Meny Stäng

Bajkalsjön – världens djupaste sjö

Bajkalsjön – hur exotiskt låter inte det? På vår resa med transmongoliska järnvägen 2006 stannade vi i Irkutsk i Sibirien, och härifrån är det inte långt till världens djupaste sjö. Naturligtvis var vi tvungna att åka dit!

Bajkalsjön – enormt stor

Bajkalsjön är världens allra djupaste sjö. Där den är som djupast är den hela 1642 meter djup! Till volymen är sjön näst störst i världen (efter Kaspiska havet) och till ytan är den sjätte störst. Ingen liten sjö alltså! Faktum är att sjön har den största ansamlingen (ca 25 procent) av allt sött ytvatten på jorden. I sjön ryms dessutom 22 större öar.

Bajkalsjön karta

fascinerande djurliv

I Bajkalsjön lever över 2600 ryggradslösa arter. Av de kända arterna är 93 procent endemiska, vilket betyder att de är helt unika för den här sjön. Otroligt fascinerande, eller hur!? Det finns till och med djur i de allra djupaste delarna av sjön. De fiskar som lever djupast hittar man på ungefär 200 – 500 meters djup. En av dessa fiskar är fisken omul som vi faktisk provade att äta – riktigt god! Vid Bajkalsjön finns också bajkalsälen, som är den minsta kända arten av säl.

Vad gör man vid Bajkalsjön?

Så, vad gör man vid Bajkalsjön då? Vi tog oss till den lilla orten Listvyanka, där hotellen låg i rad bredvid en liten hamn med större och mindre båtar. Vi checkade in på ett av hotellen och gav oss ut på promenad längs med sjöstranden. Trots att det var 30 grader varmt i luften i Irkutsk var luften vid sjön så frisk att man behövde en tunn jacka. Luften och miljön påminde oss faktiskt en aning om Nordnorge.

Vi besökte också det limnologiska museet, där man kunde lära sig en del om fiskar och djur i närområdet. Vi gick runt bland uppstoppade djur med skyltar på ryska och latin. “Men varför kan det inte stå på engelska?” tyckte Peter. Jag ryckte på axlarna och tyckte att “det står ju gulo gulo här, och det betyder ju järv på latin”. Men det fick jag äta upp, i sisådär tio år, haha. Peter retar mig fortfarande för att det är onormalt att veta vad gulo gulo betyder på latin och att jag antagligen “inte hade någon barndom”, haha …

Vackra hus vid Bajkalsjön

Vackert hus vid Bajkalsjön

Tjusigt hotell vid Listvyanka vid Bajkalsjön

Vårt tjusiga hotell vid Listvyanka vid Bajkalsjön

Hotell Bajkalsjön

Vårt hotellrum

Helena Bajkalsjön

På balkongen

Att ta sig tillbaka till Irkutsk

Efter en natt i Listvyanka vid Bajkalsjön var det dags att ta oss tillbaka till Irkutsk. Vi hörde att man kunde åka tillbaka med båt, och det lät ju trevligt! Vi satte oss på en krog vid vattnet och tog en öl i väntan på båten. Men den kom ju aldrig? Vi försökte fråga än den ena och än den andra, men i Sibirien är det ganska svårt när man inte pratar ryska. Till slut fattade vi att vi missat båten! Den hade lagt till utanför en annan båt, så vi aldrig såg den …

Åh nej, hur skulle vi nu komma tillbaka till Irkutsk? Det blev ingen mysig båtfärd, men istället blev det en taxi-minibuss med en stor och full ryss som ideligen ramlade över mig (Helena). Inte lika mysigt kanske, men vi kom tillbaka till Irkutsk. Och snart var det dags att fortsätta resan med den transmongoliska järnvägen mot … Mongoliet!

Sibirien Bajkalsjön

I väntan på en båt som aldrig kom …