Meny Stäng

Upplevelser och sevärdheter i Beijing

Till slut var det då dags för upplevelser och sevärdheter i Beijing, det sista stoppet på resan med den transmongoliska järnvägen. Själva tågresan hade tagit sex dygn, och utöver det hade vi spenderat några dagar i Moskva, i Irkutsk, vid Bajkalsjön och i Mongoliet. Men nu var det alltså dags att utforska den kinesiska huvudstaden!

Kinesiska muren

”Hur planerar ni att ta er till den kinesiska muren?”, frågade vi det norska gänget med oljeplattformsarbetare som vi haft sällskap med på tåget. ”Vi har hyrt en stor buss”, svarade de. Och naturligtvis hade de några platser över. Perfekt!

Vi åkte till det kanske allra vanligaste stället att se muren, nämligen Badaling. Fullt av turister och försäljning förstås, men trots det är det fascinerande att se den här muren. De delar som finns kvar av muren utgör 600 mil (!) vilket är svindlande långt. Det är ju ingen liten mur om man säger så!

Kina-kinesiska-muren

Freedomtravel-kinesiska-muren

Muren Kina

Helena kinesiska muren

Himmelska fridens torg

Vi passade också på att kika förbi Himmelska fridens torg. Det här torget byggdes på 1950-talet med hjälp av sovjetiska experter, och med Röda torget i Moskva som förebild. Det som man mest minns torget för är förstås studentdemonstrationerna 1989, då hundratals eller tusentals studenter mördades av regimens soldater.

Den förbjudna staden

Man kan förstås inte befinna sig i Beijing utan att se den förbjudna staden! Detta är världens största palats och påstås ha 9999,5 rum – för att inte överträffa de 10 000 rum som endast får finnas i himlen! Det riktiga antalet rum är dock bara 9371, enligt Wikipedia.

Sammanlagt 24 kejsare styrde Kina från den förbjudna staden, mellan 1421 och 1911. Innanför murarna levde de tillsammans med tusentals konkubiner och eunucker, som passade upp på dem. Idag är detta en av alla sevärdheter i Beijing, med massor av turister.

Förbjudna staden China

Den-förbjudna-staden

Förbjudna-staden

sevärdheter i beijing

Kina-förbjudna-staden

Cykeltaxi bland hutongerna

Vi tog också en cykeltaxi för att kika på hutongerna, alltså de smala gamla gränderna i Beijing. Hutongerna härstammar från 1200-talet när mongolerna grundade det vägnät som finns idag.

Cykeltaxi

Hutonger

Wangfujing avenue och pekinganka

Vi hann också med att strosa upp och ner längs Wangfujing avenue, som är en stor shoppinggata i Beijing. Här finns massor av moderna köpcentra och butiker och någonstans här köpte vi en ny kamera (efter att en häst trampat på den förra).

Dessutom passade vi på att äta pekinganka, vilket är en av mina absoluta favoriter. Ankan (som tillagas på ett speciellt sätt) skärs upp vid bordet och sedan virar man in bitar av anka i en ångad pannkaka tillsammans med grön kinesisk lök och en söt sås. Sååå gott!

Nå, vad gjorde vi nu på resan då? Åkte vi hem? Nej, vi flög till Bangkok, och där mötte vi upp Peters både söner som kom med flyget från Sverige. To be continued!

Wangfu-jing-avenue

Kvällspromenad på shoppinggatan efter en dag med sevärdheter i Beijing