Meny Stäng

Kjerringoy i Nordnorge – en gömd pärla

Kjerringoy i Nordnorge ligger strax norr om Bodö och kan sägas vara en gömd liten pärla. En gång i tiden var det här lilla samhället viktigare än Bodö. Idag är det ett idylliskt tillhåll dit Bodöbor och andra gärna åker på sommaren, för att njuta av lugnet, naturen, god mat på hotellet eller kanske något kulturevenemang.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Med färja till Kjerringoy

Kjerringoy, eller Kjerringøy, är egentligen ingen ö, men det finns inga vägar landvägen, så enda sättet att ta sig hit är med färja. Av den anledningen tar de också bara betalt i ena riktningen. Man måste ju ändå åka tillbaka …

Färja Kjerringoy
Kjerringoy-färjan

När man kommer till Kjerringoy i Nordnorge möts man av vackra vägar som slingrar längs kusten, höga dramatiska berg och otaliga får, som tycker att vägen är en bra plats för att ta en tupplur …

Dramatiska berg
Dramatiska berg
Nordnorge
Peter vid kusten
Lamm
Ska ni köra här? Då får ni köra runt mig …

Kerringoy handelssted

När man kommer fram till Kerringoy Handelssted har man svårt att tro att det ska vara något speciellt. Det enda som syns från vägen är några gamla (fina) trähus och en skylt om café och museum.

Kjerringoy i Nordndnorge
Kjerringoy Handelssted

Cafeet visade sig vara riktigt mysigt med omaka möbler och en stor målning som visar den gamla tidens strapatser till sjöss. Här kan man äta allt från hembakta kakor till fisk som tillagats på traditionellt vis.

Kjerringoy handelssted
Mysigt café!

På Kjerringoy Handelssted kan man också få en guidad tur i husen, och då framför allt i herrskapshuset från 1700-talet. Förr i tiden var   Kjerringoy viktigare än Bodö, och en betydande handelsman slog sig ner här för att göra business. När han sedan gick bort tog hans änka över den stora verksamheten, trots att det på den tiden var ovanligt att kvinnor gjorde stora affärer.

Kjerringoy handelssted omvisning
Med originaltapeter från 1700-talet, som på den tiden var extremt dyra och köpta utomlands

Vi fick se både hur det ”fina” folket levde, och hur deras uppassare hade det. Vad gillar du ”badrumslösningen” i herrskapets rum?

Gammaldags toalett
Handfat, toalettmöbel och “resebadkar” (på väggen)

Det bästa på hela visningen var den gamla affären, som på den tiden då det begav sig hade rykte om sig att sälja ”allt”. Idag kan man handla souvenirer, hantverk och godis här, och jag fick prova en karamell som påminde mig om förr. Är det någon mer som minns ”Kungen av Danmark”?

Butik Kjerringoy
I butiken “som har allt”
Starksprit
95-procentig sprit i den gamla baren …

Kjerringoy Bryggehotell

Om man vill lyxa till det med en god middag ska man definitivt ta sig till Kjerringoy Bryggehotell. Här åt vi en trerätters middag bestående av ostbricka, lamm med potatispuré och rostade rotfrukter samt chokladfondant. Alltså, sååå otroligt gott! Ostarna var lokalt producerade och lammet var så mört det bara kan bli.

Ostrbicka Kjerringoy
Vi startade med en ostbricka – sååå himla gott!
Middag Kjerringoy
Lamm, potatispuré och rostade rotfrukter

Hur ligger Bryggehotellet då? Helt fantastiskt vackert vid en småbåtshamn! Precis utanför hotellets restaurang och uteservering ligger en brygga med småbåtar och tillhörande populära ”sjöhus”. Bortanför har man utsikt mot horisonten och bergen. Magiskt! Och jadå, det finns både camping och möjlighet till fricamping på Kjerringoy!

Nordnorge
Bryggehotellet är det stora vita huset med grått tak
Kjerringoy Norge
Fantastisk utsikt från vårt hotellrum!
Northerns Norway
Utsikt från bryggan
Och om man rikta blicken utåt …
Alla våra bästa tips om Norge. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa i samarbete med  Visit Norway och Visit Bodö. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev