Meny Stäng

Nordiska museet 150 år – Jubileumsbro och nya utställningar

Annons

Nordiska museet i Stockholm fyller 150 år, och detta firas bland annat med en jubileumsbro och nya utställningar. Vi var på plats under invigningen och kan berätta om museets nyheter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Invigning av Jubileumsbron

Den 24 oktober 2023 fyllde Nordiska museet 150 år, och vi var på plats för bland annat invigning av den nya Jubileumsbron. Programmet började med sång av Radiokören samt tal av Sanne Houby-Nielsen, styresman för Stiftelsen Nordiska museet.

Därefter invigningstalade kulturminister Parisa Liljestrand. Hon hade fått i uppgift att läsa upp tre framtidsönskningar, som sedan skulle förslutas i en tidskapsel. I korthet önskade hon ett säkrare, grönare och friare Sverige.

Därefter klippte hon bandet för den nya Jubileumsbron.

Jubileumsbron – för ökad tillgänglighet

Jubileumsbron, som invigdes tillsammans med en ny hiss, är efterlängtade och nödvändiga för att möta dagens krav på tillgänglighet. När byggnaden uppfördes skedde det i tre etapper, vilket ledde till nivåskillnad på det översta planet som lösts med trappor. Detta har under alla år varit ett problem för till exempel barnfamiljer och personer med rörelsenedsättning, och den nya bron erbjuder nu en lösning på detta.

Bron, som ritats av Nordiska museets husarkitekter, bjuder dessutom på en läcker utsikt över museets mäktiga hall, med den stora Gustav Vasa-statyn.

Ny utställning: Strindberg vs. Youssef

Den 27 oktober öppnar utställningen ”Strindberg vs. Youssef”, som utgår från Strindbergs självbiografiska verk Inferno. Under pressvisningen fick vi möta konstnären Daniel Youssef och Vanessa Candy, chef Museiupplevelsen och curator för utställningen.

Daniel Youssef arbetar med omkullkastade ord och neon för att iscensätta sitt verk, och pratade om hur lätt det är att gå vilse i språket, när man använder Google Translate för att översätta från svenska, till engelska, till arabiska och sedan tillbaka igen.

Vanessa Candy berättade bland annat att Strindberg en gång i tiden var en viktig ”skaffare” för Nordiska museet, det vill säga en person som samlade föremål till museet. I utställningen ingår för övrigt också ett av hans konstverk – den dubbelsidiga målningen ”Vågen VIII” och ”Vågen VI” – med ett ödesmättat motiv som Strindberg återkom till många gånger.

Konstnären Daniel Youssef vid ett porträtt av August Strindberg

Förhandstitt på utställningen ”Nordbor”

Utställningen ”Nordbor” är Nordiska museets största utställning någonsin. Med hjälp av 4000 föremål och bilder berättar utställningen om livet i Norden under 500 år.

Till skillnad från andra utställningar, som haft fokus på ett visst tema, får man istället följa utvecklingen i Norden över tid. Utställningen lyfter verkliga berättelser och man får följa tre spår: Natur, Familj och Tro. Efter fem års förberedelser öppnar utställningen i februari 2024. Vi fick bara se en liten del nu – en förhandstitt – och denna vill vi gärna komma tillbaka till för att se i sin helhet!

WIFI.se

Härlig promenad från Nordiska museet

Efter vårt besök på Nordiska museet promenerade vi tillbaka in mot centrala Stockholm. Fantastiskt härligt höstväder att promenera i!

När besökte du Nordiska museet senast? Blir du nyfiken på att se museets nyheter?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev