Meny Stäng

Med Polferries till Polen – och ett besök i Gdansk

Annons

Vi har gett oss av på en liten roadtrip, som startade med Polferries till Polen, från Nynäshamn utanför Stockholm. Fördelen med att ta färjan från Nynäshamn är förstås, om man bor i Stockholm eller norröver, att man slipper köra ända ner till färjorna längst söderut i Sverige. Det är bara att kliva ombord på kvällen, och nästa förmiddag är man framme.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

FREEDOMtravel på höstig roadtrip

Den här roadtripen planerade vi tidigt i höstas, under mässan Elmia Husvagn Husbil närmare bestämt. Peters bror Micke, som jobbar tillsammans med oss med FREEDOMtravel, ville få till möten med några samarbetspartners, samtidigt som han ville att vi skulle göra en resa tillsammans för att prata ihop oss och få gemensamma upplevelser.

Krakowresor

Resan går genom norra Polen och därefter genom södra Sverige, och åter till Stockholm. Det blir en knapp vecka och vi reser med personbil, eftersom vi ställt in husbilen för vinterförvaring.

Polferries till Polen – från Nynäshamn till Gdansk

Vi startade resan med Polferries till Polen. Rutten går från Nynäshamn, strax utanför Stockholm, och direkt till Gdansk. Det är en ganska lång resa (cirka 18 timmar), men det är väldigt smidigt att slippa bila ända ner till Skåne. Dessutom gör tiderna att resan blir bekväm.

Man kör ombord tidig kväll, så att man kan spendera kvällen i restaurang och bar, och sedan kan man i lugn och ro sova hela natten. När man vaknar på morgonen är det dags för frukost, kanske shopping i butiken och sedan lite häng på däck, för att se när fartyget glider in i hamnen i Gdansk.

Med Polferries till Polen

Ombord på Polferries M/F Wawel

Vi hade allra helst velat åka med M/F Nova Star, som är Polferries nyaste och mest moderna fartyg. Nu blev det inte så, utan resan gick med M/F Wawel, som vi rest med flera gånger förut. Detta fartyg är också utmärkt att resa med, och ombord finns bland annat buffetrestaurang, a lá carte-restaurang, bar och butik.

Polferries fartyg Wawel, foto: Polferries

Man kan köpa WiFi ombord om man vill, men vi gjorde inte det, och jag (Helena) passade på att läsa en god bok istället. Riktigt skönt att få tid till det!

Kväll i bar och restaurang

Vi inledde kvällen med häng i baren, där vi njöt av varsin god polsk öl. Därefter blev det middag i a lá carte-restaurangen för vår del. Det är förstås billigare att äta i buffetrestaurangen, där du hittar sånt som schnitzel, kyckling och andra enkla rätter, men vi ville njuta av starten på resan och umgås flera timmar med god mat och dryck. Så det fick bli finrestaurangen!

Med Polferries till Polen

Vi startade alla tre med varsin krämig kantarellsoppa, som var supergod. Därefter valde Micke oxfilé och Peter och jag (Helena) valde en polsk maträtt som är en favorit för oss: anka med rödkål och äpple, och det var precis så gott som det ska vara! Servicen i restaurangen var dessutom superbra, vilket bidrog till en väldigt trevlig kväll.

Att anlända med Polferries till Polen

Följande morgon startade vi med en riktigt god och avslappnad frukost i restaurangen. Därefter var det bara någon timme kvar tills vi anlände i Gdansk, runt 11:30 på förmiddagen.

Med Polferries till Polen - frukost

Museum of the Second World War

I Gdansk körde vi direkt till Museum of the Second World War – ett besök vi hade planerat redan i förväg. Polferries är officiell partner till museet och om man behåller sitt boardingpass efter resan får man 20 procents rabatt på inträdet till museet. Rabatten gäller i 30 dagar efter resan med Polferries.

WIFI.se
Museum of Second World War i Gdansk

Wow, vilket otroligt imponerande museum! I denna arkitektoniskt unika, och gigantiska byggnad, berättar man om Andra världskriget på ett helt nytt sätt.

Museum of Second World War i Gdansk

Utställningarna är oerhört snygga och modernt utförda, och man ”drabbas” verkligen av krigshistorien. Kanske känns det ännu starkare idag, när vi återigen lever i en orolig och turbulent tid. Missa inte detta museum när du besöker Gdansk!

En härlig dag och kväll i Gdansk

Gdansk är en fantastisk stad, och vi älskar att komma hit. När vi först kom in till centrum regnade det lite, så vi valde att spendera någon timme på hotellet innan vi promenerade ut på stan. Då gjorde sig Gdansk kanske som bäst! Det var nästan milt i luften och de vackra byggnaderna avtecknade sig majestätiskt mot kvällshimlen.

Med Polferries till Polen - Gdansk
Gdansk

Vi promenerade i de vackra kvarteren, längs uteserveringar och butiker som säljer bärnsten och andra souvenirer. När vi blev hungriga blev det middag på restaurang Goldwasser – mysig atmosfär, utmärkt service och mycket god mat!

Hotell Celestin Residence i Gdansk

Det finns massor av hotell att välja på i Gdansk, och vi tog in på Celestin Residence. Det här hotellet har ett utmärkt läge för att promenera in till de centrala delarna av Gdansk och jättefina rum, till rimligt pris. Vi var mycket nöjda med detta hotell! Denna gång blev det bara en natt, och därefter fortsatte resan vidare …

Har du rest med Polferries till Polen?

Har du rest med Polferries till Polen? Har du varit i Gdansk? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Polferries till Polen

  • Rutter: Nynäshamn – Gdansk och Ystad – Swinoujscie
  • Fartyg: M/F Nova Star, M/F Cracovia, M/F Mazovia, M/F Wawel och M/V Baltivia
  • Läs mer: Du hittar mer info på Polferries.se
Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev