Meny Stäng

Nobelpristagaren Knut Hamsun – allt började i Hamaroy

Den norske författaren Knut Hamsun anses av många vara den som gav upphov till den moderna romanen, och 1920 tog han emot Nobelpriset i litteratur. På senare år lyfte man istället fram hans starka sympatier för nazismen, och en mörk skugga föll över författaren. Knut Hamsuns bana till framgång (och fall) var lång och brokig. Följ med till Hamsunsenteret och författarens barndomshem i Hamaroy!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Knut Hamsun – uppgång och fall

Knut växte upp i ett fattigt hem i Nordnorge och fick redan som barn tjänst hos en sträng morbror. Senare jobbade han med allt från skomakeri till vägarbete, medan han kämpade med sitt författarskap. År 1890 publicerade han den roman som blev hans stora genombrott: Sult (Svält). 1917 utkom romanen Markens Gröda, som resulterade i Nobelpriset i litteratur.

Knut Hamsuns barndomshem
Här växte Knut Hamsun upp

Under en 70 år lång karriär producerade Knut Hamsun ett 40-tal litterära verk. Med tiden allierade han sig alltmer starkt med nazisterna, vilket ledde till att han i slutet av livet spärrades in på psykiatrisk klinik och förlorade det mesta han ägde.

Hamsunsenteret utsikt
I dessa omgivningar växte Knut Hamsun upp

Hamsunsenteret

Hamsunsenteret ligger i Hamaroy (Hamarøy), mellan Lofoten och Bodö i Nordnorge, i det område där Knut Hamsun växte upp. Byggnaden är spektakulär, och det går inte att missa den där den vinglande letar sig upp bland träden. Arkitekten som ritade centret strävade efter att förkroppsliga den oro och rastlöshet som finns i Hamsuns böcker, vilket resulterat i ett hus nästan helt utan raka linjer.

Hamsun center
Hamsunsenteret sticker upp som en vinglig varelse mitt i naturen

Och vad är det man ser där på toppen? Jo, det är förstås varelsens hår! De långa bambupinnarna rör sig i vinden, och ju hårdare det blåser desto högre blir ljudet.

Bambu
Takets bambu symboliserar hår, och låter högt i vinden

Ingenting har lämnats åt slumpen på centret. En av balkongerna, som för övrigt har fantastisk utsikt, har en försetts med en sned glasvägg som symboliserar hur en av romanfigurerna sträcker sin arm ut genom fönstren för att putsa dem …

Hamsun center
Peter står rak – väggen är sned

Guidade turer

Man kan gå runt i Hamsunsenteret på egen hand, och till exempel kliva in genom dörrar med olika romaners namn, för att hamna bland texter och prylar från just den romanvärlden. Eller så kan man gå på guidad tur, med inriktning på litteratur eller arkitektur. De duktiga guiderna sög effektivt in oss i Hamsuns världar, trots att vi inte läst böckerna.

Guider Hamsun-centret
De duktiga guiderna berättar levande om Knut Hamsuns böcker

Café och camping

Om man vill kan man passa på att äta något i Hamsuncentrets café. Vi kan varmt rekommendera de supergoda våfflorna med lax!

Hamsuncentret
Supergod våffla med lax i caféet på Hamsuncentret

Alldeles intill centret ligger en fiskecamp där husbilarna stod fantastiskt fint vid vattnet. Eftersom vi inte reser med husbil denna gång fortsatte vi, efter stopp vid Hamsuns barndomshem, till fantastiskt fina Tranøy Fyr.

Camping precis utanför Hamsunsenteret
Camping precis utanför Hamsunsenteret

Knut Hamsuns barndomshem i Hamaroy

Knut Hamsuns barndomshem ligger inte långt från Hamsuncentret. På avstånd ser huset ganska imponerande ut, men det har byggts på med tiden, så när det begav sig var det betydligt mindre.

Knut Hamsuns barndomshem
Knut Hamsuns barndomshem (som på den tiden var mindre)

Fram till 18:00 på dagarna (åtminstone under säsong) finns en guide som tar emot anmälda såväl som oanmälda gäster i barndomshemmet. Här bjöds vi på kaffe, kakor och levande berättelser, av en ung guide med brinnande engagemang för sin Hamsun. När vi sedan lämnade huset gick han tillbaka upp till sin läsfåtölj, där han kunde läsa vidare i Hamsuns romaner och samtidigt spana genom fönstret efter nya besökare …

WIFI.se
Barndomshem Knut Hamsun Hamaroy
Det ”stora” rummet i Knut Hamsuns barndomshem i Hamaroy
Knut Hamsun barndomshem
Det lilla köket
Knut Hamsun barndom
Pojkarnas sovrum, där Knut sov som barn
Alla våra bästa tips om Norge. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa i samarbete med  Visit Norway och Visit Bodö. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev