Meny Stäng

Doktorspromotion vid Göteborgs universitet

I fredags fick vi vara med om doktorspromotion vid Göteborgs universitet, eftersom min (Helenas) mamma promoverades till hedersdoktor. Väldigt spännande och intressant att få vara med på en sådan här ceremoni och högtid!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är en doktorspromotion?

För dig som inte är inne i den akademiska världen kan vi berätta att en doktorspromotion är en akademisk ceremoni och högtid, som i första hand är till för dem som nyligen genomgått forskarutbildning och avlagt doktorsexamen. De nya doktorerna får vid ceremonin ta emot så kallade insignier, som kan bestå av diplom, ring, doktorshatt och/eller lagerkrans.

Vid högtiden promoveras också ett antal hedersdoktorer (en hederstitel som delas ut av ett universitet) och jubeldoktorer (personer som promoverats för 50 år sedan). Dessutom kan vissa andra priser och utmärkelser delas ut.

Doktorspromotion
Doktorspromotion i Göteborg vid Svenska Mässan

Utsedd till Hedersdoktor

Den naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet har valt att utse min mamma Karna till hedersdoktor. Fantastiskt roligt! Min mamma disputerade 1982, när jag var sju år gammal, och är professor i naturgeografi. Hon disputerade i Lund, och har under senare år jobbat i Stockholm, men har samarbetat med forskare vid Göteborgs universitet och bidragit till forskning och utveckling där, varför de ville utse henne till hedersdoktor.

Vi har haft lite sjå att hitta rätt kläder under veckan, men till slut hann vi ordna både frack och långklänning. Det är högtidsdräkt som gäller och alltså frack och långklänning eller folkdräkt. Redan innan ceremonin träffade vi mammas forskarkollega vid Göteborgs universitet, Mats Olvmo, och hans sambo Sophie som valde att komma i en vacker folkdräkt.

Högtidskläder
I högtidskläder utanför ceremoni- och festlokalen
Högtidskläder promotion
Sophie i sin fina folkdräkt och Mats

Dags för doktorspromotion vid Göteborgs universitet

Ceremonin började klockan 15 och höll på i ungefär tre timmar. Trots att jag själv har doktorerat har jag aldrig varit på en doktorspromotion. När det var dags för min egen befann vi oss nämligen på vår ett år långa husbilsresa runt Europa. Intressant att få se hur det kan gå till alltså, även om det säkert är lite olika på olika universitet.

Under ceremonin promoverade de olika fakulteterna, en i taget, sina doktorer, hedersdoktorer och jubeldoktorer – på latin och med överlämnande av diplom och andra insignier. Dess emellan varvades högtiden med uppträdanden av dansare, sångare och körer.

Doktorspromotion vid Göteborgs universitet

Efter ett tag var det dags för den naturvetenskapliga fakulteten att promovera min mamma till hedersdoktor. Mamma har under sin forskarkarriär forskat om bergens utveckling under 540 miljoner år, och en motivering lästes upp om vilken betydelse denna forskning haft. Sedan fick hon ta emot diplom, lagerkrans och ring (och senare fick hon även hämta en doktorshatt).

Göteborg doktrospromotion
Hedersdoktor Göteborg
Karna Lidmar-Bergström
Promoverad till hedersdoktor under fredagens doktorspromotion vid Göteborgs universitet

Mingel och bankett

När ceremonin avslutats bjöds gästerna på mingel med bubbel och en massa små goda snittar. Kul att mingla bland så uppklädda människor! (Fram tills nu gick det bra att ha kostym, men om man skulle delta i banketten efteråt var det frack som gällde.)

Mingel Doktorspromotion
snittar
På doktorspromotion

Under banketten bjöds vi på en tre-rättersmiddag med tångkvariar och rostad brioche till förrätt, kryddbakad torsk med ragu och potatispuré till huvudrätt och passionsmousse till efterrätt. Peter hade Sophie till bordet och jag satt bredvid ett trevligt par från Mocambique, där hon hade doktorerat vid Göteborgs universitet. Kvällen fortsatte sedan med dans för de som ville. För oss blev det inte alltför sent, men väldigt roligt att få vara med på en sådan här tillställning!

Doktorspromotion middag
Middag doktorspromotion
Peter med sin bordsdam Sophie vid banketten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev