alperna. Helena minns också inrikesflyg på Island i små plan med endast sju passagerare. Sedan har vi förstås sett bilder på exempelvis sjöflyg på Maldiverna, vilket ser fascinerande ut. Har du varit med om någon annorlunda eller fascinerande flygresa?

Vintersport i Österrikiska alperna
Utsikt över de österrikiska Alperna – från flygplansfönstret

Prenumerera på vårt nyhetsbrev