Meny Stäng

Fiske i Nordnorge – på fisketur från Arnoy Brygge

Annons

Nu har vi testat fiske i Nordnorge! Igår fick vi möjlighet att hänga med på en fisketur från Arnoy Brygge på ön Arnoy utanför Bodö. Trots att det var lite gråmulet måste vi säga att det var fantastiskt att komma ut i den friska havsluften, och spendera en halvdag bland sälar, måsar och havsörnar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Med hurtigbåt till Arnoy

Fiskecampen Arnoy Brygge ligger på ön Arnoy, utanför Bodö i Nordnorge. Hit tar man sig enklast med så kallad Hurtigbåt, som går mellan de olika öarna runt Bodö några gånger om dagen. Om man bokat in sig på fiskecampen Arnoy Brygge kan personalen sedan möta upp och köra en fram till campen.

Med hurtigbåt till Arnoy
Med hurtigbåt till Arnoy

Arnoy Brygge

Fiskecampen Arnoy Brygge är ett perfekt ställe för den som vill uppleva fiske i Nordnorge. Hit kommer både privata sällskap och företagsgrupper för fiskeupplevelser under sommarhalvåret.

Arnoy Brygge Bodö
Vid Arnoy Brygge
Arnoy Brygge
Många fiskebåtar!

Man bokar in sig i stuga eller lägenhet och hyr båt och eventuell annan utrustning man behöver. Sedan fiskar man! Om man vill kan man också välja att boka in fisketur med guide. Man fixar antingen sin egen mat, eller så väljer man att äta på fiskecampens restaurang.

Rensa fisk
Här kan man rensa sin fisk
Fiske
En del av dagens fångst

Läcker skaldjursbuffé

Varje fredag dukar Arnoy Brygge upp en läcker skaldjursbuffé, eller havrettsbord som det heter på norska. Vilken tur att vi kom till fiskecampen på fredagens eftermiddag! Runt hundra personer hade bokat in sig till kvällens begivenhet, som också bjöd på levande musik och dans.

havrettsbord
Läcker skaldjursbuffé

På skaldjursbordet hittade vi läckerheter som räkor, kräftor, havskräftor, krabba, hummer, kungskrabba, blåmusslor, pilgrimsmusslor och snittar med rom. Bland de lite mer intressanta specialiteterna fanns den traditionella rätten grillad torrfisk (intressant, men inte supergott enligt oss) och rökt valkött (väldigt gott).

Lättrökt valkött
Lättrökt valkött
Skaldjurstallrik
Var ska man börja …?

Fiske i Nordnorge

Nästa morgon var det äntligen dags för att prova på fiske i Nordnorge! Vi fick låna stora fiskeoveraller, vilket var skönt så vi slapp frysa. Sedan gav vi oss iväg i en snabb motorbåt, genom det gråmulna vädret. Innan det var dags att fiska ville vår svenske guide, Andreas Olsson från Arnoy Brygge, kolla in burarna han lagt ner kvällen innan. De var fyllda med massor av stora krabbor!

Krabbfiske
Vår guide kollar burarna – gott om krabbor!

Det finns all möjlig fisk i havet här, men det man i första hand fiskar är hälleflundra, eller kveite som fisken heter på norska. De här fiskarna kan bli enormt stora, och fiskecampens rekord är att få upp en på 180 kilo!

Fisketur Bodö
Vår guide Andreas och Peter i fiskebåten
Fiske i Nordnorge
Ett annat gäng som hyrt fiskebåt från Arnoy Brygge

Peter har fiskat många gånger förut, men för mig (Helena) var detta något helt nytt. Med lite hjälp gick det ändå bra! Jag fick till och med upp en torsk, men den var lite för liten för att spara så vi släppte tillbaka den i havet. Resultatet från hela fisketuren var två små torskar, men om man spenderar en heldag, eller flera dagar, får man enligt guiden nästan säkert upp fisk.

Helena fiskar
Helena testar fiske i Nordnorge

Möten med vilda djur

Fisketuren bjöd inte bara på fisk! Strax efter att vi gett oss av fick vi se stora havsörnar som cirklade över oss. Vi såg tre stycken samtidigt, och dessutom såg vi dem flera gånger under turen.

Havsörn
Havsörn, sedd från vår fiskebåt
Klippor Nordnorge
Över dessa klippor kretsade örnarna …

Vi såg också massor av sälar. Verkligen massor! De låg i stora grupper längs klipporna, och ibland dök de ner i havet när vi körde förbi. Enligt vår guide är det ringsälar, som tydligen också kan kallas vikare. Summa summarum: vi är fantastiskt nöjda med denna fisketur. Detta är en upplevelse vi inte kommer glömma!

Sälar
Ringsälar (vikare)
Sälar Nordnorge
Plums i plurret!
Alla våra bästa tips om Norge. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa i samarbete med  Visit Norway och Visit Bodö. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev