Meny Stäng

Tapas: en smakfull resa genom Spanien

Annons

Gästskribent: Miss Lopez

Spanien, ett land som förknippas med sol, sand och ett passionerat sätt att leva, är en plats jag är glad att komma ifrån och aldrig vill klippa banden till, även om jag tillbringar mestadels tid i Sverige.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nyligen hade jag förmånen att ge mig ut på en tapasresa, och varje gång jag beger mig till Spanien måste jag säga att ju mer jag äter tapas, desto bättre blir det, en riktig smakupplevelse för mig, och dessutom ett barndomsminne. Jag vet hur mycket ni älskar mat, så nu vill jag dela med mig av mina upplevelser och några av mina favoriter bland de otaliga tapasrätter jag provade under min resa.

Det är något speciellt med att äta tapas i Spanien. Jag tycker att det är hela upplevelsen och atmosfären som gör att tapas smakar bättre i Spanien. Om du någonsin ska äta tapas, så är det i Spanien du ska göra det!

Den samlade smakupplevelsen från de små rätterna är som en resa genom landets varierande landskap och kulinariska traditioner. Jag älskar variationen i smaker, så tapas är perfekt för mig. Varje gång jag sätter foten i Spanien är jag fast besluten att smaka på allt jag kommer över, och jag blev inte besviken.

På plats i Spanien

En av mina favoriter är Calamares a la Romana

En Frasig Favorit. En av de allra första tapasrätterna jag smakade under mitt senaste besök var Calamares a la Romana. Jag blev omedelbart förälskad, och jag vill påpeka att smaken påminner mig om min barndom i Spanien när jag åt Bocadillo de calamares, något som är mycket karakteristiskt, särskilt i Madrid.

Dessa lättfriterade bläckfiskringar är krispiga på utsidan och möra på insidan. Så gott! Serverade med en klyfta citron och en vitlökssås, utgör de en perfekt kombination av smaker och texturer. Bara av att skriva om det vattnas min mun när jag kommer ihåg smaken. Det är något med den marina smaken som gör dem till en oslagbar favorit.

Calamares a la Romana

Pimientos de Padrón

Den lilla överraskningen. På en liten tapasbar i en liten by i norra Spanien, närmare bestämt i Padron, Galicien, där de kommer ifrån och nu är de kända över hela världen, blev jag introducerad till de riktiga Pimientos de Padrón – små, gröna paprikor som är kända för att vara en riktig chansning. De flesta av dem är milda, men några kan vara riktigt heta.

Det är som en smaksatt där varje tugga är en överraskning. Smaken är så mycket bättre på plats! De serverades i olivolja och flingsalt, vilket framhävde deras naturliga smak. Jag kunde inte sluta äta dem och insåg att de var en underbar smakupplevelse som jag inte visste att jag saknade.

Pimientos de Padrón

Paella

En rätt med historia och karaktär. När man talar om spanska rätter är det omöjligt att inte nämna paella. Denna ikoniska rätt har en rik historia och finns i många olika variationer över hela Spanien. Under min resa till Valencia, paellans hemland, besökte jag en restaurang som specialiserar sig på denna läckra rätt.

Det var något magiskt med att se kocken laga paellan över en öppen eld och doften som spred sig i luften. Den saffransfärgade riset, de saftiga skaldjuren och den perfekta balansen av kryddor gjorde det till en oförglömlig måltid. Förresten brukade min mamma laga paella varje söndag, så paella är för mig lika med fest!

Chipirones

Små, men smakfulla skaldjur. Ett annat skaldjur som jag inte kan få nog av är chipirones, eller små bläckfiskar. Dessa små varelser grillades perfekt och serverades med en skvätt citron. Jag älskade smaken av dem, som påminner om havet. Deras textur var otroligt tillfredsställande, och jag fann mig själv beställa dem om och om igen.

WIFI.se

På tapasresa i Spanien

Varje gång jag är i Spanien blir en tapasresa aldrig densamma som den förra, alltid en smakupplevelse som kommer att följa mig under lång tid framöver och kan leva kvar inom mig tills det är nästa gång att komma hem till Spanien igen. Både Spanien och Sverige är hem för mig. Det är något med den mångfalden av smaker, de enkla men fängslande rätterna och den vänliga atmosfären i de spanska tapasbarerna som gör det till en oförglömlig upplevelse.

Tapas i Spanien

Att utforska olika regioners tapas är som att göra för mig en kulinarisk resa genom Spaniens mångfaldiga kulturer och landskap. Från de kustnära smakerna i Andalusien till de smakerna i Katalonien, eller Galicien och Madrid, där jag kommer ifrån, är varje tugga en resa i sig själv.

Så om du någonsin har möjlighet att resa till Spanien, se till att utforska tapasvärlden på egen hand. Kom ihåg att atmosfären gör så mycket för smaken, så jag skulle säga att tapas är en livsstil att uppleva på plats. Du kommer att upptäcka att det finns så mycket mer att älska än de klassiska tapasrätterna jag nämnt här. Det finns alltid något nytt att upptäcka och smaka, och jag är övertygad om att du kommer att bli lika förtjust i tapas som jag blev.

Jag har dessutom bostad i norra Spanien så jag pendlar ofta mellan Spanien och Sverige, så mina tapasresor till Spanien och mina äventyr med tapas har för alltid förändrat min syn på mat. Från de frasiga Calamares a la Romana till de överraskande Pimientos de Padrón, från den traditionsrika paellan till de små men smakfulla chipirones, har jag alltid funnit en ny kärlek varje gång på nytt till spanska rätter.

Jag ser fram emot att återvända till Spanien och utforska ännu fler tapasrätter, för i Spanien är maten en källa till glädje och kärlek, och det är en kärlek jag har tagit med mig hem, även i Sverige. Tack för att du följde med mig på denna tapasresa till Spanien. Jag hoppas att du också får möjlighet att upptäcka de fantastiska smakerna och rätterna som detta vackra land har att erbjuda. Glöm inte att uppleva tapas på plats i Spanien, där smaken är som bäst, speciellt på vingårdar och i varje gathörn i de spanska städerna. 

Sardinas
Croquetas

Så om du någonsin har möjlighet att resa till Spanien, se till att utforska tapasvärlden på egen hand. Kom ihåg att atmosfären gör så mycket för smaken, så jag skulle säga att tapas är en livsstil att uppleva på plats. Du kommer att upptäcka att det finns så mycket mer att älska än de klassiska tapasrätterna jag nämnt här. För mig är Spanien mycket mer än sol och sangria, och jag vill gärna dela med mig av den rika kulturen och de otaliga kulinariska skatterna som detta vackra land har att erbjuda.

¡Viva España, Tapas & feelgood!

Miss Lopez

Följ Miss Lopez här:

Sverige

Miss Lopez

Isabel López är en framstående spansk-svensk entreprenör med utbildning i juridik samt sociologi från Stockholms universitet och omfattande erfarenhet som expert inom influencer-marknadsföring och sociala medier i Sverige. Under de senaste åren har hon byggt en stark karriär inom digital marknadsföring. Sedan 2009 har Isabel spelat en central roll som digital skapare under varumärket @misslopez i sitt eget företag i Sverige. Under sin yrkeskarriär har hon lett, utvecklat och deltagit i många online-marknadsföringsprojekt, med särskild kompetens inom branscher som handel, mode, turism, hälsa, coaching och personlig utveckling.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev