Meny Stäng

10 resor som har förändrat mig

Annons

De resor som jag i första hand minns, det är de som har förändrat mig. Sandstränder och solstolar i all ära. En veckas avkoppling med en fruktdrink i handen kan fylla sin funktion. Men det är inte det som driver mig att resa, det är något annat. Det är längtan efter att uppfyllas av det där oväntade, det där som utmanar min etablerade bild av tillvaron och som tvingar mig till förändring. Här är tio sådana resor, som har förändrat mig. Vilka resor har förändrat dig, och varför?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Island 1993

Jag var 17 år och reste ett år som utbytesstudent till Island. Hamnade på Hemön. Ett år med hård blåst, kolja till middag fem dagar i veckan och ett nytt språk. Kan inte ens säga vem jag skulle vara om jag inte då och då, inom mig, formulerade tankar på isländska.

Reykjavik

2. Tågluff i Östeuropa 1995

Jag och min kompis Johanna tog färjan till Estland och besökte hennes kompis i Lettland. Hon lät oss generöst bo i sitt rum (i en lägenhet med fem familjer, en i varje rum), bjöd på stekt potatis, visade stolt familjens ärvda dammsugare från 70-talet och var samtidigt tacksam och gav pengar till tiggare. Fortsatte in i Polen där vi fick elda med gasol om vi ville ha varmvatten. Perspektiv för en svensk 19-åring!

Krakow

3. Transsibiriska järnvägen 2006

Några år efter att vi träffats tog Peter och jag tåget från Moskva till Beijing. Det där tågets rytmiska dunkande som försatte en i trans medan man såg ut över dessa oändliga landskap och miljonstäder som man aldrig hört namnet på. Och att sedan stiga av i Irkutsk och möta alla dessa människor i vackra klänningar. Jag fick plötsligt känslan av att det finns en stor värld, som ligger utanför det media rapporterar om…

Peter Moskva

4. Nya Zeeland 2006

Nya Zeeland i sig är en fascinerande plats, med regnskog såväl som glaciärer och vulkaner. Naturen i sig räcker för att vända upp och ner på ens föreställningsvärld. Dessutom blev vi tvungna att utmana oss som campare! Vi som aldrig kunnat tänka oss något sådant som camping hyrde en husbil för att kuska runt – och sedan var vi fast. Utan den resan hade det nog inte blivit någon husbil!

Redo för äventyr i Pipiriki

5. Vietnam 2007

Vietnam är i sig ett vackert land, med asiatiskt fuktig hetta och vänliga människor. För oss blev det ännu lite mer speciellt eftersom vi valde att gifta oss där. Vi genomförde ceremonin på svenska ambassaden och gav oss sedan ut med båt i Halong Bay. En resa som för alltid kommer att vara en del av oss nu …

Vigsel i Hanoi

6. Kenya och Tanzania 2007

Vi packade ryggsäckarna och bokade en flygbiljett till Nairobi. Det går inte ens att förklara allt som hände sedan – oroligheterna vid valet, alla människor som drevs på flykt, höggs ihjäl med machete eller brändes inne.

Insikten om att ingen annan kommer till undsättning när man reser och att man måste klara sig själv blev tydlig. Också insikten om att man kan få fina vänner och hjälp av okända i svåra situationer. Och desto mer uppskattade vi semestern när vi lyckats ta oss till norra Tanzania!

Tanzania, Tanga

7. Europa med husbil 2009

Första gången i Europa som riktiga campare! Skönt att utmana bilden av sig själv, och av camping. Vi beundrade de österrikiska vidderna, lärde oss att älska italienska tomater och drack sprit tillsammans med tjeckiska gruvarbetare på campingsemester. Nu tycker vi inte att camping är löjligt längre – det är ju ett coolt och underbart sätt att resa!

8. Ukraina 2010

Det finaste man äger, det tar man på sig! Så är det i Ukraina, och en lyxig päls i ett sunktigt hotellrum är inte alls fel. Vi blev förälskade i idén om att faktiskt  tycka om sånt som glittrar och blänker. Härligt att frigöra sig från allt svenskt jante-tänk!

Shopping i Ukraina

9. Kenya 2012

Tillbaka i Kenya, men nu med en svensk-kenyansk kompis. Den här gången stiftade vi bekantskap med medlemmar av stammen Luo och lyssnade sönder deras musik tills vi både avskydde och älskade den. Dansade till sent på natten och fick uppleva ett sagolikt bröllop med 400 gäster, sidentyger och afrikanska rytmer.

WIFI.se

Dessutom åt vi getinälvor, hade en tupp i köket och bodde i en by utan elektricitet och rinnande vatten. Det går inte att sätta fingret på det, men ingenting är riktigt detsamma efter den resan!

10. Marocko 2014

I februari i år fick vi chansen att åka på bloggresa till Marocko. Två saker påverkade mig. Först och främst att sitta på en sanddyn och se solen sjunka över Sahara. Waow, säger jag bara. Och sedan – att träffa alla andra bloggare. Vi blev så inspirerade och taggade att bloggandet aldrig har varit roligare än nu!

I Saharas öken

Prenumerera på vårt nyhetsbrev