Meny Stäng

Att göra i Andorra på sommaren – 12 härliga tips

Vad kan man göra i Andorra på sommaren? Det lilla furstendömet, som ligger i Pyrenéerna på gränsen mellan Frankrike och Spanien, är kanske allra mest känt för skidåkning på vintern. Men landet har en hel del att bjuda på, även sommartid.

Furstendömet Andorra

Furstendömet Andorra är en av Europas mikrostater, och är befolkningsmässigt inte större än en mindre svensk stad. Det lilla landet består mestadels av berg och har en medelhöjd över havet på 1 996 meter, vilket kan jämföras med Stockholm som ligger på 28 meter över havet.

Vad kan man se och göra i Andorra på sommaren?

Så, vad kan man då se och göra i Andorra på sommaren? I samarbete med Andorra Tourism, har vi satt ihop en liten guide med tips och idéer.

1. Upplev vackra naturområden

På sommaren bjuder Andorra på en härligt grön natur fylld av floder, sjöar och färggranna blommor. På den lilla ytan finns inte mindre än tre skyddade naturområden:

 • Madriu Perafita Claror Valley är det största naturområdet i Andorra, och är dessutom upptaget på Unescos världsarvslista i kategorin kulturlandskap. Här anordnas guidade utflykter då man kan upptäcka djur och natur, men också mänsklig historia som daterar långt bak i tiden.
 • Sorteny Valley är ett skyddat naturområde som du hittar runt floden Sorteny. Här finns massor av växter och blommor, varav vissa är exklusiva för Pyreneerna, och du kan se gems som strövar på sluttningarna.
 • Comapedrosa Valleys är det västligaste av de tre naturområdena, med furstendömets allra högsta topp, Comepedrosa Peak på 2 942 meter över havet. Dessutom finns möjlighet att se stora cirklande rovfåglar.
Att göra i Andorra på sommaren - naturområden
Comapedrosa valleys, foto: Andorra Tourism

2. Vandra

Andorra passar utmärkt för vandring, bland bergstoppar och glaciärsjöar, och det finns en rad olika vandringsleder att välja mellan.

 • GRP i Andorra är en rundtur på cirka 120 kilometer, som tar dig runt hela landet i sju etapper.
 • Ordino ”Estripagecs” är en utmanande vandringsled för äventyrare som vill nå höga bergstoppar, såsom toppen av Casamanya (2 540 m.ö.h.), toppen av Font Blanca (2 906 m.ö.h.) och toppen av Tristaina (2 913 m.ö.h.).
 • Coronallacs är en rundtur på 92 kilometer som binder samman de fyra bemannade byggnader som finns bland bergen i Andorra, och där man kan bo över natten.
 • Comapedrosa Peak är en topp på 2 942 meters höjd, och att bestiga denna anses rejält utmanande. Bästa tiden är mellan slutet av maj och oktober, och vandringen bjuder på fantastiska vyer.
 • Vandringar runt sjöar finns många olika att välja mellan. I Andorra finns inte mindre än 70 vackra sjöar att upptäcka!
Att göra i Andorra på sommaren - vandra
Vandring, foto: Andorra Tourism

3. Bo naturnära

Om du vill komma nära naturen är det en bra idé att bo naturnära. Här hittar du förslag på flera typer av boenden som tar dig rakt ut i naturen:

 • Stugor i Grandvalira bjuder på charm, mitt i naturen i skidområdet Grandvalira Resorts.
 • Skyddade bergsboenden finns runt om bland bergen, varav fyra är utrustade med service för en lite mer bekväm vistelse.
 • Hus på landet är en trevlig kompromiss mellan stuga och bekvämt hotell, till exempel Borda del Pi i Canillo och Borda de l’Ovella Negra i Incles.
 • Glamping finns i Sedornet Ordino, där alla tält ligger på 1650 meters höjd med magnifik utsikt över dalen.
 • Campingar finns flera i Andorra, såsom Camping Valira, nära huvudstaden Andorra de la Vella.
Att göra i Andorra på sommaren - glamping
Glamping i Sedornet, foto: Andorra Tourism

4. Se fantastiska vyer

Andorra bjuder på fantastiska vyer, och du hittar dem oavsett vart du vandrar i bergslandskapet. Några extra häftiga utsiktsplatser hittar du om du besöker Roc Del Quer Viewpoint eller Tristaina Solar Viewpoint, som ligger på toppen av Peyreguils (2 701 m.ö.h.) nära gränsen till Frankrike.

Roc Del Quer Viewpoint
Roc Del Quer Viewpoint, foto: Andorra Tourism

5. Våga dig ut på hängbron i Canillo

Hängbron i Canillo går över Vall del Riu. Bron, som är belägen på 1875 meters höjd, är 603 meter lång och har en maximal höjd på 158 meter. Skulle du våga dig ut på den?

Hängbron i Canillo
Hängbron i Canillo, foto: Andorra Tourism

6. Klättra

Om du gillar att klättra finns det många möjligheter i Andorra på sommaren, i form av klättervägar, klätterväggar och via ferrata-rutter. Det finns mer än 400 rutter med varierande svårighetsgrad. Dessutom finns fem kanjoner, med möjlighet att testa canyoning.

Nyhetsbrev
Att göra i Andorra på sommaren - klättra
Via ferrata, foto: Andorra Tourism

7. Upptäck Andorra från hästryggen

Ett fantastiskt sätt att upptäcka naturen är att göra det från hästryggen. I Andorra finns flera klubbar och ridskolor som erbjuder ridturer, i olika längd och på olika nivå.

Att göra i Andorra på sommaren - hästridning
Ridtur bland bergen, foto: Andorra Tourism

8. Cykla bland bergen

En sak som är populär att göra i Andorra på sommaren är att uppleva landet från cykelsadeln. Här finns 21 bergspass som bland annat figurerat i kända cykelsammanhang som Tour de France, men du behöver förstås inte vara tävlingscyklist för att cykla i Andorra. Här finns massor av cykelvägar att välja mellan. Vissa passar perfekt för erfarna mountainbikecyklister medan andra passar utmärkt för den som i lugn och ro vill ta sig fram med elcykel.

Att göra i Andorra på sommaren - cykla
På cykeläventyr, foto: Andorra Tourism

9. Ta med barnen på äventyr

Andorra bjuder på äventyr även för de mindre familjemedlemmarna. ”Macarulla” är kortare och enklare vandringsleder som passar för de yngsta, fyllda av överraskningar och aktiviteter. I landskapet kan ni också leta efter de små magiska figurer som kallas ”tamarro”.

Vill ni ha lite mer fart och fläkt? Då kan ni testa en fartfylld åktur i ”Tobotronc” på Naturland eller Mon(t) Magic zip line i skidorten Grandvalira. Eller varför inte sätta barnen i cykelskola på De Pal Arnisal Bike Park?

Tobotronc
Tobotronc, foto: Andorra Tourism

10. Njut av wellness och spa

Varför inte kombinera den rogivande bergsmiljön med wellness och spa? I Andorra finns flera hotell som erbjuder spa och olika former av behandlingar. Till exempel kan du besöka Caldea termalspa, som är södra Europas allra största termalspa. Här kan du slappna av i den stora inomhuslagunen och njuta av termiskt vatten i temperaturer på mellan 32 och 34 grader.

Caldea
Caldea, foto: Andorra Tourism

11. Shoppa loss bland elektronik och smycken

Det finns över 2000 butiker i Andorra, och du hittar till exempel sådant som elektronik, mode, accessoarer, smycken och parfymer. Mest butiker hittar du i Andorra la Vella och Escaldes Engordany.

shopping
Shopping, foto: Andorra Tourism

12. Smaka på Andorra

Mat är för många en viktig del av reseupplevelsen när de besöker ett nytt land eller en ny plats. I Andorra kan smakupplevelserna ofta förstärkas av vackra utomhusterrasser, med drömmiga bergsvyer som fond.

Men vad kan man äta då? I Andorra kan du till exempel prova charkuterier, lokalproducerade ostar och ekologisk honung. I orten Sant Julià de Lòria hittar du fyra av landets mikroproducerande vingårdar.

Att göra i Andorra på sommaren - gastronomi
Måltid med vy, foto: Andorra Tourism

Fler tips på vad man kan göra i Andorra på sommaren?

Har du besökt det lilla furstendömet bland bergen? Har du kanske ännu fler tips om vad man kan göra i Andorra på sommaren? Berätta gärna!

Fakta om Andorra

 • Huvudstad: Andorra de la Vella
 • Statsskick: Samfurstendöme
 • Officiellt språk: Katalanska
 • Folkmängd: Drygt 81 000 (2022)
 • Valuta: Euro
 • Högsta punkt: Comapedrosa (2 946 meter över havet)
 • Största sjö: Juclar (0,29 kvadratkilometer)
 • Längsta flod: La Valira (35 kilometer)

Att resa till Andorra

 • Flyg: Man kan flyga till exempelvis Barcelona eller Toulouse, och ta sig därifrån.
 • Bil: Från Rostock i Tyskland tar det cirka 20 timmar att köra till Andorra, om man räknar ren körtid.
 • Tåg: Den närmaste tågstationen ligger i L’Hospitalet-près-l’Andorre, i Frankrike, inte långt från Andorras gräns. Det finns också stationer i Lleida och Barcelona i Spanien.
 • Buss: Bussar går från bland annat Barcelona i Spanien och Toulouse i Frankrike.

Översta fotot i artikeln: Andorra Tourism

Mer information på visitandorra.com och på social media @andorraworld.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev