Meny Stäng

Bajkalsjön – världens djupaste sjö

Bajkalsjön, världens djupaste sjö – hur exotiskt låter inte det? På vår resa med transmongoliska järnvägen stannade vi i Irkutsk i Sibirien, och härifrån är det inte långt till Listvyanka och världens djupaste sjö. Naturligtvis var vi tvungna att åka dit!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Transsibiriska järnvägen

Sommaren 2006 reste vi med transsibiriska järnvägen, eller transmongoliska järnvägen som den här sträckan kanske borde kallas, från Moskva till Beijing. Det första stoppet vi gjorde var i Irkutsk, efter drygt tre dygns tågresa. Härifrån tog vi oss vidare med bil för att uppleva Bajkalsjön – världens djupaste sjö.

Transsibiriska järnvägen

Bajkalsjön – världens djupaste sjö

Världens djupaste sjö heter Bajkalsjön och ligger i Ryssland, inte långt från staden Irkutsk. Där sjön är som djupast är den hela 1642 meter djup! Till volymen är sjön näst störst i världen (efter Kaspiska havet) och till ytan är den sjätte störst. Ingen liten sjö alltså! Faktum är att sjön har den största ansamlingen (ca 25 procent) av allt sött ytvatten på jorden. I sjön ryms dessutom 22 större öar.

Bajkalsjön världens djupaste sjö

Djurliv i världens djupaste sjö

I Bajkalsjön lever över 2600 ryggradslösa arter. Av de kända arterna är 93 procent endemiska, vilket betyder att de är helt unika för den här sjön. Otroligt fascinerande, eller hur!? Det finns till och med djur i de allra djupaste delarna av sjön.

De fiskar som lever djupast hittar man på ungefär 200 – 500 meters djup. En av dessa fiskar är fisken omul som vi faktisk provade att äta – riktigt god! Vid världens djupaste sjö finns också bajkalsälen, som är den minsta kända arten av säl.

Listvyanka vid Bajkalsjön

Vi tog oss till den lilla orten Listvyanka vid Bajkalsjön. Här låg hotellen i rad bredvid en liten hamn med större och mindre båtar. Vi checkade in på ett av hotellen och gav oss ut på promenad längs med sjöstranden.

Trots att det var 30 grader varmt i luften i Irkutsk var luften vid sjön så frisk att man behövde en tunn jacka. Det är kanske inte så konstigt att det känns friskt vid världens djupaste sjö! Luften och miljön påminde oss faktiskt en aning om Nordnorge.

Hotell vid Bajkalsjön, världens djupaste sjö
Vackert hus vid Bajkalsjön

Limnologiskt museum

Vi besökte också det limnologiska museet, där man kunde lära sig en del om fiskar som lever i världens djupaste sjö, och om djur i närområdet. Vi gick runt bland uppstoppade djur med skyltar på ryska och latin. ”Men varför kan det inte stå på engelska?” tyckte Peter.

Jag ryckte på axlarna och tyckte att ”det står ju gulo gulo här, och det betyder ju järv på latin”. Men det fick jag äta upp, i sisådär tio år, haha. Peter retar mig fortfarande för att det är onormalt att veta vad gulo gulo betyder på latin och att jag antagligen ”inte hade någon barndom”, haha …

Vårt hotell i Listvyanka

Vi bodde på Mayak hotell i Listvyanka. Detta var ett riktigt vackert hotell med utsikt över sjön. Jag minns att vi satt på vår lilla balkong och njöt av den friska luften.

Hotell i Listvyanka vid Bajkalsjön, världens djupaste sjö
Vårt tjusiga hotell vid Listvyanka vid Bajkalsjön
Hotell Listvyanka
Vårt hotellrum
Helena Listvyanka, vid världens djupaste sjö
På balkongen

Båt eller bil till Irkutsk

Efter en natt i Listvyanka vid Bajkalsjön var det dags att ta oss tillbaka till Irkutsk. Vi hörde att man kunde åka tillbaka med båt, och det lät ju trevligt! Vi satte oss på en krog vid vattnet och tog en öl i väntan på båten. Men den kom ju aldrig?

WIFI.se

Vi försökte fråga än den ena och än den andra, men i Sibirien är det ganska svårt när man inte pratar ryska. Till slut fattade vi att vi missat båten! Den hade lagt till utanför en annan båt, så vi aldrig såg den …

Åh nej, hur skulle vi nu komma tillbaka till Irkutsk? Det blev ingen mysig båtfärd, men istället blev det en taxi-minibuss med en stor och full ryss som ideligen ramlade över mig (Helena). Inte lika mysigt kanske, men vi kom tillbaka till Irkutsk. Och snart var det dags att fortsätta resan med den transmongoliska järnvägen mot … Mongoliet!

Sibirien Bajkalsjön - världens djupaste sjö
Vid världens djupaste sjö, i väntan på en båt som aldrig kom …

Se mer i Ryssland

Om du besöker Bajkalsjön måste du förstås också ta dig till Irkutsk, som ibland kallas för Sibiriens Paris. Detta är en stad fylld av fina hus, ortodoxa kyrkor och massor av spännande historia. Huvudstaden Moskva ligger långt bort, men om du har vägarna förbi är det förstås intressant att göra ett besök där också!

Irkutsk station

Fakta om världens djupaste sjö

 • Läge: Irkutsk oblast och Burjatien
 • Största djup: 1642 meter
 • Genomsnittligt djup: 730 meter
 • Längd: 636 kilometer
 • Ytans höjd över havet: 455 meter

Resa till Bajkalsjön

 • Tåg: Vi reste med transsibiriska järnvägen från Moskva till Irkutsk, vilket är en resa som tar drygt 3 dagar. Från Irkutsk kan man ta sig till världens djupaste sjö med båt eller bil.
 • Flyg: Det går också att flyga till Irkutsk, även om man måste göra någon mellanlandning. Man kan till exempel flyga med Aeroflot.

Bra att veta inför resan

 • Land? Ryssland
 • Språk? Ryska (en del pratar också engelska)
 • Valuta? Rysk rubel (RUB)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? +7 timmar

Alla våra bästa tips om Ryssland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev