Meny Stäng

Santiago de Compostela – en pilgrimsresa till själen

Annons

Gästskribent: Miss Lopez

För inte så länge sedan vandrade jag pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, och jag är mycket tacksam för den erfarenheten. Jag är uppvuxen i A Coruña, som ligger en halvtimmes bilresa därifrån, och jag studerade juridik vid universitetet i Santiago de Compostela i Spanien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jag har aldrig jobbat som advokat eftersom jag flyttade till Sverige, men lärdomen har alltid följt med mig. Galicien är också mitt hemland och kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Jag vill hedra min älskade mor, som gick bort för några månader sedan och som också härstammar från det här landet där jag föddes.

Att vandra på Pilgrimsvägen till Santiago de Compostela är en resa som går långt bortom en enkel vandring. Det är också en spirituell och självutvecklingsresa i äkta Galicien, där man följer de historiska spåren av pilgrimer från hela världen. Jag bestämde mig för att följa denna uråldriga väg, den franska väggen så kallad och jag gjorde det tillsammans med en vän.

Historien om Pilgrimsvägen till Santiago de Compostela sträcker sig tillbaka över tusentals år. Om du inte vet så mycket om denna pilgrimsled kan jag berätta att det är en färd som har lockat människor av alla trosriktningar och kulturer. Pilgrimerna vandrar till katedralen i Santiago de Compostela för att hylla aposteln Jakob den äldre, vars kvarlevor sägs vara begravda där. Under medeltiden blomstrade denna väg som en viktig pilgrimsled genom Europa.

Vår resa började med spänning och en känsla av äventyr. Vi hade hört talas om de fantastiska vyerna, den rika historien och de underbara människorna längs vägen och det stämmer.

Vi fick inte bara en känsla av trygghet genom att allt var välorganiserat, vi hjälpte varandra också att hitta det perfekta boutique-hotellet i varje stad vi besökte. Varje hotell var unikt och fullt av karaktär, vilket tillför en extra dimension till vår resa.

Det som verkligen gjorde vår Pilgrimsväg minnesvärd var dock naturen, det gröna landskapet och maten. Galicien är känt för sin rika och jordnära mat, och vi blev bortskämda med lokala delikatesser. Från färska skaldjur till saftiga kötträtter och de mest utsökta ostar, var varje måltid en smakrik upplevelse.

Vi provade traditionella rätter som pulpo a la gallega (bläckfisk), ”lacón con grelos” (kål och fläsk) och empanadas (fyllda pajer). Vi insåg tillsammans att maten i Galicien inte bara var näring för kroppen utan också för själen.

Att göra denna väg tillsammans med en nära vän gjorde det ännu mer betydelsefullt. Vi delade på utmaningarna och glädjen, de tysta stunderna och de livliga samtal som uppstod under våra dagliga vandringar. Det var en tid för eftertanke och reflektion, och vi lärde oss känna oss själva bättre i processen.

Pilgrimsvägen till Santiago de Compostela är inte bara en resa för kroppen utan också för själen. Den tar dig genom hisnande landskap, historiska platser och ger dig möjligheten att utforska din inre resa. Jag rekommenderar verkligen att göra vägen till alla oavsett din tro, det är en resa för alla.

Vår resa avslutades med ankomsten till katedralen i Santiago de Compostela. Att se den imponerande byggnaden efter månader av vandring var en oerhörd känsla av prestation. Men ännu viktigare var den inre frid och insikt som vi hade vunnit under vår tid på Pilgrimsvägen. Så trötta vi blev!

WIFI.se

Pilgrimsvägen till Santiago de Compostela är en erfarenhet som kommer att följa mig resten av livet. Det har lärt mig att resan i sig är värdefull, och att varje steg vi tar kan vara en resa mot insikt och självutveckling. Jag är tacksam för att jag delade denna resa med en nära vän och att vi hjälpte varandra att göra det till en minnesvärd upplevelse.

Vi hälsar varandra med orden ”Buen Camino” på vägen!

¡Buen Camino & Feelgood!

Fakta om pilgrimsvägen till Santiago de Compostela

  • Start: Pilgrimsleden till Santiago de Compostela kan börja från olika platser, men den mest kända och traditionella startpunkten är den Franska leden, som tar sin början i staden Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike. Det finns också andra leder som den engelska vägen med flera.
  • Stopp: Pilgrimsleden avslutas vid katedralen i Santiago de Compostela i nordvästra Spanien, där pilgrimer traditionellt besöker katedralens heliga grav.
  • Total längd: Den totala sträckan varierar beroende på vilken pilgrimsled du väljer, men den Franska leden är ungefär 800 kilometer lång. Det räcker med att gå 100 km om man går för att få kreditering att man har gjort Vägen med det finns andra varianter.
  • Antal dagsetapper: Antalet dagsetapper beror på din egen fysiska kondition och hur långa sträckor du är bekväm med att gå varje dag. Generellt tar det omkring 30-35 dagar att vandra hela den Franska leden.
  • Svårighetsgrad: Svårighetsgraden varierar beroende på din egen fysiska förmåga och vilken pilgrimsled du väljer. Den Franska leden inkluderar kuperad terräng och kräver en måttlig till god fysisk kondition. Det är viktigt att vara förberedd på att gå långa sträckor varje dag.
  • Bästa årstid: Den mest populära tiden att vandra pilgrimsvägen är under våren och hösten (april till oktober), när vädret vanligtvis är milt och vägarna är öppna. Sommarmånaderna kan vara mycket varma, vilket kan vara utmanande.
  • Bokning/planering: Vanligtvis behöver du inte boka i förväg för att vandra pilgrimsvägen, men det kan vara klokt att boka boende i de större städerna längs vägen, särskilt under högsäsong. Du kan själv planera din resa eller använda en researrangör som specialiserar sig på pilgrimsvägen för att hjälpa med logistik och boende. Det är viktigt att ha pilgrimspasset ”Credencial del Peregrino,” som du stämplar vid olika platser längs vägen för att bevisa din pilgrimsfärd. Detta krävs för att få pilgrimscertifikatet (Compostela) när du når Santiago de Compostela. För att få stämpel krävs vanligtvis att du har gått minst 100 km, men det finns även andra kriterier.
Miss Lopez

Följ Miss Lopez här:

Sverige

Miss Lopez

Isabel López är en framstående spansk-svensk entreprenör med utbildning i juridik samt sociologi från Stockholms universitet och omfattande erfarenhet som expert inom influencer-marknadsföring och sociala medier i Sverige. Under de senaste åren har hon byggt en stark karriär inom digital marknadsföring. Sedan 2009 har Isabel spelat en central roll som digital skapare under varumärket @misslopez i sitt eget företag i Sverige. Under sin yrkeskarriär har hon lett, utvecklat och deltagit i många online-marknadsföringsprojekt, med särskild kompetens inom branscher som handel, mode, turism, hälsa, coaching och personlig utveckling.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev