Meny Stäng

Mechelinki – Den lilla charmiga fiskebyn i Polen

Annons

Mechelinki har varit en liten sömnig fiskeby vid den polska Östersjökusten. Inte långt härifrån ligger semesterorter som Rewa, Hel och Sopot, men hit till Mechelinki har nästan inga turister hittat … ännu. Men nu kanske det börjar ändras. Med hjälp av EU-pengar har byn kunnat bygga en pir ut i vattnet, och både restauranger och hotell börjar växa fram.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mechelinki i Polen

Att vi hittat till Mechelinki beror mycket på att våra vänner har en semesterlägenhet här, och vi har blivit väldigt förtjusta i den här platsen.

Krakowresor
Piren i Mechelinki

Mechelinki ligger i norra Polen, cirka 14 kilometer norr om Gdynia.

Charmigt i Mechelinki

Fortfarande är det precis sådär charmigt som man önskar: man kan vandra längs stranden utan trängsel och varje dag kan man köpa färsk fisk, när fiskebåtarna kommer in med dagens fångst.

Mechelinki fiskebåt
Mechelinki båtar
Mechelinki sjöfåglar

Strand för bad och segling

Mechelinki har en fin och lugn liten sandstrand, där man kan sola och bada. Vi har mest använt stranden när killarna, Peter och Lennart, ska leka med sin katamaran.

Fotografering
Segeltur med katamaran

Flera gånger har det gått bra, men en gång gick det värre. De fick rejäl fart när de kryssade ut, men andra gången de slog smällde det till och masten föll i havet. De kunde inte ta sig någonstans utan fick invänta hjälp och bogsering från en vattenskoter.

katamaran
kapsejsad katamaran
Ups, nu är det lite problem.

Restauranger i Mechelinki

Flera restauranger har öppnat längs den lilla strandremsan. De flesta är av enklare sort, och hit kan man komma för att till exempel äta soppa eller panerad hälleflundra med pommes frites, rödkål och rivna morötter. Eller för att bara ta en öl.

Öl
Efter segelturen med katamaranen var vi värda en öl

Om man går en liten bit upp från stranden kan man också ta sig till restaurangen Osada Wedrowca, på Szkolna 23, där vi varit några gånger. Här är borden dukade med spetsdukar och det finns prydnadssaker och tavlor överallt.

Det känns ungefär som att komma hem till någons mormor. När man ätit klart kan man dessutom förflytta sig till länsfåtöljerna, bredvid burarna med nymfparakiter. Ett riktigt mysigt ställe där man kan äta traditionell polsk mat.

Restaurang i Polen
Peter med våra vänner Lennart och Beata på restaurang Osada Wedrowca i Mechelinki

Fina områden

Mechelinki bjuder också på vacker natur, inte minst längs kusten. Du kan till exempel promenera mot Rewa, genom naturskyddsområden fyllda av fåglar. Du kan också välja att promenera längs kusten i den andra riktningen, mot den större staden Gdynia.

Mechelinki
Michelinki

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Så vitt vi vet finns ingen camping i Mechelinki, men du kan om du vill utgå från campingen Noclegi ”Kotwica”, som ligger centralt i Rewa. Hotell finns däremot, som till exempel Klif Resort, och även rumsuthyrning.

Michelinki

Mer att se och göra i närheten

Från Mechelinki är det promenadavstånd till den fina lilla semesterorten Rewa. Det är heller inte långt till den fantastiska Helhalvön, som sträcker sig ut i havet med stränder på båda sidor. Dessutom har du trestadsområdet i närheten, med Gdynia, Sopot och Gdansk. Ännu fler tips till Polen hittar du genom att klicka på bilden nedan.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev