Meny Stäng

Att göra i Bodö – tips på upplevelser och utflykter

Annons

Efter vår resa till Bodö kan vi verkligen rekommendera den här vackra platsen! Dessutom har vi själva blivit sugna på att se mer av Nordnorge. Här kommer nu vår guide till Bodö, där vi har samlat tips på saker att göra, utflykter och ställen att bo på. Om du vill ta dig hit kan du köra med bil eller husbil – eller flyga direkt från Stockholm på 1,5 timme.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att göra i Bodö

Bodö ligger i Nordnorge, strax söder om det mer kända Lofoten. Fördelen med den här platsen, inte minst på sommaren, kan vara att det inte är fullt så mycket folk här som i Lofoten. Så, vad kan man göra i Bodö då? Ja, en hel del har vi fått erfara. Här är våra tips!

1. Strosa i hamnen

När vi kommer till en ort som ligger vid kusten dras vi nästan automatiskt ner mot havet. Strax nedanför de stora hotellen i stan ligger en charmig hamn full av olika sorters båtar. Här är mysigt bara att strosa runt!

Bodö hamn
Det finns mycket att se och göra i Bodö

2. Testa flygsimulator

Om du inte testat att flyga i flygsimulator förut kan du prova på Newton Flight Academy. Att flyga i simulatorn är precis som att flyga på riktigt (förutom den lilla detaljen att man hela tiden är tryggt kvar på marken). Att lyfta var ganska enkelt, men att landa var desto svårare. Som tur var fick vi lite guidning så att vi kom ner säkert (om än lite skumpigt och snett …).

Flygsimulatorer i Bodö
Testa flygsimulator

3. Besök flygmuseet

Precis intill flygsimulatorn ligger Norsk Luftfartsmuseum. Detta är ett stort och fint museum, med en avdelning för krigsflyg och en avdelning för civilt flyg. Här fastnade vi bland annat vid filmer om tidiga flygningar till Antarktis och gamla foton av zeppelinare. Det finns också många välbevarade flygplan från olika tider i historien.

Flygmuseum Bodö helikopter

4. Åk ribbåt

Nere i hamnen i Bodö hittar du företaget Explore Salten, som erbjuder turer med ribbåt in i Saltströmmen. Förutom att man får se världens starkaste tidvattenström kan man se havsörn och speciella klippformationer. Blött, fartfyllt och väldigt roligt!

Ribbåt Saltstraumen

5. Åk på båttur runt öar

Utanför Bodö ligger väldigt många små öar, dit du kan ta dig med Hurtigbåt. Vi åkte en dag till Arnoy för att bo på fiskecamp, men man kan också ta en tur bara för att se sig om. Många av öarna ska vara riktigt charmiga, som till exempel ön Givær, med sina 15 bofasta invånare. Tidtabellerna (som inte är helt enkla att läsa) hittas på thn.no.

Utsikt från Hurtigbåten, på väg till Arnoy

6. Kolla in street art

I Bodö finns oväntat mycket street art! Den kringresande festivalen UpNorth har satt sin prägel på husen i centrala stan, och om man vill kan kolla in gatukonsten genom att följa en digital karta över konstverken.

Street art i Bodö
Mera street art i Bodö

7. Besök café Hjerterommet

Om du vill ha en skön paus på ett mysigt café kan du gärna ta dig till Café Hjerterommet, som ligger vid Nordland Kulturcenter. Här kan du äta hembakta kakor i hemtrevlig miljö med udda bord och stolar från mormors tid. Själva var vi hungriga och åt ost- och skinkpaj!

Mysigt café i Bodö

Sex utflykter runt om Bodö

Under en resa till Bodö är det troligtvis inte bara stan som lockar, utan kanske framför allt den storslagna naturen runt omkring.  Här är tips på sex spännande utflykter. Vi har skrivit om dem tidigare, så klicka på länkarna om du vill läsa mer!

Vandring

Runt Bodö finns goda möjligheter för vandring, oavsett om du föredrar en kort vandringstur till en strand eller om du söker utmaningar i form av toppbestigning eller grottutforskning.

Vandring

Saltströmmen

Strax söder om Bodö hittar du världens starkaste tidvattenström. Det är en upplevelse att titta på de starka strömmarna, och här finns också möjlighet till fiske och guidade turer.

Saltströmmen i Norge

Kjerringøy

Kjerringøy ligger strax norr om Bodö och kan sägas vara en liten pärla. Förutom vacker natur hittar du här ett intressant handelssted och ett trevligt hotell med god mat.

Kerringoy strand

Fiske vid Arnøy Brygge

Om du är nyfiken på havsfiske kan du boka in dig på fiskecampen Arnoy Brygge, som ligger på Arnøy utanför Bodö. Här kan du fiska hälleflundra, och se säl och havsörn.

Fiske i Nordnorge

Hamarøy med Hamsunsenteret

Hamarøy ligger mellan Bodö och Lofoten, och här växte den norske författaren Knut Hamsun upp. Idag kan du både besöka Hamsunsenteret och författarens barndomshem.

Guider Hamsun-centret

Tranøy

Tranøy ligger söder om Lofoten, inte så långt från Hamsunsenteret. Här kan du bland annat bo i den charmiga Tranoy fyr, och kanske besöka konstutställningen vid havet.

Tranoy fyr

Bo i Bodö

Var ska man bo i Bodö? I centrala stan, strax intill hamnen, ligger flera stora hotell, bland annat Scandic Havet (som vi bodde på) och Grand hotell. En annan variant är att bo lite utanför stan. Vi bodde en natt i Tuvsjyen, inte långt från Saltströmmen.

Scandic Havet

Scandic Havet är ett högt vitt hotell som reser sig över allt annat i Bodö. Från takbaren har man också fantastisk utsikt över hamnen. Hotellet känns kanske inte så personligt, men rummen är utmärkta och det finns en enorm frukost med allt man kan önska sig, inklusive lax, makrill, pannkakor och ett stort utbud av glutenfria produkter.

Scandic Haven Bodö
Frukost Scandic Havet Bodö

Tuvsjyen

I Tuvsjyen bodde vi riktigt mysigt i lägenheten Frøya, i ett hus vid havet. Det kändes riktigt lyxigt att vakna på morgonen med utsikt över havet, och njuta av en trivsam frukost i köket. Vi hann inte se mer av Tuvsjyen än detta, men efteråt fick vi höra att man här också kan uppleva stenåldersmåltider i stenåldershyddor vid havet.

Tuvsjyen
Tuvsjyen Froya

Resa till Bodö?

Med flyg. SAS har alldeles nyss börjat flyga direkt från Stockholm till Bodö tre gånger i veckan. Linjen kommer till att börja med trafikeras under sommaren, och flygturen tar bara 1,5 timme.

Med bil eller husbil. Ett annat alternativ för att resa till Bodö är förstås att ta med bilen eller husbilen. Snabbaste vägen från Stockholm tar ungefär 14 timmar, enligt Google.

Köra bil i Nordnorge

Resa omkring runt Bodö

Om du inte har med egen bil/husbil går det förstås bra att hyra bil. Vägarna runt Bodö är mycket fina, och slingrar sig runt i vackra miljöer. Kurviga vägar i kombination med låga hastighetsbegränsningar gör att det är bra om man inte har alltför bråttom …

Hyra bil i Norge

Om du kör husbil eller har med dig husvagn kan du vara beredd på att hitta massor av campingar. Det är också tillåtet att fricampa i Norge, så länge man respekterar lokala regler. Om du hellre vill resa runt med bussar och båtar kan du skaffa Travel Pass Nordland, som är ett kort som gäller på alla bussar och Hurtigbåtar.

Skulle du vilja resa till Bodö? Eller har du kanske varit i eller runt Bodö, och har ännu fler tips att dela med dig av?

Väg Kerringoy
Vi är väldigt nöjda med vår resa till Bodö!

Att göra i Bodö – på film

Alla våra bästa tips om Norge. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev