Meny Stäng

Disputation och disputationsfest

Annons

Till slut var det dags för disputation och disputationsfest! Igår presenterade jag min forskning och innehållet i avhandlingen inför publik. Efter presentationen var det dags för opponenten, Dr. Craig Melville från University of Glasgow, att leda utfrågningen och diskussionen. Han ställde kluriga, men bra frågor. Jag var väldigt, väldigt nöjd med opponenten, men efter två timmars utfrågning på engelska var jag ändå helt slut …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hur går en disputation till?

Hur går en disputation till? Ja, det är olika i olika länder, och även olika på olika Universitet. I Sverige försvarar man sin avhandling inför publik (kollegor, andra forskare, studenter, familj och vänner). Hos oss, på Karolinska Institutet i Stockholm, går det till ungefär såhär:

  1. Ordförande presenterar alla
  2. Opponenten gör en kort presentation av forskningsområdet
  3. Doktoranden presenterar sin forskning
  4. Opponenten för en diskussion med doktoranden, genom att ställa kritiska frågor om forskningen
  5. Betygsnämnden (tre externa forskare) ställer frågor
  6. Publiken får ställa frågor
  7. Disputationsakten avslutas och betygsnämnden går in i ett eget rum för att konferera
  8. Betygsnämnden kommer ut och meddelar om doktoranden är godkänd
Äntligen disputation

Kan man bli underkänd?

I teorin kan man bli underkänd här, men knappast i praktiken. Betygsnämnden får ta del av forskningen i god tid före disputationen och får då rekommendera eller avråda disputation. Om det inte håller måttet ska det alltså stoppas innan. Så varför disputationen då? Jo, man måste ju bevisa att man faktiskt är den som har skrivit innehållet i avhandlingen och att man förstår och kan reflektera kring det.

Utfrågning på Disputation

När utfrågningen av opponenten var klar ställde betygsnämnden och publiken ytterligare några frågor om min forskning och innehållet i avhandlingen inför publik , och sedan var det över. Allt som allt tog nog utfrågningen tre timmar.

Helena disputation
Först fick jag presentera min forskning. Foto: Ditte Akker, Mitt i… 

Betygsnämndens beslut

Betygsnämnden konfererade en liten stund efter min disputation och kom sedan ut och meddelade att jag var godkänd. Alltihop var slutligen helt klart efter fyra års forskningsstudier … Dags för bubbel och mingel! Det är klart att det kändes fantastiskt roligt, men det är också lite svårt att förstå.

Disputation och disputationsfest
Mingel efter disputationen. Foto: Ditte Akker, Mitt i…

Disputationsfest

På kvällen efter min disputation hade vi bjudit de närmaste (handledarna, forskargruppen, opponenten, släkt och de närmaste vännerna) på disputationsfest här nere i marinan. Vi hade bokat en jättefin lokal med fönster mot vattnet och beställt libanesisk mat från restaurang Libaneza i Sundbyberg.

Det blev en riktigt, riktigt trevlig disputationsfest! Det blev flera tal och massor av fantastiskt fina presenter. Dessutom sjöng mina grymt underbara kollegor en sång till mig som de komponerat … sååå sjukt kul! Idag är jag heeelt slut. Att disputera är verkligen en anspänning från morgon till kväll, det kan jag lova. Men det är också väldigt roligt! Och oj vad mycket mat och vin vi har över! Vi kommer äta libanesiskt i flera dagar …

Tårta på disputationsfest efter disputation
Peter hade specialbeställt en tårta till mig
Disputationsfest och presenter
Och oj vad mycket fina presenter jag fick!

Disputerat – vad händer nu?

Många frågar vad som händer nu, när min disputation och disputationsfest är över och jag inte längre är doktorand – och det är ju en relevant fråga! Många doktorander har en 4-årig doktorandtjänst som tar slut efter disputationen. För mig är det inte riktigt så. Jag har hela tiden haft en fast anställning i landstinget, men å andra sidan planerar vi att ge oss ut på långresa nu …

Jag har en anställning inom Stockholms läns landsting, där jag arbetar med folkhälsoarbete. Jag har varit tjänstledig på 60 procent för att doktorera på Karolinska Institutet, men nu kommer jag gå tillbaka till min tjänst på heltid. Eller ja, en liten liten stund då. Från och med den 1 december har jag tagit tjänstledigt på heltid för att vi ska ut och resa …

Att vi vill ge oss ut på långresa nu beror förstås på att det är något vi drömt om länge. Det är inte helt lätt att ge sig av ett år, och det gäller att hitta rätt tillfälle. Medan jag doktorerade var det förstås omöjligt. Nu känner vi att vi kan ta chansen, och då vill vi inte missa den!

Och sedan då? Ärligt talat så har jag ingen aning, men i första hand är planen att gå tillbaka till min tjänst. Jag arbetar i en föränderlig verksamhet där olika folkhälsouppdrag landar i vårt knä, så det kan hela tiden hända nya saker. Nu när jag disputerat finns det dessutom möjligheter både till bättre lön och mer intressanta arbetsuppgifter. En annan möjlighet är att söka pengar för att fortsätta forska. Men som sagt, först reser vi, sedan funderar jag på det där …

WIFI.se
Husbil Freedom
Nu vill vi resa ett tag!

Läs mer: Doktorspromotion vid Göteborgs Universitet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev