Meny Stäng

Helhalvön i Polen – Långa vita paradisstränder

Annons

Helhalvön i Polen bjuder på fantastiska vyer. Denna halvö är en 35 kilometer lång landtunga som sträcker sig ut i Östersjön. På de flesta ställen är landtungan så smal att man går tvärsöver på fem minuter. Känslan här, när man går längs de långa vita sandstränderna, är nästan lite exotisk.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Helhalvön i Polen – Polens längsta halvö

Helhalvön i Polen är en lång och smal halvö som nästan är 35 kilometer lång och endast mellan 100 meter och tre kilometer bred. Längs med den smala landtungan löper en bilväg. På sidan som vetter inåt fastlandet ligger många campingar precis intill stranden.

Krakowresor
Helhalvön i Polen

Hel ligger strax norr om Gdynia, längs den polska Östersjökusten.

Helhalvön i Polen – en landtunga med strand på två sidor

Helhalvön bjuder på strand på båda sidor. För att nå den yttre stranden, som vetter ut mot det öppna havet, får man ofta promenera genom en bit tallskog innan man når stranden.

Grön skog

Den yttre stranden är om möjligt ännu vackrare än den inre, men vattentemperaturen kan å andra sidan vara bättre på insidan. På båda sidorna är det populärt att bada, och på insidan är det dessutom populärt att surfa.

Helhalvön i Polen

Gott om campingar och rum

Vill man campa finns det gott om ställen att välja på. Långa sträckor avlöser den ena campingen den andra. Nu är det lågsäsong och lätt att få plats, men om man är här mitt i sommaren får man vara beredd att boka plats i förväg. Helhalvön i Polen är mycket populärt bland polska campare!

Om du inte har med ett campingfordon eller vill bo i stuga finns det också gott om rum att hyra i städerna på halvön. Håll utkik efter skyltar där det står ”pokoje” (rum).

Camping Maszoperia på Helhalvön i Polen

Camping Maszoperia

Vi har flera gånger stått på den camping som heter Camping Maszoperia, som ligger precis intill den långa sandstranden på insidan av landtungan. Detta är en stor camping med plats för många husbilar och husvagnar. Här finns också stora och bra servicehus, en liten restaurang som är riktigt trevlig och en butik där man kan hitta lite enklare matvaror.

Maszoperia på Helhalvön i Polen
Camping Maszoperia på sommaren

Paradis för surfare och fågelskådare

Om den kusten som vetter utåt mot det öppna havet är ett paradis för den som vill sola och bada så är den inre kusten istället ett paradis för den som vill surfa. Här hittar man både vindsurfare och kitesurfare. Nu, i september, såg vi dessutom ett helt gäng fågelskådare. Det här är ett paradis, inte långt från Sverige, som vi varmt kan rekommendera!

Kitesurf
Kitesurf

Mer att se och göra i närheten

Från Helhalvön är det inte långt till det kända trestadsområdet med de populära städerna Gdansk, Gdynia och Sopot. Du kan också besöka mysiga orter vid kusten som Rewa och Łeba. Klicka på bilden nedan för ännu fler tips om spännande besöksmål i Polen.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev