Meny Stäng

Mechelinki – Den lilla charmiga fiskebyn i Polen

Mechelinki har varit en liten sömnig fiskeby vid den polska Östersjökusten. Inte långt härifrån ligger semesterorter som Rewa, Hel och Sopot, men hit till Mechelinki har nästan inga turister hittat … ännu. Men nu kanske det börjar ändras. Med hjälp av EU-pengar har byn kunnat bygga en pir ut i vattnet, och både restauranger och hotell börjar växa fram.

Charmigt i Mechelinki

Fortfarande är det precis sådär charmigt som man önskar: man kan vandra längs stranden utan trängsel och varje dag kan man köpa färsk fisk, när fiskebåtarna kommer in med dagens fångst.

Det finns ingen camping eller ställplats, men det finns stora parkeringsplatser direkt vid stranden där det är gratis att stå på helgen, och på vardagarna kostar det 20 kr/dag. Här kan man också njuta av havet och sola och bada, eller kanske segla.

Piren i Mechelinki
Mechelinki fiskebåt
Mechelinki båtar
Mechelinki sjöfåglar

Restauranger

Flera restauranger har öppnat längs den lilla strandremsan. De flesta är av enklare sort, och hit kan man komma för att till exempel äta soppa eller panerad hälleflundra med pommes frites, rödkål och rivna morötter. Eller för att bara ta en öl.

Om man går en liten bit upp från stranden kan man också ta sig till Osada Wedrowca, på Szkolna 23, där vi varit några gånger. Här är borden dukade med spetsdukar och det finns prydnadssaker och tavlor överallt.

Det känns ungefär som att komma hem till någons mormor. När man ätit klart kan man dessutom förflytta sig till länsfåtöljerna, bredvid burarna med nymfparakiter. Ett riktigt mysigt ställe där man kan äta traditionell polsk mat!

Restaurang i Polen
Peter med våra vänner Lennart och Beata på restaurang Osada Wedrowca i Mechelinki

Fina områden

Från Mechelinki kan man gå under timmen till Gdynia längs med stranden om man har lust. Städerna ligger som ett pärlband längst kusten. Vill man ha lugn och ro utan massor med människor så är Mechelinki en skön plats att vara på. Här finns stränder och naturskyddat område så man kan gå flera timmar utan massa folkliv.

Mechelinki
Michelinki

Prenumerera på vårt nyhetsbrev