Meny Stäng

Saltströmmen i Norge – världens starkaste tidvattenström

Saltströmmen i Norge, eller Saltstraumen som den heter på norska, är världens starkaste tidvattenström. Hit kommer många för att betrakta skådespelet när de starka krafterna möts i vattnet, men man kan också komma hit för att fiska, dyka, vandra eller ge sig ut på båtturer.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Saltströmmen i Norge

Världens starkaste tidvattenström, Saltströmmen i Norge, flyter mellan öarna Knaplundöya och Straumöya, strax söder om Bodö i Nordnorge. Strömmen uppstår när tidvatten förflyttas mellan de båda fjordarna, och kan uppnå en hastighet på runt 40 km/timmen. Strömmen är så stark att fartyg bara kan passera vissa tider på dygnet, cirka två timmar efter varje ebb och flod. Om man ger sig ut med båt andra tider kan det vara förenat med livsfara.

Saltstraumen bro
Bron över Saltströmmen i Norge, världens starkaste tidvattenström
Grästak
Många äldre hus har grästak, och här trivs fåglarna!

Idag har strömmen utsetts till en av världens bästa platser för dykning, på grund av det rika djur- och naturlivet. Och av precis samma anledning gillar många att komma hit och fiska!

Saltströmmen i Norge
En båt på Saltströmmen i Norge

På guidad tur med Saltstraumen Stories

Vi gick en guidad tur i området med Saltstraumen Stories. Det visade sig att vår guide, Elisabeth, är extremt kunnig och vi fick höra en mängd spännande berättelser från förr. Då, när alla i trakten var fiskarbönder, hade man inget annat val än att lära sig att hantera de tuffa förutsättningarna. Många gick åt i djupet, men man lärde sig också att bygga tåliga båtar och att möta naturen på rätt sätt.

Saltströmmen Bodö
Vid Saltströmmen, söder om Bodö i Nordnorge
Saltströmmen Norge
Vi var inte ensamma om att vilja se världens starkaste tidvattenström
Saltströmmen
Ständigt nya rörelser i det strömmande vattnet

Saltströmmen Stories erbjuder guidade turer med olika inriktning, oavsett om man är intresserad av natur, kultur eller kanske krigshistoria. Vi fick chans att ta del av lite av varje, och fick bland höra hur det gick till den dag då tyskarna intog området …

Vi fick också prova en av de lokala specialiteterna, nämligen ”torrfisk”. Att torka fisk var en vanlig konserveringsmetod förr. Idag är den torkade fisken snarast en delikatess (det vill säga ganska dyr), som till exempel kan ätas som snacks till en öl.

Torrfisk
Man måste banka fisken med hammare, för att kunna äta den

Magic Saltstraumen

Alldeles intill Saltströmmen ligger restaurangen/centret Magic Saltstraumen. Vi åt en fisksoppa här, med namnet ”Bacalhau”. Om man rest genom Portugal slås man av att det här namnet är gemensamt för dessa två länder, Norge och Portugal. Det verkar, om vi förstått saken rätt, som att Portugal importerar torsk från Norge, medan Norge å sin sida importerat receptinspiration från Portugal …

Bacalhau
Fisksoppan Bacalhau

Soppan smakade gott, men det bästa på Magic Saltstraumen var ändå bemötandet från personalen. Riikka och Mika, som båda kommer från Finland och i vanliga fall bor i USA respektive Irland, jobbar i restaurangen på sommaren. Och de vet hur man ska känna sig välkommen!

Magic Saltstraumen
Riikka och Mika på Magic Saltstraumen

Magic Saltstraumen är för övrigt mer än en restaurang. Här finns en utställning med foton från det rika livet under ytan, som verkligen är fascinerande. Man kan också se en halvtimme lång film som berättar om Saltströmmen och om områdets historia. Intressant!

Foton av Vebjörn Karlsson visas på Magic Saltstraumen
Foton av Vebjörn Karlsson visas på Magic Saltstraumen

Precis utanför Magic Saltstraumen finns en camping, men många husbilar står också parkerade på andra ställen, till exempel under bron över Saltströmmen. Husbilar är varmt välkomna i Nordnorge, men det gäller samtidigt att respektera regler och omgivning. Det händer till exempel att husbilsägare tömmer sina tankar lite varstans, vilket förstås väcker irritation och nyligen ledde till en tidningsartikel i en lokal tidning.

Husbilar utanför Magic Saltstraumen
Husbilar utanför Magic Saltstraumen

Vackert landskap

Vi har inte hunnit spendera så lång tid i området runt Bodö ännu, men hittills kan vi säga att vår upplevelse är att detta är en otroligt vacker plats. Tyvärr har vi haft mycket, mycket regn, men vädret kan man ju inte styra över.

WIFI.se
Nordnorge
Grönt och charmigt

Vårt allra första möte med området runt Bodö? När vi kom med hyrbilen från flygplatsen mötte vi fem (!) älgar och en räv …

Älg
Älg – fotad genom bilfönstret
Alla våra bästa tips om Norge. Klicka på bilden!

Denna resa är en pressresa i samarbete med  Visit Norway och Visit Bodö. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev